Pasak dulų ar kitaip gimdyvių padėjėjų asociacijos, prieš savaitę įvykęs incidentas, kai Šiaulių Moters ir vaiko klinikoje gimdyvei buvo iškviesti policijos pareigūnai, rodo, kad visuomenei trūksta švietimo apie gimdymo psichologiją, o Lietuvos gimdyklose moterys ir jų partneriai patiria fizinį ir emocinį smurtą, patyčias.

„Tai yra tokia kompleksiška problema, kad sprendinių reikėtų daug. Reikėtų, kad reaguotų institucijos, kurios turi tą sprendimo galią. Kalbame apie moterų švietimą, kad jos geriau pasiruoštų savo gimdymui. Taip pat – personalo ir visų, kurie susiduria su gimdančiomis moterimis, pradedant nuo slaugių, baigiant aukščiausios kvalifikacijos gydytojais“, – sakė Dulų asociacijos valdybos pirmininkė Lina Gabrijolavičienė.

Pasak laikinosios Moters ir vaiko klinikos direktorės, tai buvo pirmas atvejis, kada į gimdymą iškviesti policijos pareigūnai. Policijos pranešime rašoma, kad dėl nepakeliamų skausmų gimdyvė gulėjo ant žemės, nereagavo į raginimus, pareigūnams grasino teismais, reikalavo, kad medikai prie jos nelįstų. Policijos pareigūnai kartu su moters vyru pakėlė gimdyvę ir paguldė ant gimdymo stalo.

„Laiško turinys mažumėlę nustebino. Visų pirma, smurto nebuvo. Tai buvo veiksmai, siekiant išgelbėti begimstantį naujagimį. Nenoriu teikti daug informacijos apie patį įvykį, nes, visų pirma, pacientė nesutinka, kad mes viešintume šitą įvykį. Pradėkime nuo to, o kad mes tam tikrų veiksmų ėmėmės, kaip paskutinės galimybės apsaugoti gimstančio vaiko interesą gimti gyvam. Mes privalėjome kažką daryti“, – kalbėjo laikinoji Šiaulių moters ir vaiko klinikos direktorė Emilija Bogužienė.

Po gimdymo Šiaulių moters ir vaiko klinikoje policija išplatino nuotrauką – pareigūnams už pagalbą dėkojo Šiaulių miesto savivaldybės meras. Tačiau žmogaus teisių specialistai sako, kad toks elgesys pažeidžia žmogaus teises.

„Aš tikiu, kad jeigu net ir buvo kažkoks pateisinimas naudoti tam tikrą smurtą dėl kažkokio pavojaus gyvybei ar kažkam, tokiu atveju tai yra vis tiek labai stiprus išgyvenimas žmogui. Aš nemanau, kad reikėtų tai viešinti ir didžiuotis tuo. Ganėtinai neigiamai vertinčiau tai, kad policijos pareigūnai išplatino nuotrauką, tai iš dalies vertinčiau, kaip kišimąsi į žmogaus privatų gyvenimą“, – teigė Žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė.

„Mes nenorime nieko nei paslėpti, nei pasididžiuoti, tiesiog sakome: žiūrėkit, policijos įvaizdis keičiasi. Mes nesame, kaip anksčiau buvo, represinė struktūra. Galime suteikti pagalbą, padėti žmonėms. Įvairiausių būna situacijų. Čia ne tai, kad mes norime pasigirti. Mes sakome, kad mes atviri įvairiausiems žmonių klausimams“, – kalbėjo Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Ramūnas Sarapas.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad gydymo įstaigos turėtų būti pasiruošusios įvairioms situacijoms.

„Yra ir sudėtingesnių situacijų, kur medikai su pagalbiniu personalu išsisprendžia. Gal nepasiruošę žmonės yra tiesiog tokiems atvejams. Šitas atvejis matyt turėtų paskatinti ligoninę apmokyti personalą, kaip elgtis tokiose situacijose“, – sakė A. Veryga.

„Aš dirbu akušerijoje 40 metų, ir man nė karto nekilo net mintis, nei mano kolegoms Vilniaus gimdymo namuose, kad reikėtų gimdyvei kviesti policiją. Ne vien išvarymas yra gimdymas. Yra sąrėmiai, yra skausmingumas, yra moters reakcija ir visada reikia žiūrėti, ką jai gali padėti. Reikia ją visą apgaubti dėmesiu ir suprasti, ko moteriai reikės išvarymo periode, kad jinai nesiblaškytų“, – aiškino Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė.

Dulų asociacijos pirmininkė sako, kad psichologinis ir fizinis smurtas gimdymo metu – opi problema. Moterys esą nedrįsta kalbėti arba pasisako forumuose internete, kur jaučiasi saugiau, todėl nėra oficialios statistikos, kiek gimdyvių psichologiškai arba fiziškai nukenčia per gimdymą.