„Kainos skirtumui įtakos turėjo pasikeitusi srautų struktūra – sumažėjęs importas iš trečiųjų šalių ir padidėjęs importas iš Latvijos – bei vietinės generacijos pasikeitimai – išliekanti nedidelė vėjo elektrinių generacija (vidutiniškai 930 MW per dieną) ir sumažėjusi generacija pigesnėse hidroelektrinėse“, – rašoma „Litgrid“ pranešime.

Rugsėjo 3-9 dienomis „Nord Pool“ biržos sistemos savaitės kaina padidėjo 2 proc. ir siekė 58,39 euro už MWh. Didžiausias (7 proc.) kainos pokytis fiksuotas dviejose Norvegijos prekybos zonose. Lietuvoje elektra per savaitę brango apie 3,6 proc., Latvijoje – 3,2 procento.

Praėjusią savaitę fiksuotas 3 proc. vietinės Baltijos šalių generacijos sumažėjimas, kuri bendrai padengė 77 proc. viso Baltijos šalių suvartojimo. Vėjo ir hidro gamyba padidėjo po 11 proc., o šiluminių elektrinių generacija sumažėjo 5 proc. Bendra elektros gamyba Lietuvoje sumažėjo 34 proc. ir siekė vidutiniškai 17 proc. viso šalies suvartojimo.

Lietuvoje rugsėjo 3-9 dienomis importuota 82 proc. suvartotos elektros energijos (7 proc. daugiau nei ankstesniąją savaitę). Daugiausiai elektros energijos (71 proc.) buvo importuota iš trečiųjų šalių, 23 proc. iš Latvijos ir 6 proc. iš Lenkijos. Eksportas iš Lietuvos sumažėjo penktadaliu ir siekė 40,3 GWh. Didžiąją dalį, tai yra 58 proc., sudarė eksportas į Lenkiją, o likusieji 42 proc. buvo eksportuojami į Latviją.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)