Anot komiteto pirmininko Stasio Jakeliūno, ketinama kviesti ne tik Finansų ministerijos ir Lietuvos banko pareigūnus, bet ir komercinių bankų atstovus – „Swedbank“ vyr. ekonomistą Nerijų Mačiulį, buvusį SEB banko prezidento patarėją, ekonomistą Gitaną Nausėdą.

Tačiau Seimo narys Mykolas Majauskas posėdžio pradžioje iškėlė klausimą, ar G. Nausėdos kvietimas neprisidės prie jo populiarinimo, kai jis galimas kandidatas į prezidento rinkimus.

„Man atrodo, reikia ryškaus paneigimo, kad tai nėra susiję su prezidente kampanija. Būkime atviri, kuomet visas dėmesys buvo skiriamas I. Šimonytei, tada kalbėjome, už kiek Lietuva skolinasi, kada dėmesys nukrypo į G. Nausėdą, kalba nukrypo į komercinių bankų kvietimą. Tai ar mes galime padaryti, kad nesikištume į prezidentinę kampaniją ir nedarytume jai įtakos“, – klausė M. Majauskas.

Be kita ko, jis teigė, kad reikėtų apklausti ir patį S. Jakeliūną: „Jūs dirbote vyr. ekonomistu „Taupomoje kasoje“, matyt, turėjote reikšmingą įtaką, ir galėtumėte apie tai papasakoti“.

Mykolas Majauskas
S. Jakeliūnas į tai sureagavo santūriai: „Čia buvo jūsų komentaras. Taip jį ir vertinu.“

Tačiau M. Majauskui taip pat pritarė jo kolega konservatorius Andrius Kubilius.

„Siūlau tada įtraukti Vygaudą Ušacką, Žygimantą Pavilionį, Aušrą Maldeikienę būtinai. Jūs patys darot šou, man gėda, gerbiamas pirmininke, jūs rimtas žmogus, bet aiškiai matosi, kas čia yra. Jeigu norima rimto darbo, reikia, ypač matant, kas vyksta pasaulyje, atsakyti į keletą klausimų, viena, kaip vertinti valstybės pasirengimą būsimoms krizėms, pagal kokius parametrus, kad atsakytumėme į klausimą, ar dabar Lietuva pasirengus krizei. Antra, pagal kokius parametrus vertinti, ar Vyriausybė ir valstybė pajėgi yra suvaldyti krizę“, – sakė jis.

S. Jakeliūnas pristatė siūlomą liudytojų sąrašą. Anot jo, sąrašą turėtų sudaryti 10-12 asmenų, kad procesas būtų kuo lengviau valdomas.

„Tai turėtų būti Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, be abejo, kitas kandidatas – dabartinio Valstybės kontrolieriaus pavaduotoju dirbantis Audrius Misevičius, kuris 1996–2013 metais buvo Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas, toliau – buvę finansų ministrai Rimantas Šadžius, Ingrida Šimonytė.

Stasys Jakeliūnas
Taip pat – buvę premjerai. A. Kubilius, be abejo, premjeras G. Kirkilas. Tada mano minėti du ekonomistas N. Mačiulis ir G. Nausėda, toliau būsto paskolų draudimo įmonė, kuri patyrė daug problemų, patyrė nemokumą, ir valstybės biudžetas turėjo daryti injekcijas, ir Europos parlamento narė Margarita Starkevičiūtė, kuri buvo susijusi su rezoliucijomis ir skolinimusi“, – pristatė S. Jakeliūnas.

Seimo narė Rasa Budbergytė taip pat pritarė, kas tai, kas vyksta „kvepia rinkimine kampanija“.

„Siūlau vietoje G. Nausėdos ir N. Mačiulio kviesti bankų vadovus“, – teigė ji.

Galiausia, A. Kubilius ir M. Majauskas nusprendė nusišalinti iš komiteto, todėl paliko salę.

„Turiu kitų svarbių darbų, ir nusišalinsiu, nes nematau didelės prasmės dalyvauti, kai tai paverčiate savo rinkiminės kampanijos ir knygos reikalavimo dalimi“, – sakė A. Kubilius prieš palikdamas salę.

Išėjus dviem komiteto nariams, kiti nariai galiausia nusprendė kviesti ne tik G. Nausėdą ir N. Mačiulį, bet ir abiejų bankų vadovus.

Kitas tyrimo komiteto posėdis vyks po savaitės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1149)