Antradienį Rusijos prezidentas dalyvavo naftos tanklaivio statymo pradžios ceremonijoje, stebėjo laivų statyklos „Zvezda“ sausojo doko statybos betono išpylimą ir pabendravo su darbuotojais.

Pokalbio metu paaiškėjo, kad darbininkų, žmogiškųjų išteklių departamento darbuotojų ir prezidento įsivaizdavimas apie tai, koks vidutinis atlyginimas mokamas įmonėje, gerokai skiriasi.

V. Putino nuomone, darbuotojai vidutiniškai gauna 90 tūkstančių rublių (kiek daugiau nei 1100 eurų) atlyginimą. Tuomet viena moteris paprieštaravo ir patikslino, kad atlyginimas tėra 30–40 tūkstančių (370–490 eurų) rublių. Galiausiai žmogiškųjų išteklių departamento darbuotojai pasakė, jog vidutinis atlyginimas siekia 70 tūkstančių (apie 860 eurų) rublių.

Kremliaus tinklalapyje galima pasižiūrėti susitikimo vaizdo įrašą. Žiniasklaida atkreipė dėmesį, kad prezidento susitikimo su darbuotojais stenograma iš puslapio buvo išimta (apie tai rašė „Novaja gazeta“), tačiau dabar stenograma ir vėl atsirado.

Kaip paskelbė Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, Kremliaus puslapyje stenograma buvo pakeista vaizdo failu.

Be to, Kremliaus svetainės puslapis su pokalbio stenograma, kaip matyti iš „Google“ talpyklos, iš pradžių buvo atskira medžiaga, nesusijusi su puslapiu, kuriame buvo paskelbtas vaizdo įrašas, pažymi žiniasklaidos grupė RBK.

Savo pokalbį su darbuotojais V. Putinas pradėjo nuo klausimo:

„Kaip jūs gyvenate?“.

„Labai gerai“, – atsakė darbuotojai.

Į klausimą, kaip sekasi dirbti, jie atsakė taip pat ir gyrė savo darbovietę. „Ko gero, atlyginimai padorūs“, – spėjo prezidentas.

„Taip, atlyginimai padorūs“, – sekė atsakymas.

Tolesnis pokalbis apie tai, kiek tiksliai įmonėje mokama už darbą, vystėsi taip, kaip nurodyta stenogramoje.

V. Putinas: „O koks apytiksliai yra vidutinis atlyginimas įmonėje?“.

Atsakymas: „Vidutinis atlyginimas įmonėje? Kas pasakys, koks vidutinis atlyginimas, kolegos?“.

V. Putinas: „Apie 90“?

Atsakymas: „Ne, ką jūs. 30–40 tūkstančių“.

Atsakymas: „Toks vidutinis atlyginimas“.

V. Putinas: „30–40 tūkstančių – tai atitinka jūsų kraštą“.

Atsakymas: „Nežinau“.

V. Putinas: „Aš žinau – krašte vidutinis atlyginimas yra 40 tūkstančių“.

Atsakymas: „Mūsų aukštesnis, čia neskriaudžia“.

Atsakymas: „Žmogiškųjų išteklių skyrius sako, kad 70 tūkstančių“

V. Putinas: „Žmogiškųjų išteklių skyrius žino“.

Atsakymas: „Taip, taip, mes jais pasitikime“.

V. Putinas: „Puiku“.

Šalies statistikos agentūros „Rosstat“ duomenimis, vidutinis atlyginimas Primorės krašte 2018 metais yra 44395 rubliai (548 eurai).

Rugsėjo 9-ąją Primorėje vyko gubernatoriaus rinkimai. Šis regionas tapo vienu iš keturių, kuriame V. Putino paskirtam vicegubernatoriui Andrejui Tarasenkai nepavyko laimėti pirmajame ture.
Anksčiau krašte vyko protesto akcijos prieš pensinio amžiaus didinimą.

Laivų statybos kompleksas „Zvezda“ – didelio pajėgumo laivų statybos įmonė. Vienas iš statyklos investuotojų – „Rosneft“, kurio vadovas taip pat buvo statykloje V. Putino vizito metu.

Kompleksas dar nėra pabaigtas. Naujosios laivų statyklos baze tapo Tolimųjų Rytų gamykla „Zvezda“.