Lietuvoje daug kalbame apie gąsdinančią emigraciją. Tačiau ji turi ir šaliai palankią pusę, kuri yra įvardijama kaip talentų cirkuliacija, reiškinys, kai asmenys keliauja po užsienio valstybes semtis patirties, bet neretai sugrįžta ir į gimtąją šalį. Beno Kazlausko istorija yra puiki to iliustracija.

Jonavietis Benas dar mokykloje buvo žingeidus ir aktyvus: jam puikiai sekėsi mokykloje, buvo įsitraukęs į pilietines iniciatyvas, kurių pagalba atstovavo moksleivių interesus mokinių taryboje bei miesto savivaldybėje. Vedinas didesnių siekių ir stipraus savarankiškumo noro, jaunuolis pasirinko Ekonomikos ir Tarptautinių santykių studijas vienoje geriausių Jungtinės Karalystės aukštojo mokslo mokyklų, Lankasterio universitete (Lancaster University).

Arnoldas Pranckevicius, Justinas Lapienis, Benas Kazlauskas

Jungtinėje Karalystėje Benui sekėsi puikiai. Jis subūrė tarptautinę draugų grupę, greitai tobulėjo moksluose. O kartu, siekdamas didžiausio savarankiškumo studijų metais dirbo ir kūrė planus sugrįžti į Lietuvą: puikiai žinodamas tiek galimybes Jungtinėje Karalystėje, tiek ir Lietuvoje, visgi pasirinko Tėvynę. Tiesa, Beno tėtis dirba Jungtinėje Karalystėje, tačiau sūnaus sprendimui neprieštaravo: „Šeima puikiai suprato ir palaikė mano sprendimą. Esame labai patriotiški ir puoselėjame Lietuvai šilčiausius jausmus, nors ir dalis šeimos - emigracijoje. Visi laukiame, kada vėl susibursime čia, Lietuvoje“.

Benas Kazlauskas

Neretai nelengvas grįžimas į tėvynę Benui praėjo sklandžiai. Didžiausia pagalba buvo Global Lithuanian Leaders (GLL) organizacijos programa „Talentai Lietuvai“, kuri padeda užsienyje studijas baigusiems studentams rasti puikias darbo perspektyvas Lietuvoje. Benas sėkmingai įveikė atranką ir prisijungė prie pasaulyje lyderiaujančios audito bendrovės - KPMG. Vienoje iš didžiojo ketverto (Big Four) įmonių jis sparčiai kopė karjeros laiptais ir išdirbo daugiau nei 2 metus. Po šių 2 metų, Benui klausimai apie karjeros galimybes Lietuvoje nekyla. Tačiau jis jau šią vasarą ėmėsi naujų iššūkių.

Benas Kazlauskas su šeima

Aktyvi jaunojo talento prigimtis pasitarnavo ir dar kartą. Neilgai trukus Benas įsiliejo į įvairias visuomenines ir pilietines iniciatyvas bei savanorystės. Jis aktyviai prisidėjo prie Lietuvos respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės teikiamų Globalių Lietuvos Lyderių apdovanojimų (Global Lithuanian Leaders Awards) ir susijusių renginių organizavimo. Šią vasarą Benas savanoriškai prisidėjo prie GLL ir Kazickų Šeimos Fondo (The Kazickas Family Foundation) iniciatyvos - JAV, Kanados ir Australijos lietuvių stažuočių ir modernios Lietuvos pažinimo programos kūrimo, vasaros veiklų organizavimo ir įgyvendinimo. „Po studijų užsienyje norėjau grįžti į Lietuvą ir dabar stengiuosi prisidėti prie to, kad kitiems grįžti būtų drąsiau“ - dalinosi mintimis Benas.

Benas Kazlauskas A.Tapino diskusijoje per JAV prezidento rinkimus

Benui teko įveikti aibę iššūkių. Kitaip nei daugelis Lietuvos universitetų absolventų, Benas nei buvo gyvenęs, nei praleidęs daug laiko sostinėje. Jam teko iš naujo burti draugų ratą, pažinti miestą ir prisitaikyti prie naujo gyvenimo būdo ir aplinkybių. Prasmingos veiklos padėjo ir susirasti naujų draugų Vilniuje, ir užmegzti prasmingų bičiulysčių su diplomatijos, politikos ir verslo lyderiais šalyje.

Jaunuolis teigia, kad Lietuvoje yra daugybė nuostabių galimybių, kurios nors ir dėka nedidelio šalies dydžio yra vos ne ranka pasiekiamos, bet vis dar reikalauja didelių pastangų ir ištvermės: „Priimti sprendimus tiek studijuoti Jungtinėje Karalystėje, tiek grįžti į Lietuvą buvo itin lengva. Abu keliai vis dar atrodo patys teisingiausi ir tikiu savo ateitimi Lietuvoje. Noriu judėti į priekį ir pasinaudoti visomis puikiomis galimybėmis. Sugrįžti buvo daugiau nei verta“.

Užsakymo nr.: PT_79032097