50 proc. savivaldybių turi parengtus sprendimus, kuriuos dar tvirtins tarybos. Į kitas savivaldybes nukreiptos mūsų akys. Taip antradienį Vyriausybės pusvalandyje Seime teigė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

„Be minėtų konsultacijų rugsėjo pabaigoje patikrinsime, kaip savivaldybėse panaudotos mokytojų etatiniam darbo užmokesčiui skirtos lėšos. Lapkritį ketiname atlikti mokytojų atlyginimo analizę ir sudaryti žemėlapį, kiek skirtingose savivaldybėse tokiu pat krūviu dirbantys mokytojai gauna atlyginimo. Metų pabaigoje visa tai planuojame aptarti drauge su švietimo bendruomene“, - sakė ministrė.

Kaip pabrėžė J. Petrauskienė, naujas mokyklų finansavimo modelis leis ugdymui skirtas lėšas atskirti nuo administravimo, kitų lėšų, tad mokytojų etatiniam darbo apmokėjimui skiriamas papildomas finansavimas atiteks tik jiems.

„Kokį darbo užmokestį už etatą - kontaktines ir nekontaktines valandas - gaus mokytojai, bus aišku spalį. Mes padarysime viską, kad šis procesas būtų kuo viešesnis, skaidresnis ir papildomi pinigai nepasiektų nieko kito, tik mokytojus“, - garantavo ministrė, pridurdama, kad antrajame etatinio mokytojų darbo apmokėjimo etape mokytojų darbo užmokesčio didėjimas bus tolygesnis nei pirmajame.

ELTA primena, kad etatinis mokytojų darbo apmokėjimas įvedamas nuo rugsėjo 1 d. ir bus diegiamas etapais iki 2019 m. pabaigos. Iki šių metų pabaigos mokytojų atlyginimams papildomai skiriama 17,4 mln. eurų. Iš viso per kelerius metus bus skirta 95 mln. eurų.