Rugsėjo 2 d. įvyko laidos, pavadintos „Maskva. Kremlius. Putinas“, premjera. Per valandą eterio laiko valstybės kontroliuojama Rusijos televizija „Rossija“ parodė tris dalykus: kokia įtempta ir varginanti prezidento darbo savaitė, kaip stipriai prezidentas V. Putinas veržiasi bendrauti su paprastais žmonėmis, ir kokios jis iki šiol puikios fizinės formos.

Proga sužibėti laidoje suteikta ir prezidento atstovui spaudai – jis iš ekrano bylojo apie tai, kaip V. Putinas myli žmones, ir šmaikštavo, esą Rusijos prezidentą pripažįsta ir gerbia net meškos bei laukinės ožkos.

Naująją televizijos programą veda Vladimiras Solovjovas, žinomas Kremliui lojalus televizijos ir radijo laidų vedėjas, apie V. Putiną sukūręs ne vieną liaupsinantį dokumentinį filmą.

Kaip pastebi rašinio autorius C. Schreckas, laida pasirodė kaip tik tuo metu, kai nuomonių apklausos parodė, jog pasitikėjimas V. Putinu silpsta vyriausybei paskelbus apie ketinimą ilginti Rusijos gyventojų pensinį amžių, o V. Putinui šį planą (nors ir su nedideliais nukrypimais) palaiminus.

Vladimiras Solovjovas

V. Putinui laidoje žemai nusilenkta už tai, kad jis nepabūgo imtis pensijų reformos klausimo. Prezidentas „nepabijojo imtis atsakomybės“, sakė aukštas šalies valdžios pareigūnas.

C. Schreckas apžvelgia, ką dar Rusijos televizijos žiūrovai išgirdo apie prezidentą V. Putiną pirmojoje laidoje.

„Jis myli vaikus“

Aukščiausio rango svečias, viešėjęs pirmojoje laidoje, – V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. Savo viršininką jis apibūdino kaip sveikos gyvensenos fanatiką. Tiesa, tokį Rusijos prezidento įvaizdį Kremlius kuria jau seniai, tik kad daug kam šios pastangos, pasak C. Shcrecko, jau kelia juoką.

Žiūrovai sužinojo, kad D. Peskovas ir V. Putinas kasdien, jei tik leidžia darbotvarkė, nuplaukia po kilometrą. V. Solovjovas, reaguodamas į šią informaciją, pasakė, kad šitiek jis galėtų nebent nueiti pėstute dugnu.

Laidos vedėjas kalbinamam D. Peskovui užsiminė, kad iš laidoje parodyto reportažo galima suprasti, jog V. Putinas myli vaikus. „Jo požiūris į vaikus – labai žmogiškas, nuoširdus. To nesuvaidinsi“, – sakė V. Solovjovas.

Vladimiras Putinas

„V. Putinas myli ne tik vaikus. Jis apskritai myli žmones. Jis labai žmogiškas žmogus“, – mintį tęsė D. Peskovas.

V. Solovjovas pažymėjo, kad frazė „žmogiškas žmogus“ paprastai siejama su kitu lyderiu – Sovietų Sąjungos įkūrėju Vladimiru Leninu, tačiau D. Peskovas bet kokią istorinę analogiją atmetė.

„Teko skristi per audrą“

C. Shcreckas atkreipia dėmesį, kad laidoje buvo parodytas ir epizodas apie V. Putino vizitą į gabių vaikų centrą, įsikūrusį kurortiniame Sočio mieste prie Juodosios jūros. Kalbindamas laidos svečią Pavelą Zarubiną, lojalumu Kremliui garsėjantis reporteris, kartu su V. Putinu vykęs į Sočį, sakė, esą tam, kad pasiektų kelionės tikslą, V. Putinui „teko skristi per audrą“.

Reportaže V. Putinas parodytas besikalbantis su talentingais jaunais sportininkais, muzikantais ir matematikais. Vienas iš jaunuolių paklausė V. Putino, kas jį įkvepia, ir šis atsakė: „Šalies sėkmė“.

P. Zarubinas pakomentavo V. Putino fizinę formą. Jis teigė nesuvokiantis, kaip prezidentui pavyksta susitvarkyti su tokia darbotvarke, ir palygino ją su maratonu. V. Solovjovas pažadėjo laidos pabaigoje žiūrovams atskleisti prezidento fizinio pasirengimo paslaptis ir atsakyti į klausimą, „kodėl jis yra šitokios fantastiškos formos“.

Tesint pažadą, laidoje parodyta epizodų iš paskutinių V. Putino atostogų, šįkart – Rusijos Tuvos Respublikoje. Žiūrovams pristatyta išskirtinių kadrų iš žygio pėsčiomis, kuriame, be V. Putino, dalyvavo ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu bei Federalinės saugumo tarnybos vadovas Aleksandras Bortnikovas.

Sergejus Šoigu, Vladimiras Putinas

Tuvos Respublikos vyriausybės vadovas Šolbanas Kara-Oolas, taip pat keliavęs kartu, sakė, kad po pasivaikščiojimo su V. Putinu jam iki šiol gelia kojas. „Praėjo jau tiek dienų, o man vis dar skauda kojas“, – sakė jis duodamas interviu laidai.

„Su prezidentu – nepadykinėsi“

V. Putinas, pasak V. Solovjovo, privertė regioninės valdžios atstovus ne tik drauge prakaituoti bandant įveikti akmenuotus kalnų takus, bet ir daugiau dėmesio skirti savo rinkėjams.

Reportaže pakalbintas kalnakasys iš Kemerovo srities V. Putinui sakė, kad valdžia jam dar nepaskyrusi buto, kuris jam teisėtai priklauso. Paskui reportaže parodyta nuotrauka, pasak P. Zarubino, padaryta visiškai atsitiktinai. Joje – V. Putinas, kantriai laukiantis, kol laikinai einantis pareigas Kemerovo srities gubernatorius Sergejus Civiliovas susirinks visų susitikime dalyvavusių kalnakasių telefonų numerius.

„Iš kasyklos [V. Putinas] išvyksta tik kai pasirūpinama tiesioginiais kontaktais“, – reportaže sakė P. Zarubinas. Televizijos studijoje V. Solovjovas sakė: „Esu tikras, kad bus skambučių. Bus patikrinta, ar viskas vyksta taip, kaip buvo žadėta. Su prezidentu – nepadykinėsi“.

Vladimiras Putinas

Ožkų užkalbėtojas

C. Shcreckas toliau rašo, kad studijoje kalbėdamasis su D. Peskovu, V. Solovjovas išreiškė susirūpinimą V. Putino saugumu, šiam vykstant į žygius laukinėje gamtoje, o ypač – į tuos kraštus, kuriuose gyvena meškos.

Pašnekovas pajuokavo, kad net meškos prieš V. Putiną nedrįstų pasielgti kaip nors nederamai.
„Argi meška būtų tiek kvaila? Išvydusi V. Putiną, ji, žinoma, elgtųsi kaip pridera“, – sakė D. Peskovas.

D. Peskovas pridūrė, kad keliaudami laukinėje gamtoje Tuvoje žygeiviai susidūrė su laukinėmis ožkomis. „Net ožkos, baikščiausi gyvūnai pasaulyje, išvydusios V. Putiną, neišsilakstė, – pasakojo D. Peskovas. – Jos toliau sau ganėsi šalia jo. Matyt, pripažino.“

Reportaže iš Tuvos rodoma, kaip V. Putinas ir jo bendrakeleiviai, plaukdami kateriu, stebi kalnuose besiganančias ožkas. V. Putinas ir kiti kalba pašnibždomis, kad neišgąsdintų gyvūnų. Pradėję kalbėtis kiek garsiau, jie supranta, kad ožkoms jų balsai nė motais. „Jos mūsų neišsigando, – sakė V. Putinas. – Trinktelėjo durys, o jos net nesujudėjo.“

Vladimiras Putinas

„Stalino asmenybės kultas ilsisi“

Pasak C. Shcrecko, vis dėlto naujoji televizijos laida sulaukė ir kritikos. Kritikuojama ji už tai, kad esą pernelyg primena tuos laikus, kai buvo aukštinami sovietų lyderiai. Viena rusakalbė socialinio tinklo Twitter naudotoja parašė: „Kai palygini, tai Stalino asmenybės kultas ILSISI“.

Kita Twitter naudotoja pasiteiravo, ar nuo šiol apie puikią V. Putino fizinę formą žiūrovus ketinama informuoti kiekvieną savaitę.

Josifas Stalinas

„Žiūrėkite ir pamatysite, kad laida ne tik apie V. Putino fizinę formą“, – atsakė V. Solovjovas.​

Internetinio laikraščio „Znak“ redaktoriaus pavaduotojas Dmitrijus Kozelevas, apžvelgdamas naująjį valstybinės televizijos produktą, rašė: „Pasižiūrėjus šią laidą, kyla klausimas: kas tai buvo? Ar tai bandymas sukurti asmenybės kultą, kaip kad iš karto pasirodė kai kuriems komentatoriams? Deja, laikraštiniai triukai, kurie buvo veiksmingi V. Lenino ar J. Stalino laikais, jau ir L. Brežnevo epochoje labiau kėlė liaudies susierzinimą ir ironiją [...]. Sunku įsivaizduoti, kad 2018-aisiais, interneto, trolinimo ir nevaržomos ironijos laikais, net ir pati konservatyviausia visuomenės dalis tokį naratyvą priimtų už gryną pinigą“.