Šakių rajone esančioje Griškabūdžio žemės ūkio bendrovėje laikoma per 1500 galvijų. Septyni šimtai iš jų – melžiamos karvės.

„Pieno kokybė ir kiekybė priklauso nuo pašaro“, – sako bendrovei beveik 20 metų vadovaujantis Petras Puskunigis, šiandien DELFI Agro žiūrovams papasakosiantis, kaip gaminamas kukurūzų silosas, kuriuo šeriami šio modernaus ūkio galvijai.

Silosas laisvojoje enciklopedijoje apibrėžiamas kaip be deguonies fermentuoti žali augalai, kuriuose dėl mikroorganizmų veiklos augaluose esantis cukrus fermentuojamas į organines rūgštis, iš kurių svarbiausia yra pieno rūgštis.

Griškabūdžio žemės ūkio bendrovėje kukurūzų siloso gamyba jau baigta. Nors jo gamyba šiemet buvo ankstyva, kukurūzų derliumi ponas Puskunigis nesiskundžia. Bendrovė kasmet gauna vidutiniškai 40 tonų kukurūzų masės iš vieno hektaro žemės.

Kaip gaminamas silosas?

Pirmiausia, tikrinama, ar laukuose augantis kukurūzas tinkamas pjovimui. Tikrinant perlaužiama kukurūzo burbuolė ir įvertinamas grūdo standumas bei pieno linija, kuri rodo, kur baigiasi standus krakmolas ir prasideda pieno pavidalo konsistencija. Kukurūzai tinkami silosuoti, kai krakmolinga dalis sudaro daugiau nei 60 procentų grūdo. Pasirinkus netinkamą laiką kukurūzų pjovimui, siloso kokybė bus prastesnė nei gali būti, o ji yra labai svarbi galvijų augintojams.

Pasak pono Puskunigio, pradėjus gaminti silosą, darbą reikia atlikti kaip įmanoma greičiau. Greitį užtikrina naudojama naši technika ir geras darbų organizavimas. Bendrovė pieno ūkį ir pašarų gamybą modernizavo penkiais investiciniais projektais, kurie kainavo daugiau nei tris milijonus eurų. Taigi, siloso gamybai naudojama pažangi technika.

Visuose šalies ūkiuose kukurūzų derlius pjaunamas ir smulkinamas prikabinamais, pakabinamais arba savaeigiais smulkintuvais. Gaminant silosą labai svarbu, kad kukurūzai būtų gerai susmulkinti, nes tik tokiu būdu galvijai pasisavins vertingas medžiagas.

Smulkintuvas nupjautą ir sutraiškytą masę supučia į priekabą ar bunkerį. Iš šios talpos kukurūzai iškraunami į tranšėją, kuri yra suslegiama, kad iš masės pasišalintų oras ir augalų fermentacija vyktų sklandžiai. Viena siloso saugykla arba tranšėja, nepriklausomai nuo jos talpos, turi būti užpildyta kukurūzų mase ir uždengta per 3 paras. Mažesniuose ūkiuose silosas dažniausiai laikomas plastikiniuose kaupuose. Silosui įrūgus, kurį laiką dar būtina išlaikyti sandarumą, kad nepatektų deguonies ir žūtų mikroorganizmai. Tokio siloso kokybė ilgai nepakis.

Užsakymo nr.: PT_79034455