Ar daugiabučio bendruomenei yra būdas, kaip nuo neatsakingo kaimyno laikomo agresyvaus šuns apsaugoti savo vaikus ir augintinius? Pasirodo, nelabai.

Pirma istorijos dalis nutiko prieš savaitę, į daugiabučio kiemą Savanorių pr. 11a, Vilniuje, vieną vakarą išvedus pavedžioti papiljonų veislės šunį. Šių eilučių autoriui vedžiojant kieme, staiga prie jo strimgalviais pribėgo palaidas anglų buldogas ir puolė vargšą papiljoną, kuris, reikia pripažinti, koviniam šuniui natūraliai turbūt labiau primena triušį, nei šunį. Kadangi maniškis iškart parodė nepasitenkinimą tokia „draugija“, anglų buldogas be ceremonijų griebė pastarąjį už kupros dantimis ir pradėjo purtyti. Šeimininkui pradėjus užpuoliką tempti nuo aukos, tas pavyko ne iškart, nes plikomis rankomis tą padaryti su anglų buldogu išties nelengva. Po kokių 2-3 minučių nuo dvikovos pradžios ramiai priėjusi buldogo šeimininkė pasielgė labai nestandartiškai: apkaltino užpulto šuns šeimininką smurtu prieš jos palaidą augintinį („jūs spardėte mano šunį, kuris tik norėjo apsiuostyti“) ir tvarkingai, kaip visai dora pilietė, iškvietė policiją.

Policijos atstovai, atvykę išklausė dvi skirtingas versijas, tiesa, apklausė ir įvykio liudininkus – atsitiktinai kieme buvusius jaunuolius, kurie patvirtina, jog užpuolikas šuo buvo išties palaidas ir be šeimininko priežiūros. Veterinaras konstatuoja užpulto šuns sužalojimus, veterinaro išvada patenka ir policijos pareigūnams. Lyg ir tvarkinga. Kaltininkas už šuns nepriežiūrą turėtų būti nubaustas, daugiau tai galėtų ir nesikartoti... Bet...

Antra istorijos dalis. Po maždaug savaitės, rugsėjo 9 dienos vakarą, tą patį papiljonų veislės šunį tame pačiame kieme jau vedžioja jo šeimininkė kartu su dešimties metų dukra. Beveik pagal identišką scenarijų šalia jo išdygsta tas pats agresyviai nusiteikęs anglų buldogas, vėl be šeimininko, be pavadėlio, kas leistų manyti, jog gal tiesiog pasileido per klaidą... Šuo vėl puola papiljoną, jį vedžiojusi moteris čiumpa savo šunį ant rankų ir iškelia į ora, siekiant, kad užpuolikas jo nepasiektų. Deja, anglų buldogas demonstruoja puikius šuolius ir dantimis sukabina net palyginti aukštai iškeltą šunį. Kai šeimininkė jį prispaudžia prie savęs, užpuolikas šoka link jos ir dantimis stengiasi sukabinti jau abi aukas. Grumtynės, kurių metu girdisi moters ir mažamečio vaiko spiegimas, trunka apie 5 minutes, kol vienas supratingas augalotas kaimynas tik su pagaliu rankose nuvaro šunį užpuoliką. Šuo dingsta lyg į vandenį...

Kviečiama policija. Ji atvažiuoja po 15 minučių nuo įvykio pradžios. Atsitiktinių liudininkų ir vaiko pagalba nustatoma, kur gyvena užpuoliko šuns šeimininkas. Pasirodo, pastarasis yra ir aukščiau pateiktos pirmosios istorijos herojus. Nuvykus su pareigūnais į butą, jis ramiausiai atidaro duris ir konstatuoja, jog jo šuo visą vakarą buvo „tik bute kartu su dešimtmečiu jo sūnumi“ – tarsi visa ši istorija su šuns užpuolimu atrodo lyg kažkieno sapnas. Ką daro pareigūnai? „Standartiškai“ paimamas nukentėjusios pareiškimas, turbūt įtariamojo parodymai, lyg ir užsirašomi liudininkų telefono numeriai, mandagiai pasakoma „informuosime“ ir išvažiuoja.

Ką turime? Moteris ir mažametis vaikas dar gyvenime nebuvo patyrę tokio siaubo kaip tą vakarą. Matydamas savo šuns elgesį, jau iš gailesčio galvoju, jog jį gal geriau reiktų užmigdyti.

Pasisekė, kad nesuvalgė? Greičiausiai tik taip ir reikia galvoti. Viskas lyg ir gerai. Tik kas bus po trečio to paties šuns užpuolimo, jei šuniuką vedžios tik mažametis vaikas ir šalia neatsiras geranoriško kaimyno su pagaliu, kuris apgintų nuo agresyvaus užpuoliko.

Stebina tai, jog paklausinėjus atsitiktinių asmenų iš to paties kiemo, atsirado liudininkų, kurie aiškiai teigia, jog matė tą patį šunį dar tą pačią dienos popietę po kiemą lakstant PALAIDĄ. Gražus, puikus anglų buldogas palaidas kieme, kurio žaidimų aikštelėje retai kada nebūna vaikų, kartais ir be suaugusiųjų priežiūros.

Ar yra būdas sutramdyti tokį „atsakinga“ kaimyną? Bėda, kad užpuoliko šuns šeimininkas kieme turi tokią „reputaciją“, jog, kaip sakoma, geriau nesipykti liudijant prieš negerus darbus... Liudyti prieš pažeidimą yra pilietiškumas ir drąsa, bet, kaip sakoma, kam tų problemų reikia...

Lieka viešumas. Viešumas, kuris padėtų apsaugoti Savanorių pr. 11, 11a bendruomenės narių vaikus, kurie vieną dieną savo pačių namo kieme gali būti užpulti „nepavalgiusio“ ar „savarankiškai pasivaikščioti“ išleisto šuns. Prašymas padėti.

Nukentėjusius nuo Savanorių pr. 11 name gyvenančio anglų buldogo veislės šuns ar jo šeimininko neatsakingo elgesio prašome atsiliepti ir susisiekti telefono numeriu: 8 601 602 29.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.