Internetu registruotis patogiau gyvenantiems toliau nuo miesto

Šiaulių rajone gyvenanti Evelina Almanaitė teigia, kad atėjus metui registruotis į egzaminus ji tai darė elektroniniu būdu.

„Tokį registracijos būdą rinkausi pagrinde dėl to, nes esu iš rajono, o ne miesto. Todėl man patogiau tokius reikalus tvarkytis internetu, kai turiu laisvo laiko ir galiu ramiai prisėdus išsirinkti sau tinkamiausią laiką, o ne iki galo nežinant savo planų „Regitroje“ klausinėti, koks laisvas laikas bei kokiu man būtų patogiausia“, – aiškina ji.

Registruotis gyvai dėl didelio atstumo nebūtų patogu ir Ernestui Viršylai iš Pasvalio.

„Registravausi internetu, nes iki artimiausios „Regitros“ man būtų 60 kilometrų kelio, tai kodėl gi ne. Kada tik panorėsi, gali atšaukti egzaminą arba pakeisti egzamino laiką. Jeigu egzamino tą dieną nelaikai, internetu tą pačią dieną gali pasirinkti daugiau variantų, kada gali laikyti kitą kartą“, – teigia jis.

Jauna vairuotoja vertina ir tai, kad yra galimybė keisti laiką, jei iki egzamino datos netikėtai pasikeičia planai. Bet kada galima atšaukti ir keisti egzamino laiką, todėl nereikia keliauti į „Regitrą“.

Tuo metu Tadas Petrauskas prisipažįsta, kad net nežinojo, kad yra kitoks būdas užsiregistruoti į egzaminą nei elektroniniu būdu.

„Man asmeniškai buvo paprasta, bet ne visi supranta, kad visi duomenys turi būti labai tikslūs. Pavyzdžiui, vardas, pavardė ir visa kita būtinai turi būti užrašyti lietuviškomis raidėmis“, – pastebi jis.

O Karolina Filipovič registraciją internetu rinkosi dėl galimybės keisti laiką. „Sudėtinga nebuvo, bet internete trūko informacijos, kas atsitiktų neatvykus į praktikos egzaminą“, – sako ji.

Prie technologijų sunkiau pripranta vyresnioji karta

„Regitros“ atstovė Emilija Bardauskienė pastebi, kad šiandien apie 80 proc. būsimų vairuotojų į egzaminus registruojasi internetu.

Remiantis statistika, per 2017 metų pirmą pusmetį elektroniniu būdu į teorijos ir praktikos egzaminus registravosi apie 96,6 tūkst. asmenų, o tai sudarė beveik 77 proc., palyginus su kitais registracijos būdais. Šiemet per tą patį laikotarpį atitinkamai tai darė apie 98,2 tūkst. asmenų, o tai sudaro 79 proc. Visų registracijos būdų. Taigi, matoma, kad didžioji dauguma žmonių renkasi būtent elektroninės paslaugos galimybę.
Eismas

„Toks pasirinkimas yra tiesiogiai susijęs su laiko taupymu, nes užsiregistruoti egzaminui internetu užtrunka vos kelias minutes, taigi, nereikia gaišti laiko keliaujant į padalinį. Taip pat svarbus ir paslaugos patogumo veiksnys, nes asmuo, užsiregistravęs per Elektroninius valdžios vartus, gali atlikti daugiau operacijų: ne tik užsiregistruoti ar prireikus atšaukti egzaminą, bet taip pat be jokių papildomų sąlygų pakeisti jų datą ir laiką, peržiūrėti laikytų teorijos ir praktikos egzaminų informaciją“, – aiškina E. Bardauskienė.

Anot „Regitros“ atstovės, paaiškinimų, kodėl vis tik dalis asmenų vietoje registracijos elektroniniu būdu renkasi tai padaryti telefonu ar atvykus į padalinį, gali būti įvairių.

„Nors didžioji dalis pradedančiųjų vairuotojų yra 17-25 metų amžiaus, įgyti teisę vairuoti siekia ir gerokai vyresni asmenys, kurių vartojimo įpročiai yra dažniau susiję su tradiciniais paslaugų gavimo būdais. Taip pat pastebima, kad dažniausiai į praktikos egzaminą registruojamasi iš karto po teorijos. Tai yra, kai klientai jau ir taip būna atvykę į padalinį“, – aiškina E. Bardauskienė.

Registraciją telefonu dažniausiai renkasi tie asmenys, kurie šiuo metu paprasčiausiai neturi prieigos prie interneto ir negali to padaryti elektroniniu būdu. Taip pat, jeigu asmuo turi kokių nors apribojimų arba siekia susigrąžinti vairuotojo pažymėjimą, tai jis kreipiasi dėl konsultacijos ir tuo pačiu yra užregistruojamas egzaminams.

Internetu galima užsisakyti ir vairuotojo pažymėjimą

Šią vasarą „Regitra“ dar labiau praplėtė elektroninių paslaugų spektrą ir nuo šiol ne tik pradedantieji vairuotojai gali pasikeisti pažymėjimą neatvykstant į padalinį, tačiau ir visi kiti vairuotojai.
Registracija į vairavimo egzaminus

„Pradedantieji vairuotojai, kurie po 2 metų nori pasikeisti vairuotojo pažymėjimą į ilgalaikį, galiojantį 10 metų, tai gali padaryti visiškai paprastai – tiesiog prisijungę internetu. Apie šiuos asmenis „Regitra“ dažniausiai turi visus reikiamus duomenis: galiojančią medicininę pažymą, asmens nuotrauką ir parašą. Taip pat būtina priminti, jog pagal ES direktyvą asmuo turi Lietuvoje gyventi bent 185 dienas kiekvienais kalendoriniais metais“, – aiškina E. Bardauskienė.

Kitiems vairuotojams, anot jos, galioja esminė sąlyga – asmuo turi turėti ne seniau kaip prieš 5 metus išduotą tapatybės kortelę arba pasą, nes tik tuomet „Regitra“ gali asmens nuotrauką bei parašą pasiimti automatiškai iš Gyventojų registro. Taigi, vairuotojui belieka taip pat būti deklaravus gyvenamąją vietą Lietuvoje bei nuvykti į medicinos įstaigą pasitikrinti sveikatą bei paprašyti elektroninės pažymos, kuri yra perduodama automatiškai.

Asmenys, kurie atitinka išvardytas sąlygas, užsisakyti naują vairuotojo pažymėjimą gali „Regitros“ Vairuotojų portale: https://www.eregitra.lt/vepp-web/, prisijungus per Elektroninius valdžios vartus.
Sudaryta galimybė užsisakyti dokumentą su pristatymo į namus paslauga.

DELFI primena, kad e. paslaugos Lietuvoje kuriamos panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)