Policija pripažįsta, kad nuomotojais apsimetę apgavikai veikia gudriai, todėl pastaruoju metu fiksuojamas nukentėjusiųjų skaičiaus padidėjimas.

Susiviliojo pigiais butais

Į DELFI kreipėsi Karolis, skelbimų portale aruodas.lt pastebėjęs patrauklų skelbimą.

Jame dviejų kambarių, 53 kv. m butas Žirmūnuose, Minties g., išnuomojamas už 200 eurų.

„Isnuomojamas 2 kambariu butas skubei. Bute pakeistas vamzdynas, nesenai atliktas euro remontas. Sildymo metu komunaliniai mokesciai labai mazi. Pageidautina ilgalaike nuoma“, – rašoma skelbime (stilius ir kalba neredaguota).
Nuomos skelbimai

Skelbime matosi, kad įkeltos nuotraukos yra perkopijuotos iš kito skelbimų portalo skelbiu.lt Susiviliojęs patrauklia kaina Karolis susisiekė su nuomotoju.

„Paskambinus skelbimo autoriui jis informavo, kad yra išvykęs ir parskrenda į Lietuvą tik rugsėjo 5 dienos vakare, taigi galėtume susitikti tik rugsėjo 6 dieną. Kadangi norinčių, akivaizdu, kad daug, paklausiau, ar galima rezervuoti.

Pasakė, kad galima – reikia pervesti 50 eurų į jo atsiųstą sąskaitą. Tai buvo „Paysera“ sąskaita registruota konkrečiu moters vardu. Dar buvo paprašyta atsiųsti pavedimo kopiją elektroniniu paštu“, – pasakojo Karolis.

Nuomotojas, prisistatęs Evaldu, vyriškiui teigė, kad gavęs pavedimą išims skelbimą ir rugsėjo 5 d. vakare jie tiksliau susitars dėl apžiūros laiko.

„Trečiadienį, rugsėjo 5 dieną, telefonu susisiekti nepavyko – išjungtas. Tas pats ir 6 dieną“, – teigė Karolis.

Jam pasidarė neramu dėl tokio staigaus nuomotojo dingimo. DELFI taip pat bandė susisiekti skelbime nurodytu numeriu, tačiau nors telefonas buvo įjungtas – niekas neatsiliepė. Evaldu prisistatinėjantis nuomotojas neatrašinėjo ir į SMS žinutes, o skelbimas portale pasidarė neaktyvus.

Netrukus Karolis skelbimų portaluose vėl aptiko panašų skelbimą.

Dviejų kambarių butas Šeškinėje buvo siūlomas už 220 eurų, nurodytas toks pats buto plotas kaip ir Žirmūnuose – 53 kv. m.
Nuomos sukčiai

Pats skelbimas buvo panašus: „Isnuomojemas 2kambariu butas. Butas nesenai is po euro remonto,pakeistas ir vamzdynas. Butas pilnai sutvarkytas,ir paruostas gyventi. Laiptine taip pat sutvarkyta,ramus namo gyventojai. Pageidautina ilgalaike nuoma“ (kalba ir stilius netaisyti).

„Paskambinus – vėl ta pati kalba – parskrisiu po kelių dienų, jei norite rezervuoti perveskite 100 eurų į atsiųstą sąskaitą. Tik dabar „Paysera“ sąskaita buvo jau kitos moters vardu. Pats nuomotojas vėl prisistatė kaip Evaldas. Pokalbį įrašiau“, – pasakojo Karolis.

Jis svarsto, kad greičiausia tai tas pats vyriškis, nes prisistatė tuo pačiu vardu, o skelbimai panašūs.

„Manau taip apgavo labai daug žmonių, įskaitant mane. Telefono numerį jis keičia“, – sakė jis.

Dėl šio atvejo Karolis jau kreipėsi ir į policiją.

Būtina kreiptis į policiją

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis ragino nuomininkus suklusti, nes pastaruoju metu tokie atvejai yra dažni.

„Rugpjūčio rugsėjo mėnesiais taip atsitinka dažnai, nes nuoma dabar yra ant bangos, daug studentų ieško, viliojasi pigesnėmis kainomis, o tuo naudojasi sukčiai. Jie pasiūlo geras kainas, pasiima avansą ir dingsta“, – komentavo jis.

R. Matonis teigė, kad tokiais atvejais būtinai reikia kreiptis į policiją, geriausia parašyti pareiškimą internetu puslapyje epolicija.lt, kaip tai padarė Karolis.
Apgaulingas nuomos skelbimas

„Jis viską gerai padarė, bus pradėtas tyrimas. Tokiu atveju reikia pateikti kuo daugiau informacijos: kas buvo, kur nukentėjo, kaip, kokie yra įtariamųjų sukčių duomenys, atsiųsti skelbimo nuorodas ir užfiksuotus jų vaizdus. Kuo daugiau informacijos – tuo geriau, nes jei ko truks, tyrėjai susisieks ir papildomai apklaus“, – patarė jis.

R. Matonis teigė neturintis statistikos, kiek tokių atvejų yra išaiškinama, tačiau apskritai ištiriamai 60 proc. sukčiavimo nusikaltimų, įskaitant atvejus ne tik nuomos rinkoje.

Maža kaina – rimtas signalas, tačiau ne vienintelis

Nekilnojamojo turto agentūros „Capital Team“ brokeris Ignas Zabarauskas papasakojo, kad su apgavikais susiduria ne tik norintys išsinuomoti būstą, bet ir jį pirkti.

„Tikrai būna ta dainelė, kad prašomas depozitas, kai neva žmogus išvykęs.

Vieni mano klientai vos taip nepasimovė. Jie pajautė, kad kažkas čia ne taip ir patikrino tokiu būdu: pasakė nuomotojui, kad perves 500 eurų depozitą, tačiau pranešė, kad pavedimas turėtų matytis tik rytoj. Iš tikrųjų jokio pavedimo jie neatliko, o kitą dieną iš kito telefono numerio tiesiog paskambino tam pačiam pardavėjui lyg nauji pirkėjai.

Jiems buvo pasakyta ta pati istorija, kad butas dar nerezervuotas, jei norite rezervuoti – perveskite 500 eurų. Taip jie iškart suprato, kad tai apgavystė“, – pasakojo jis.

Taigi I. Zabarauskas patarė būti budriems, kilus įtarimų, paskambinti iš kito telefono numerio ir paklausyti, ką tas nuomotojas ar būsto savininkas kalba kitam potencialiam nuomininkui ar pirkėjui.

Keli rodikliai, kad kažkas gali būti ne taip – itin maža būsto nuomos ar pardavimo kaina, kai panašūs būstai rinkoje kainuoja daugiau, taip pat prašymai pervesti užstatą, nes savininkas neva šiuo metu išvykęs, yra užsienyje.

„Apskritai rezervavimo mokestis yra įprasta praktika, ypač jei yra geras, vadinamas karštas objektas, kuris tikrai sulaukia didelio susidomėjimo.
Nuomos sukčiai

Tačiau tada mes imame rezervacijos mokestį tik kai pasirašome rezervacijos formos lapą, kuriame konkrečiai parašyta, kokia sumą pinigų reikia pervesti į konkrečią sąskaita, kam ta sąskaita priklauso ir pan.

Jeigu butą nuomoja pats būsto savininkas, nesinaudojantis brokerių paslaugomis, geriausia būtų susitikti gyvai ir patikrinti asmens dokumentą, ar pinigai duodami būtent tam žmogui, į kurio sąskaitą bus pervedami pinigai, o jei duodama grynais – būtinai pasirašyti rezervacijos įforminimą lape raštu“, – sakė jis.

I. Zabarauskas patarė būti itin budriems net jei būstą nuomoja ar parduoda brokeris.

„Yra mažesnių kompanijų ar brokerių, kurie dirba savarankiškai, todėl patarčiau laikytis atidumo, ieškoti, kokiai kompanijai tas brokeris priklauso, ieškoti adreso, rekvizitų, jei brokeris nežinomas – ieškoti informacijos apie jį internete, socialiniuose tinkluose. Būna visokių brokerių“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)