Politikas tvirtina, kad Konstitucijos nepažeidinėja, o konservatoriai, sužinoję naujas aplinkybes apie parlamentarą J. Džiugelį, pasijustų nepatogiai.

„Kai konservatoriai sužinos naujus faktus, tai, manau, situaciją kitaip vertins, nes gali tekti kalbėti ir apie Seimo nario J. Džiugelio mandato klausimą“, - penktadienį Eltai sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, tikroji svarstymų apie jo pašalinimo iš frakcijos priežastis yra ne tai, kad jis išvadino frakcijos seniūną „patologiniu melagiu“, o J. Džiugelio bandymai suskaldyti „valstiečių“ frakciją.

„Jis užsiėmė kryptinga frakcijos skaldymo veikla, aiškino, kad esą yra žmonių, norinčių palikti frakciją, kad yra tam tikras sąrašas. Tai yra netiesa, nebuvo frakcijos narių, norinčių atskilti, jokių sąrašų nebuvo, jis sąmoningai skaldė frakciją, gal norėdamas daugiau dėmesio sau“, - svarstė R. Karbauskis.

Pasak jo, J. Džiugelio problemos tuo nepasibaigia. „Yra situacija, kurią galima būtų galbūt vertinti kaip bandymą pasinaudoti Seimo nario pareigomis, ir tai gėdingas, sakyčiau, faktas. Paaiškėjo naujas faktas, kad J. Džiugelis skambino į Aplinkos ministeriją, gindamas privataus verslo interesus, ir galimai prašė nutraukti tam tikrą tyrimą. To negali daryti joks Seimo narys. Jeigu tai pasitvirtins, tai panašu į politinę korupciją. Manau, kad, įsigilinę į šią situaciją, svarstysime galimybę kreiptis dėl to į prokuratūrą“,- teigė R. Karbauskis.

R. Karbauskis tikisi, kad kitą savaitę, pirmadienį, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija pašalins J. Džiugelį iš savo gretų.

R. Karbauskis nemato jokių problemų, kad J. Džiugelio klausimas frakcijoje būtų svarstomas atvirai, nes, pagal LVŽS frakcijos reglamentą, frakcijos veikla grindžiama kolegialumo, demokratijos, teisėtumo ir viešumo principais.

Pagal frakcijos reglamentą, frakcijos narys, pažeidęs Konstituciją, įstatymus ar kitus teisės aktus, nevykdantis LVŽS programos, nesilaikantis frakcijos reglamento ir nevykdantis kitų pareigų, numatytų reglamente, gali būti įspėjamas, pašalintas iš frakcijos arba jo veikla gali būti sustabdyta. Sprendimas apie tai priimamas, kai už jį balsuoja daugiau nei 2/3 frakcijos narių.

Tais atvejais, kai frakcijos nario veikla sustabdoma, jis praranda teisę atstovauti frakcijai Seimo posėdžiuose, Seimo komitetuose ar komisijose.