Apie vieną gražiausių Ukrainos miestų – Lvovą – pranešime spaudai pasakoja patyręs keliautojas Edmundas Pavlovas.

Pirmiausia E. Pavlovas priminė apie bevizį režimą. „Turistai vis dar pamiršta, kad čia nebereikia leidimo patekti į šalį. Sėdi į autobusą, vykstantį kiekvieną dieną tiek iš Vilniaus, tiek iš Kauno, ir jau keliauji aplankyti šios netikėtumų pilnos šalies“, – teigė E. Pavlovas.

Senamiestis

Lvovo senamiestis įtrauktas į UNESCO paveldo sąrašą. Ir ne veltui. Keliaujant mažomis alėjomis ir gatvėmis, galima išvysti galybę išskirtinės architektūros statinių. Pakeliui įsikūrę gausybė restoranų ir kavinių, kuriose net ir išrankiausi gurmanai randa įvairiausių delikatesų. Viena išskirtinių šio miesto turizmo ypatybių yra ta, kad čia nėra turistų minios. „Palyginus su Krokuva, kuri yra vos už kelių valandų vakarų link, šis miestas atrodo lyg pamirštas. Čia nėra turistų minios, kuri trukdytų artimai pažinti miestą bei pajausti jo pulsą“, – teigė patyręs keliautojas.

Pagrindinė miesto vieta – centrinio turgaus aikštė, kurioje verda beveik visas kultūrinis gyvenimas. Iki 19 a. pabaigos gyvavusi turgavietė buvo sugriauta ir iki šiol neatstatyta. Iš griuvėsių buvo prikelta tik miesto rotušė su dideliu bokštu, nuo kurio galima išvysti visas miesto apylinkes. Laikui bėgant, aplink šią vietą pradėjo formuotis naujos kultūrinės tradicijos ir dabar čia klesti kultūrinis miesto gyvenimas.

Lvovas

Lvovo kavos kasykla

Išgirdus šį pavadinimą, vaizduotėje iškyla suodini angliakasiai spingsulės šviesoje kasantys kavą. Deja, kava ne kasama, o auginama plantacijose, todėl tokio vaizdo čia ir neišvysite. Tačiau įspūdį kasykla palieka neišdildomą. Iš pažiūros tai – eilinė kavinė, tačiau užklydusius pasitinka staigmena.

Laiptais nusileidus į rūsį, patenkama į kasyklą primenančią aplinką. Kavinės lankytojus pasitinkantis personalas paduoda šalmą su pritaisytu prožektoriumi ir tik tada galima rinktis iš plataus kavos asortimento. „Lankydamiesi būtinai užsisakykite jų firminę kavą, išvysite ypatingą ugnies šou paruošimo metu“, – patarė Edmundas.

Pamestų žaislų kiemas

Neaišku, ar mitas, ar tiesa, tačiau kiemo istorija prasidėjo po to, kai radęs besimėtantį žaislą, namo gyventojas paliko jį lauke, kad pametęs vaikas galėtų rasti. Bėgant metams čia paliekamų žaislų kolekcija augo. Vieta tapo traukos tašku. Apsilankius pamestų žaislų kieme, pirmiausiai kūnu nukeliauja pagaugai – primena siaubo filmą, tačiau geriau įsižiūrėjus į žaislus, galima atrasti visokiausių įdomybių.

Pažindinantis su tikruoju Lvovo veidu, galima užklysti į gatvę, kuri turi daug pavadinimų. Nepasimeskite. Kiekvienais metais, Nepriklausomo filmų festivalio metu, miesto valdžia pervadina šią gatvę bei prideda naują pavadinimo lentelę. Gatvės pavadinimai keičiami pagerbiant kino aktorius, tokius kaip Čarlis Čaplinas ar Frederikas Felinis.

Lvovas

Alaus muziejus

300 metų. Tiek siekia šios vietos istorija, paversdama muziejų seniausiu Ukrainoje. Čia galima išvysti alaus gaminimo procesą bei susipažinti su įvairiausiomis alaus rūšimis. Vos už kelių žingsnių nuo muziejaus įsikūrusi alaus menė. Čia viena iš judriausių Lvovo naktinio gyvenimo vietų. Sutemoms apgaubus dangų, užverda gyvenimas. Galima ne tik paragauti įvairiausių rūšių ir skonių alaus, bet ir pasistiprinti gardžiu maistu.

Maistas

Norint pavalgyti išskirtinėje vietoje ir iš karto pradėti vakarėlį, tokią vietą randame pačiame Lvovo centre – turgaus aikštėje. Čia pat, po geriausiais miesto restoranais įsikūręs požeminis bunkeris. Bunkeris įkurtas II-ojo pasaulinio karo metu ir puikiai atspindi to meto atmosferą. Jame dar išlikę požeminėse slėptuvėse buvę reikmenys. Pačiame bunkeryje galima ne tik pavalgyti ar pasilinksminti, bet ir pašaudyti čia pat esančioje šaudykloje.

Norint patekti į šią vietą, būtina pasakyti slaptažodį „Šlovė Ukrainai“ ir tik tada būsite įleisti.

Lvovas


Kainos

Kainos Lvove yra palankios, viešbutį pačiame centre galima išsinuomoti ir už 30–40 eur, o planuojant ilgesnę viešnagę, tame pačiame centre galima išsinuomoti prabangius apartamentus, kurie mėnesiui kainuos apie 300 eur.

Lankantis Lvove, verta užsukti ir į dažnai vykstančius kultūrinius renginius. O įdomiausia, kad vietos į operą tekainuoja 12 eur.

Mieste gausu nemokamų ekskursijų, po kurių, patiems norint, gidui galima palikti arbatpinigių. Ekskursijas veda vietos gyventojai. Taip su miestu galima susipažinti iš arti ir išgirsti pačias įdomiausias istorijas. „Šiame mieste galima būti mėnesius. Net ir po tiek laiko vis dar atrasite įdomybių, kurių šis miestas gali pasiūlyti daug“, – pasakojo „Eurolines“ vadovas Edmundas Pavlovas.

E. Pavlovo teigimu, planuojant ilgesnę kelionę į šią šalį autobusu, galima pasinaudoti galimybe su savimi nemokamai pasiimti ne vieną rankinį bagažą, o net du didelius lagaminus. „Kelionės metu galima naudotis autobusuose esančiais media centrais, kuriuose įdiegti naujausi filmai ir muzika, todėl kelionė neprailgs“, – pasakojo E. Pavlovas.

Lvovas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)