Musulmonai pirkliai, kontroliavę visus sausumos kelius į Rytus, žinodami, kad europiečiai trokšta prieskonių, juos pardavinėjo keliasdešimt kartų aukštesnėmis kainomis, nei juos įsigydavo iš rytiečių, tad Portugalijos bei Ispanijos pirkliai bei karaliai siekė atrasti būdą, kaip būtų galima gauti prieskonius bei kitas europiečius žavėjusias prabangos prekes (brangakmenius, šilką, porcelianą) aplenkiant arabų kontroliuojamus kelius. Dar viena priežastis, paskatinusi Didžiųjų georafinių atradimų pradžią – europiečių tikėjimas savo misija skleisti krikščionybę pagonims bei perversti kitatikius – ypatingai musulmonus. Technologinės revoliucijos laivų statybos sektoriuje bei kompaso pritaikymo naudojimui vandenyje dėka europiečiams pavyko įgyvendinti savo tikslus pristatant pasauliui naujus pasaulius.

Antrasis pagal dydį Portugalijos miestas – Portas viduramžiais suklestėjo kaip vienas reikšmingiausių uostamiesčių tuometinėje Europoje, iš kurio savo keliones pradėjo atradėjai bei kurį pasiekė iš užjūrio parsivežtos gėrybės. Šiame mieste egzistavo viena svarbiausių laivų statyklų, sukonstravusių vienus garsiausių laivų, jūreiviams padėjusius pasiekti naujus pasaulius, taip pat Portas yra vienos reikšmingiausių asmenybių Didžiųjų geografinių atradimų istorijoje – Henrio Jūrininko gimimo veikla, todėl istorijos entuziastai, siekiantys geriau pažinti šį unikalų istorijos periodą, neturėtų pralenkti šio uostamiesčio.

Atradimų pasaulis

Interaktyvus muziejus bei tematinis parkas bene geriausiai atskleidžia Didžiųjų geografinių atradimų istoriją. Pastate lankytojai gali aplankyti keturis kambarius, kurie supažindina su įvairiais laivų modeliais, Portugalijos jūreivių naudotais skirtingais laikotarpiais, moderniuose gaubliuose galima stebėti kartografinę evoliuciją, vykusią 14 – 19 a. portugalams atrandant „naujus pasaulius“, susipažinti su žymiausiais atradėjais, kultūros bei mokslo veikėjais, ekranuose stebėti reikšmingiausių kelionių maršrutus, apsilankant laivo replikoje sugrįžti į 15 – 16 a. bei pačiam „patirti“ visus kasdieninius sunkumus, dėl kurių tiek daug jūreivių negrįždavo namo.

Portas, Portugalija

Mažieji ir jų tėveliai neturėtų praleisti galimybės išbandyti gotikinių šarvų svorio bei į rankas paimti portugalų naudotus ginklus, skirtus kovai jūroje su piratais. Vizito metu interaktyvaus muziejaus lankytojai turi galimybę pasinaudoti visais penkiais pojūčiais – moderniuose ekranuose ir gaubliuose susipažinti su įdomybėmis, palytėti amatininko naudotus įrankius bei patyrinėti įvairių gėrybių, parsivežtų iš svetimų žemių, formą bei struktūrą, laivo replikoje uoslę patenkinti cinamono ir kitų prieskonių kvapais, kelionės valtimi metu, aplankant portugalų atrastas žemes, mėgautis braziliška muzika bei egzotiškų Afrikos gyvūnų garsais, o sugrįžus į krantą skonį patenkinti pastate veikiančiame tradiciniame portugališko maisto restorane.

Portas, Portugalija

Iš anksto savo vizitą suderinę su muziejaus administracija lankytojai gali mėgautis nemokama ekskursija su kvalifikuotu gidu, išsamiai pristatančiu Didžiųjų geografinių atradimų laikotarpį bei supažindinančiu su muziejaus įdomybėmis anglų kalba.

Kur? Rua de Miragaia 106

Kiek? Suaugusiems – 14€ bilietą perkant muziejuje, 11.90€ bilietą perkant internetu.
Studentams (su statusą įrodančiu dokumentu) – 11€.
Vaikams iki 3 metų įėjimas nemokamas.
Vaikams (4 – 12 metų amžiaus) – 8€ bilietą perkant muziejuje, 6.80€ bilietą perkant internetu.
Senjorams (nuo 65 metų) – 11€.
Šeimoms (mama + tėtis + vienas ar keli vaikai) taikoma 15% nuolaida.

Kada? Šiokiadieniais – 10 – 18 h (lankytojai įleidžiami iki 17:30 h).
Savaitgaliais ir švenčių dienomis – 10 – 19 h (lankytojai įleidžiami iki 18:30 h).

Portas, Portugalija

Miragajos rajonas

Vos tik palikę muziejų atsiduriate viename reikšmingiausių bei seniausių rajonų Portugalijoje. 15 – 16 a. Miragajos laivų statykla buvo antra reikšmingiausia visoje Portugalijos karalystėje. Šioje vietoje buvo pastatyti du Vasko da Gamos laivai, pirmiejį pasiekę Indiją 1498 m. – šv. Rafaelis ir šv. Gabrielius. Be to, čia buvo sukonstruotas mistika apipintas ir smalsuolių dėmesį užkariavęs laivas Jūros gėlė (Flor de la Mar).

Portugalų admirolo Alfonso de Albukerkės laivas nuskendo Indijos vandenyne plaukdamas iš prieskonių ir brangenybių žeme pramintos Malakos salos atgal į Portugaliją. Flagmano gabentos brangenybės (auksas, sidabras, brangūs metalai, prieskoniai), kurias portugalams padovanojo salos sultonas, liko amžiams palaidotos giliame ir įvairių srovių veikiamame vandenyne.

Nepaisant to, smalsuoliai bei asmenys, trokštantys praturtėti, nepraranda vilties surasti Jūros gėlę ir joje slypinčias gėrybes, kurių vertė gali siekti net 3 bilijonus dolerių! Šios ir kitos istorijos smalsuolius traukia į Miragajos rajoną, kuris žavi ne tik turistus, tačiau ir dailininkus, kurie įkvėpimo semiasi iš mielų skirtingų aukštų namelių, kurių išskirtinis bruožas – tradiciniais raštais margintos melsvos (azulecho) plytelės bei netvarkingai sudžiauti vietinių skalbiniai.

Portas, Portugalija

Šv. Petro bažnyčia

Miragajos rajone esanti šv. Petro bažnyčia turistus stebina ne tik nuostabiu fasadu, padengtu azulecho plytelėmis, tačiau ir savo sena istorija. Bažnyčia šioje vietoje stovi jau nuo viduramžių ir didžiąją savo egzistavimo dalį tarnavo kaip jūreivių maldos vieta. Nieko keisto, kad ji buvo pavadinta šv. Petro vardu, nes šis šventasis yra būtent jų globėjas.

Kur? Largo de S. Pedro de Miragaia, 4050-564

Kiek? Įėjimas nemokamas.

Kada? Antradienį – šeštadienį 16:30 – 19:30 h, sekmadienį 10 – 11:30 h.

Henrio Jūrininko parkas

Henris Jūrininkas yra vienas reikšmingiausių veikėjų Didžiųjų geografinių atradimų istorijoje. Jo svajonės apie Portugalijos karalystės ekspansiją prasidėjo dar 1415 m., kai jaunuolis prisidėjo prie turtingo musulmonų miesto Šiaurės Afrikoje – Seutos – okupacijos.

Princas buvo sužavėtas egzotiškomis gėrybėmis, kurias išvydo šiame krašte – prieskoniais, brangakmeniais, dideliais aukso bei sidabro kiekiais, kurie buvo sunkiai prieinami europiečiams. Henris pasiryžo pasiekti šių lobių šaltinį, slypintį rytuose, todėl Lisabonos universitete ėmėsi pertvarkos Matematikos bei Astronomijos katedrose, o į Sagreso mieste sutelkė savo profesijų ekspertus – geriausius XV a. kartografus, astronomus, matematikus, iškiliausius jūreivius bei kapitonus (tokius kaip Vasko da Gama bei Kristupas Kolumbas).

Kartu šie profesionalai tobulino esamus laivų modelius, braižė žemėlapius bei dalijosi patirtimi. Henris Jūrininkas buvo pagrindinis pažintinių kelionių jūroje, įvykusių XV a., remėjas, kurio pagalba buvo paneigti šimtmečius vyravę mitai apie jūros monstrus, dvigalvius žmones ir fantastines figūras prie Afrikos krantų bei atvertas kelias jūros kelio į Indiją paieškai.

Portas, Portugalija

Henrio Jūrininko namas

Istorijos gerbėjai, besidomintys Didžiųjų geografinių atradimų periodu, neturėtų praleisti galimybės apsilankyti šiame ypatingame pastate. Princo namas yra vienas seniausių statinių Porto mieste, kuriame iki Henrio Jūrininko gimimo buvo įsikūrusi karalystės aukščiausiųjų pareigūnų rezidencija, o kiek vėliau namas tarnavo kaip karališkasis sandelys, kurį pasiekdavo jūreivių parvežtos gėrybės iš užjūrio kraštų. Kai 1387 m. Portugalijos karalius Žuanas Pirmasis vedė Filipą iš Lankasterio, karališkoji pora netrukus susilaukė sūnaus, kuris gimė name, vėliau įgijusiame princo vardą.

Henrio Jūrininko name lankytojai gali iš arčiau susipažinti su princo, jo šeimos bei Didžiųjų geografinių atradimų bei Porto miesto istorija, apžvelgti XIV a. statyto namo architektūrą, monetų bei molio dirbinių kolekciją bei archeologų rastą mozaiką iš romėnų valdymo periodo.

Kur? Rua da Alfândega, 10

Kiek? Suaugusiems – 2,20€.

Studentams, vaikams, mokytojams bei pensininkams nuo 65 metų (su statusą įrodančiu dokumentu) – įėjimas nemokamas.

Kada? Antradienį – šeštadienį 10 – 17:30 (lankytojai įleidžiami iki 17 h).

Portas, Portugalija


Šv. Pranciškaus bažnyčia

Beveik 400 kilogramų aukso dengta bažnyčia 1996 m. UNESCO buvo pripažinta kaip Pasaulio paveldo objektas. Šis unikalus gotikinis statinys su pribloškiančiu barokiniu interjeru nežavėtų turistų stovėdamas miesto centre, jei 1500 m. kapitonas Pedras Alvarešas Kabralas plaukdamas į Indiją nebūtų netikėtai atradęs Brazilijos. Bažnyčios lubas, sienas, kolonas bei altorių puošiantis auksas buvo pargabentas iš šios šalies XVI a.

Turistai, nusprendę aplankyti bažnyčią, maloniai nustebs, nes į bilieto kainą įeina ne tik apsilankymas įspūdingo grožio šventovėje, tačiau ir nedideliame sakralinį meną saugančiame muziejuje bei katakombose, kuriuose palaidotos reikšmingo Portugalijos asmenybės.

Kur? Rua da Bolsa, 80

Kiek? Suaugusiems – 7€.
Studentams, moksleiviams bei pensininkams – 5€.

Kada? Lapkritis – vasaris: 9 – 17:30 h, kovas – spalis: 9 – 19 h, liepa – rugsėjis: 9 – 20 h.

Portas, Portugalija

Masareloso parapijos bažnyčia

Nors ši bažnyčia buvo pastatyta praėjus keliems amžiams nuo Didžiųjų geografinių atradimų, ant vienos iš Masareloso šventovės sienų, atgręžtos į Duero upę, galima pastebėti Henrio Jūrininko ir jo kolegų figūras, nes princas buvo Masareloso jūrininkų brolijos narys. Šiai organizacijai priklausė galingas laivynas, buvęs Nenugalimosios armados dalimi.

Kur?
Largo do Adro 4150

Kiek? Įėjimas nemokamas.

Kada? Antradienį – penktadienį 19 h, šeštadienį 18 h.

Portas, Portugalija

Porto katedra

Iškiliausias miesto statinys, pastebimas iš daugelio vietų Porte, yra vienas reikšmingiausių statinių Portugalijoje, pasižymintis ne tik savo istorine, tačiau ir architektūrine verte. XII a. iškilusioje šventovėje susipina romaninis, gotikinis, barokinis stiliai, kurių harmoninga simbiozė turėtų nustebinti ne tik architektūros gerbėjus, tačiau ir daugelį turistų, kuriems kvapą gniaužti taip pat turėtų ir nuostabi panorama, atsiverianti nuo pastato terasos. Šioje bažnyčioje 1387 m. karalius Žuanas Pirmasis vedė Filipą iš Lankasterio, o gimus jų sūnui Henriui Jūrininkui, princas buvo pakrikštytas šventovėje, kurioje amžiną sąjungą prisiekė jo tėvai.

Kur? Terreiro da Se

Kiek? Įėjimas į bažnyčią nemokamas, įėjimo į vienuolyną kaina – 3€.

Kada? Balandį – spalį 9 – 12:30 h ir 14:30 - 19 h (vienuolynas atidarytas 9 – 18:30 h).
Lapkritį – kovą 9 – 12:30 h ir 14:30 – 18 h (vienuolynas atidarytas 12:30 – 17:30).

Portas, Portugalija

Šv. Benedikto traukinių stotis

Jei į Portą atvykote traukiniu, išlipkite centrinėje Šv. Benedikto stotyje, kuri yra tituluojama viena gražiausių traukinių stočių visame pasaulyje dėl savo išskirtinio interjero, kuriam realizuoti prireikė net 11 metų. 1916 m. keliautojams duris atvėręs pastatas pasižymi unikaliu sienų dekoru iš 20 000 azulecho plytelių, kuriose atskleidžiama Portugalijos istorija: vaizduojami žymiausi mūšiai, reikšmingos asmenybės, technologinė laivybos revoliucija, prisidėjusi prie Didžiųjų geografinių atradimų sėkmės.

Viena svarbiausių vietų istotorinėje menėje skiriama karaliaus Žuano Pirmojo ir Filipos iš Lankasterio vedybų scenai ant žirgo bei jų sūnui – princui Henriui Jūrininkui, iniciavusiam Didžiųjų geografinių atradimų pradžią – navigatorius vaizduojamas kaip pagrindinė figūra užgrobiant svarbų musulmonų miestą Seutą Šiaurės Afrikoje.

Kur? Praca Almeida Garrett

Portas, Portugalija

Sūrio pilis

Portugalų laivams gabenant vis didesnį kiekį brangių metalų, prieskonių, šilko bei porceliano – gėrybių, tuo metu turėjusių neįkainojamą vertę, iškilo vis didesnis piratų atakų pavojus. Šie, užgrobdami portugalų laivus ar sandelius, kuriuose buvo laikomos vertybės, siekė lengvai praturtėti. Suvokdami išaugusį pavojų jūrose portugalai į keliones pradėjo siųsti du laivus: vieną – gabenantį gėrybes iš rytų bei kitą (militarinę karavelę) – apsaugantį pirmąjį ir brangenybes jame.

Militarinė karavelė buvo ginkluota patrankomis, kurias valdė patyrę kariai. Pajūryje taip pat pradėti statyti fortai, turėję apsaugoti nuo atakų, kurias sukėlė iš Atlanto vandenyno atplaukę priešai. Sūrio pilis yra vienas iš geriausių portugalų fortifikacijos pavyzdžių. Keistas statinio pavadinimo kilo dėl uolos, ant kurios pastatytas fortas, formos, kuri primena sūrio gabalą. Fortų grandinė, kurios viduryje yra Sūrio pilis, buvo pastatyta siekiant atlaikyti piratų iš Šiaurės Afrikos atakas. Forto kraštuose galima pastebėti keturis sargybos bokštus, iš kurių kariai stebėjo artėjančius priešų laivus.

Portas, Portugalija

Forto viduje lankytojai gali apžiūrėti ginklų ekspoziciją, koplytėlę, kurioje meldėsi kariai ir jūreiviai bei kareivinės interjerą, o į pastatą patekti unikaliu keliamuoju tiltu. Turistai turi galimybę užlipti į sargybos bokštus ir savo akimis išvysti Atlanto didybę, taip žavėjusią jūreivius ir traukusią į keliones, kurių metu buvo atrasti „nauji pasauliai“.

Kur? Praça de Gonçalves Zarco 4100-274

Kiek? Bilieto kaina 0,50€.

Kada? Žiemą: antradienį – sekmadienį 13:00 – 17:00, vasarą: antradienį – sekmadienį 13:00 –18:00.

Portas, Portugalija

Gatvės menas

Antrojo pasaulinio karo metais atsiradusios modernaus meno rūšies viešoje erdvėje – gatvės tapybos užuomazgos pastaraisiais keliais dešimtmečiais tapo vis labiau pastebimos Porte. Sieninė tapyba miestui suteikia ne tik savotiško žavesio bei išskirtinumo, tačiau prisideda prie nuomonės ir identiteto formavimo. Didieji geografiniai atradimai – vienas svarbiausių istorinių procesų Portugalijos istorijoje – šiandien įamžinamas ne tik vadovėluose bei muziejuose, tačiau ir Porto gatvių sienose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)