„DELFI Dienoje“ lankėsi VMI Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė, kuri ir nurodė, kad galimybė susigrąžinti dalį gyventojo pajamų mokesčio (GPM) už legaliai įsigytas vaikų priežiūros, būsto remonto ir autoremonto paslaugas galios tris metus nuo 2019 metų. Tuomet bus analizuojama ir svarstoma, ar lengvatą palikti, ar siūlyti kitus sprendimus.

Kaip vyks išlaidų šioms paslaugoms deklaravimo procesas, paaiškėti turėtų spalio mėnesį. Šiuo metu VMI turi apsvarstyti kiekvieną variantą. Pavyzdžiui, kas nutiktų, jei metus laiko žmogaus kaupti kvitai išbluktų.

„Iš tikrųjų dar ieškome optimaliausio būdo, kaip procesą organizuoti ir nesukurti papildomos naštos. Dabar rengiame tvarką, kuri galutinai bus paskelbta spalio mėnesį. Preliminariai numatoma, kad tai bus pranešimo forma, kurią gyventojas turės užpildyti, jeigu norės pasinaudoti lengvata. Nors detalios tvarkos dar nėra, bet panašu, kad bus leidžiama gyventojams pasirinkti: arba metų eigoje, kas mėnesį informuoti ir registruoti išlaidas už šias paslaugas, arba sukaupti už metus kvitus ir vienu būdu pateikti“, – paaiškina R. Virvilienė.

Kadangi lengvata įsigalios nuo 2019 metų, deklaruoti šias išlaidas ir susigrąžinti dalį GPM bus galima tik 2020 metais.

Abejonės dėl paskatos dydžio

Nors iš esmės šią kovos su šešėliu priemonę palaiko ir analitikai, diskusiją kelia finansinės naudos dydis. R. Virvilienė nurodo, kad maksimali išlaidų suma sieks 2000 eurų. Tačiau dar reikia ir nepamiršti kitų lengvatų, nes bendra išlaidų suma įskaičiavus ir paskolą būstui, studijoms ar gyvybės draudimo įmokas, negalės viršyti 25 proc. apmokestinamųjų pajamų. Tai reiškia, kad suma, kurią gyventojas galės susigrąžinti priklausys ne tik nuo patirtų išlaidų, bet ir nuo apmokestinamųjų pajamų ir sumokėto pajamų mokesčio tarifo.

„Jeigu aš būsto remontininkui sumokėsiu 5000 eurų, tai galėsiu susigrąžinti mokesčių už 2000 eurų. Jei tai bus susiję su darbo santykiais ir mano pajamos bus apmokestinamos 20 proc. tarifu, reiškia aš galėsiu maksimaliai kaip vienas asmuo susigrąžinti 400 eurų. Jei kartu su sutuoktiniu, tai vienas ir kitas po 400 eurų“, – „DELFI Dienoje“ kalbėjo R. Virvilienė.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentas Žilvinas Šilėnas teigia, kad ribą už kurią būtų galimą susigrąžinti mokesčius, reikėtų kelti. Kitaip gali tapti patrauklu pirkti nelegalias, bet pigesnes paslaugas.

„Jei žmogus turi ir būsto paskolą, ir mokslų paskolą, gali būti, kad jis jau jokių kitų mokesčių nebegalės susigrąžinti. O dažniausiai tai ir yra tie žmonės, kurie samdo aukles vaikams ir remontuoja būstus. (...) Tai nepakankama priemonė, kad išnaikintų šešėlį. Tame pačiame remonte. Jeigu nelegalus remontas bus daug pigesnis nei legalus remontas ir tas mokesčių susigrąžinimas man nepadengs, žmogus vis tiek eis į nelegalų remontą“, – mano Ž. Šilėnas.

DELFI primena, kad jau nuo kitų metų bus Lietuvos gyventojai turės galimybę susigrąžinti dalį gyventojo pajamų mokesčio (GPM) už legaliai įsigytas vaikų priežiūros, būsto remonto ir autoremonto paslaugas. O šias veiklas vykdantys asmenys nebegalės dirbti su verslo liudijimais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)