Pranešimas pasirodė po aukšto rango katalikų hierarcho pareikšto kaltinimo, kad pontifikas dangstė lytiniu išnaudojimu kaltinamą amerikiečių kardinolą.

Susitikime dalyvaus JAV katalikų vyskupų konferencijos pirmininkas kardinolas Danielis DiNardo, kuris praėjusį mėnesį sakė, kad po minimo skandalo labai nori susitikti su popiežiumi.

Susitikime dalyvaus ir du kiti JAV katalikų vyskupų konferencijos pareigūnai, taip pat – Popiežiškosios nepilnamečių apsaugos komisijos vadovas kardinolas Seanas O'Malley, sakė Vatikano atstovas Gregas Burke'as.

Konservatyvus arkivyskupas, buvęs Vatikano pasiuntinys Vašingtone Carlo Maria Vigano praėjusį mėnesį sukėlė skandalą pareiškęs, kad Pranciškus asmeniškai penkerius metus ignoravo įtarimus dėl garsaus JAV kardinolo Theodore'o McCarricko.

C. M. Vigano taip pat ragino popiežių atsistatydinti. Pranciškus į šiuos tvirtinimus kol kas neatsakė.

Vatikanas nenurodė, kokios temos bus aptarinėjamos per ketvirtadienio susitikimą, tačiau D. DiNardo rugpjūčio 27 dieną sakė, kad C. M. Vigano iškelti klausimai „nusipelno įtikinamų ir įrodymais paremtų atsakymų“.

Skandalas atskleidė skilimą Bažnyčioje tarp kai kurių ultrakonservatyvių katalikų ir popiežiaus, kurį jie laiko pavojingu progresyviuoju, didesnį dėmesį skiriančiu socialiniams klausimams, o ne tradiciniams Bažnyčios reikalams.

Rugpjūčio mėnesį Bažnyčią taip pat sukrėtė JAV ataskaita apie vaikų lytinį išnaudojimą, kurioje daugiau kaip 300 kunigų „grobuonių“ kaltinami daugiau kaip tūkstančio vaikų išnaudojimu Pensilvanijos valstijoje per septynis dešimtmečius.

Sekmadienį S. O'Malley sakė, kad kova su vaikų išnaudojimu turi būti prioritetas Bažnyčiai, nes antraip „nukentės visa kita mūsų veikla – evangelizavimas, gailestingumo darbai, švietimas“.