Filmo „Mara“ siužete detektyvei Keitei Fuler (akt. Olga Kurylenko) patikima labai paini byla. Ji turi ištirti vieno vyro mirtį, kurį tariamai nužudė jo žmona. Vieninteliu liudininku šioje byloje tampa nužudytojo aštuonmetė dukra Sofija (akt. Mackenzie Imsand), kuri detektyvei papasakoja kraupią istoriją, rašoma filmo platintojų pranešime spaudai.

Pasirodo, Sofijos tėtis galėjo mirti ne nuo žmonos rankos, o savo sapne susidūręs su senoviniu demonu, kuris pasitinka savo aukas joms grimztant į sapnų karalystę. Nepatikėjusi šia „vaikiška“ istorija, Keitė netrukus pati įsitikina, jog sapnų demonai egzistuoja, ir nuo jų niekas nėra apsaugotas...

Tokia filmo siužetinė linija žada ne vien tik įtemptą veiksmą, bet ir pakankamai painų detektyvą, kurio nemaža dalis vystysis sapnuose.

Pasak juostos režisieriaus Clive‘o Tongo, sapnų tema nėra labai dažna kine, todėl jis kartu su savo komanda pasistengė žiūrovams pristatyti kiek įmanoma patrauklesnę kelionę į pačias didžiausias žmogaus baimes, atsiskleidžiančias pasineriant į sapną.

Prieš kinuose startuojant šiam intriguojančiam projektui „Mara“, norime pasiūlyti peržiūrėti 5 įdomiausius šios temos filmus.

„Pradžia“ (angl. „Inception“), 2010 m.

Geriausio visų laikų komiksais paremto filmo „Tamsos riteris“ (angl. „The Dark Knight“) bei painaus siužeto trilerių „Prestižas“ (angl. „The Prestige“) ir „Memento“ režisierius britas Christopheris Nolanas 2010 metais pristatė aštuoniems „Oskarams“ nominuotą šedevrą – filmą „Pradžia“.

Juostos siužetinės linijos epicentre – talentingas vagis Kobas (akt. Leonardo DiCaprio), kuris sugeba ištraukti iš pasąmonės net ir pačias tamsiausias žmogaus paslaptis, kol žmogus yra pasinėręs į sapną. Žinomas dėl savo darbelių, Kobas yra laikomas nepageidautinu savo gimtinėje, ir dėl to jis labiausiai gailisi – ten liko jo vaikai. Veną dieną pasitaiko puiki proga viską ištaisyti ir atgauti laisvę. Tačiau šios laisvės kaina – neįmanomas darbas, kuris Kobui gali būti paskutinis.

Kai tik pasirodė, šis filmas tapo tikru fenomenu tiek JAV, tiek ir visame pasaulyje. „Pradžia“ ne tik atnešė studijai „Warner Bros.“ 825 milijonus dolerių, bet ir pelnė keturis JAV kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimus. Šiuo metu ši juosta puikuojasi 14 vietoje tarp geriausių visų laikų filmų kino duomenų bazėje „Imdb.com“.

„Košmaras Guobų gatvėje“ (angl. „A Nightmare On Elm Street“), 1984 m.

Siaubo filmų „Klyksmas“ (angl. ‚Screram“) bei „Ir kalnai turi akis“ (angl. „The Hills Have Eyes“) režisierius ir scenaristas Wesas Cravenas prieš 34 metus visam pasauliui pristatė tikrąją siaubo filmų ikoną – Fredį Kriugerį, kurio nuotykiai pavirto į šešis kraupius tęsinius, vieną šalutinį projektą „Fredis prieš Džeisoną“ (angl. „Freddy VS. Jason“) ir 2010 metais pasirodžiusį labai tamsų perdirbinį.

Filmo pasakojimas klostosi Springvudo vidurinėje mokykloje, kurioje mokosi Nensi Tompson (akt. Heather Langenkamp). Vieną dieną mergina pradeda sapnuoti keistus košmarus, kuriuose pasirodo kraupiai apdegęs vyras su aštriais peiliais papuošta pirštine. Tačiau ji nėra vienintelė, kuriai jis sapnuojasi. Norėdama išsiaiškinti kas jis, mergina sužino, jog jo vardas Fredis (akt. Robert Englund), ir kad jis trokšta vieno – keršto už tai, ką kažkada su juo padarė Guobų gatvėje gyvenantys žmonės.

Iki dabar šis filmas yra laikomas vienu iš pačių geriausių visų laikų „slasher“ stiliaus kino projektų, o Fredis Kriugeris – vienu iš klasiškiausių kino blogiečių. Juosta tiek tada, tiek ir dabar žavi ne vien išradingumu, bet ir pakankamai sodriu juodu humoru, kuris tapo savotiška vizitine šios filmų serijos kortele.

„Malholando kelias“ (angl. „Mulholland Drive“), 2001 m.

Padovanojęs vieną iš jautriausių devintojo praeito amžiaus dešimtmečio filmų „Drambliažmogis“ (angl. „The Elephant Man“), sukūręs keistai žavingą 1986 metais pasirodžiusį detektyvą „Mėlynas aksomas“ (angl. „Blue Velvet“) bei pristatęs kultinį serialą „Tvin Pykso miestelis“ (angl. „Twin Peaks“), režisierius ir savo kuriamų juostų scenaristas Davidas Lynchas 2001 metais prestižiniame Kanų kino festivalyje su šiuo išskirtinio grožio projektu pelnė savo pirmąją Auksinę palmės šakelę.

Filmas pasakoja apie paslaptingą merginą (akt. Laura Harring), kuri po kraupios avarijos praranda atmintį. Norėdama pradėti viską iš naujo, ji atsiranda Holivude su išgalvotu vardu Rita. Tačiau tai nėra taip lengva, nes iš pasąmonės nuolat išlenda užuominos iš praeities.

Apart Kanų kino festivalio, „Malholando kelias“ buvo nominuotas „Oskarui“ geriausios režisūros kategorijoje bei keturiems „Auksiniams gaubliams“. 2016 metais 177 kino kritikų iš viso pasaulio išrinko 100 geriausių XXI amžiaus filmų, kuriuos nedelsiant paskelbė didžiausias pasaulio transliuotojas „BBC“. Pirmoje sąrašo vietoje atsidūrė šis Davido Lyncho režisuotas filmas, kurį Lietuvos žiūrovai galėjo išvysti praeitų metų Tarptautiniams festivalyje „Kino pavasaris“.

„Brazilija“ (angl. „Brazil“), 1985 m.

Lakią fantaziją ir specifinį humorą turintis komedijos „Montis Paitonas ir šventasis Gralis“ (angl. „Monty Python and the Holy Grail“) bei mokslinės fantastikos „12 beždžionių“ (angl. „Twelve Monkeys“) režisierius ir scenaristas Terry‘is Gilliamas 1985 metais pristatė labai eksperimentinį kino projektą – fantastinę dramą apie sapnų galią ir žmogaus priklausomybę nuo neištirtų savo pasąmonės kampelių.

Semas Loris (akt. Jonathan Pryce) visiškai patenkintas savo gyvenimu, nors ir dirba eilinio klerko darbą. Su tokiu sūnaus gyvenimo pasirinkimu negali susitaikyti elitui priklausanti jo motina Ida (akt. Katherine Helmond), kuri diena iš dienos neleidžia Semui atsikvėpti. Tačiau vieną dieną vyras nusprendžia palikti savo darbą dėl moters, kurią jis dažnai pradėjo regėti savo sapnuose.

Ši dviems „Oskarams“ nominuota juosta yra pripildyta paslapčių sapnuose, metaforų apie gyvenimo prasmę ir pasižymi puikia vizualika, kurią papildo tokie kino grandai, kaip Robertas De Niro, Bobas Hoskinsas, Ianas Holmas, Jimas Broadmentas ir Ianas Richardsonas.

„Sapnų demonai“ (angl. „Before I Wake“), 2016 m.

Siaubo žanre pagrinde dirbantis režisierius Mike‘as Flanaganas, 2013 metais patraukęs didžiųjų kino studijų dėmesį su kraupiu ir originaliu filmu „Okulus“ (angl. „Oculus“), prieš dvejus metus siaubo žanro gerbėjus pradžiugino dar viena neprasta juosta.

Filme ką tik sūnaus netekę Džesė (akt. Kate Bosworth) ir Markas (akt. Thomas Jane) nusprendžia pradėti visiškai naują gyvenimo etapą. Bet trokšdami visiškos gyvenimo pilnatvės, jie nusprendžia įsivaikinti aštuonmetį berniuką Kodį (akt. Jacob Tremblay), kuris turėtų į pragarą išgyvenusių sutuoktinių gyvenimą įnešti spalvų. Tačiau jie net nenutuokia apie Kodžio kraupią paslaptį – jam užmigus, viskas, ką sapnuoja, tampa realybe.

Įtampos ir kraupių epizodų nestokojantis filmas pagarsėjo ne tik kaip išradingas siaubo žanro pavyzdys, bet ir kaip pakankamai nebloga drama, kurios pagrindinė tema – tėvystė ir besąlygiška motinos meilė savo vaikui.

Filmo „Mara“ anonsas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)