Pasaulinė švarinimosi akcija – ir Lietuvoje

Šį kartą „Darom“ organizacijos komanda jungiasi prie pasaulinės švarinimosi akcijos CLEANUP DAY 2018, kuri vyks šių metų rugsėjo 15 dieną. „World Cleanup Day“ yra didžiausia pilietinė akcija istorijoje, kurioje net 5 proc. mūsų planetos gyventojų susitelks aktyviai veikti ir spręsti aplinkosaugines problemas.

„Ši akcija skirta ne tik gražinti aplinką, gerai praleisti laiką gamtoje, sustiprinti tarpusavio ryšius, komandinę dvasią, bet ir skatinti visuomenės aplinkosauginį sąmoningumą. Pasaulinės akcijos metu, visose šalyse vykstančios veiklos bus transliuojamos pasauliniais komunikacijos kanalais, tokiais kaip BBC, „National Geographic“, „Microsoft“ medija. Tai puiki proga įprasminti Lietuvos šimtmečio minėjimą kuriant Lietuvos kaip švarios ir darnios šalies įvaizdį“, – komentuoja „Darom“ organizacijos atstovai.

„Darom“ atstovai pabrėžia, kad kitų metų (2019 m.) pavasarį taip pat vyks ir tradicinė „Darom“ gamtosaugos akcija, kuri kasmet suburia didžiąją dalį Lietuvos gyventojų.

Akcija "Darom"

Pabrėžia saugomų teritorijų svarbą

Kiekviena CLEANUP DAY 2018 dalyvaujanti šalis išsirenka akcijos temą, vietas, kurias reikia tvarkyti. „Darom“ komandai kilo mintis, kad Lietuvoje šią dieną galima paskirti saugomų teritorijų tvarkymui.

„Pati idėja kilo mums, tačiau didžiulį darbą padarė ir koordinuos renginį visuose parkuose Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT)“, – sako VŠĮ „Mes Darom“ valdybos pirmininkas Ignas Brazauskas.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos atstovė spaudai Diana Rakauskaitė pasakoja, kad tarnyba labai apsidžiaugė išgirdusi, jog šiemet CLEANUP DAY 2018 Lietuvoje norima rengti saugomose teritorijose. Anot jos, nors gyventojų sąmoningumas ir supratingumas auga, vis mažiau smulkiųjų atliekų paliekama saugomose teritorijose, jas pakeičia statybinės, stambiagabaritės atliekos. Be to, akcijos metu ketinama ne tik rinkti atliekas, bet ir tvarkyti saugomose teritorijose esančius augalus, krūmus, atnaujinant buveines įvairioms gyvūnų ir paukščių rūšims.

„Mes apsidžiaugėme, nes tvarkytinų vietų saugomose teritorijose netrūksta. Nors žmonės mažiau šiukšlina smulkiomis šiukšlėmis (buteliais, plastikiniais maišeliais), bet matome tendenciją, kad į gamtą vežamos stambios šiukšlės (padangos, seni baldai) ir statybinės medžiagos. Šį kartą saugomoms teritorijoms – ypatingas dėmesys, nes nuspręsta tvarkyti ir švarinti mūsų nacionalinius ir regioninius parkus. Ne tik tvarkyti šiukšles, bet ir pjauti krūmus (tvarkant buveines), taisyti sulaužytą ar pasenusią rekreacinę infrastuktūrą ir pan.“, – apie planuojamą talką pasakoja D. Rakauskaitė.

Nelegaliai sukrautos atliekos Vilniaus mieste

Aplinkos viceministras Martynas Norbutas sako, kad praktiškai kiekviena diena aplinkos apsaugos srityje dirbantiems žmonėms yra talkos, tvarkymosi diena. Darbuotojai nuolat prižiūri rekreacines erdves, miškus, pažintinius takus, renka atliekas. Todėl, anot viceministro, svarbios visos akcijos, kurios atkreipia dėmesį į gamtosaugininkų pastangas, į saugomų teritorijų priežiūrą ir jų gamtosauginę bei edukacinę svarbą, vaidmenį kiekvieno žmogaus gyvenime.

„Saugomos teritorijos yra sukurtos visuomenei. Jos skirtos pakviesti žmones ir parodyti, kokius išskirtinius gamtos kampelius mes turime. Saugomos teritorijos steigiamos biologinės įvairovės išsaugojimui, kraštovaizdžio, reljefo reprezentacijai. „Darom“ akcija saugomose teritorijose vyksta kiekvieną dieną, o šį kartą labai smagu, kad ir nevyriausybinis sektorius skyrė dėmesio tai akcentuoti“, – komentuoja M. Norbutas.

Aktyviausiai registruojasi verslo bendrovės

Pasak VSTT atstovės spaudai D. Rakauskaitės, prie šios CLEANUP DAY iniciatyvos daugiausiai jungiasi įmonės ir įstaigos. Tikimasi, kad jos galės pagelbėti ne tik žmogiškais resursais, bet ir mediena, dažais, įrankiais ir pan. Dalyvių niekada nebus per daug, todėl labai aktyviai jungtis prie akcijos kviečiamos bendruomenės, mokyklos.

„Tikimės, kad žmonės, įmonės atvyks ir tvarkys, padės atnaujinti informacinius stendus, laiptus, pažintinius takus, padės buveinėse pašalinti krūmus ir atžalas. Labai viliamės, kad tvarkytinos vietos bus sutvarkytos, o ne tik „Cleanup“ dienos dalyviai atvažiuos “gerai” praleisti laiką gamtoje. Kitas dalykas, kas kelia nuogąstavimus – šiukšlių maišai ir šiukšlių išvežimas iš vietų, bet tuo žadėjo pasirūpinti „Darom“ komanda“, – teigia pašnekovė.

VŠĮ „Mes Darom“ valdybos pirmininkas I. Brazauskas priduria, kad šiuo metu į talką jau užsiregistravo per 150 įmonių, organizacijų ir mokyklų (daugiau nei 2500 dalyvių): „20 Lietuvos įmonių jau dalyvauja.

Kur vyks akcija?

Kaip informuoja VSTT, Lietuvoje yra 5 nacionaliniai ir 30 regioninių parkų. Kiekviena direkcija išrinko po 3 tvarkytinus taškus. Be to, prie akcijos ir koordinavimo jungiasi ir VĮ Valstybinė miškų urėdija.
„Bus daugiau kaip 100 taškų saugomose teritorijose. Vienas taškas susijęs su šiukšlių rinkimu (ten koordinuos DAROM atstovas), antras taškas susijęs su miško saugomose teritorijose tvarkymu (ten koordinuos Valstybinės miškų urėdijos atstovas), trečias taškas susijęs su rekreacinių vietų tvarkymu – suolelių perdažymas, sulūžusios infrastruktūros tvarkymas ir atnaujinimas (ten koordinuos nacionalinio ar regioninio parko direkcijos atstovas)“, – aiškina D. Rakauskaitė.

Dzūkijos nacionalinis parkas

Kaip vyks akcija?

Įmonės, įstaigos ir organizacijos pasirinks tašką, kurį norėtų tvarkyti. Tuomet susisieks su nacionalinio ar regioninio parko direkcija, apsitars, ko reikia tvarkymui ir rugsėjo 15 d. atvyks tvarkyti. Iš pradžių tvarkytojai rugsėjo 15 d. 9.30 val. atvyks į nacionalinio ar regioninio parko lankytojų centrą, kur turės trumpą ekskursiją, susipažins su parko vertybėmis, o vėliau jau važiuos į tvarkomus taškus.

„Pirmas tvarkytinas taškas saugomoje teritorijoje, kur reikia surinkti šiukšles ir kur budės DAROM komandos atstovas. Antras tvarkytinas taškas parko miško teritorijoje, kur reikia surinkti šiukšles ar sutvarkyti rekreacinę vietą ar buveinę miške ir kur budės VĮ „Valstybinių Miškų Urėdijos“ padalinio atstovas. Trečias tvarkytinas taškas, kur reikia sutvarkyti rekreacinę vietą ar buveinę ir kur budės ST direkcijos atstovas“, – tvarkymosi planą apžvelgia VSTT atstovė spaudai.

Kokie taškai bus tvarkomi, galite pamatyti ČIA.

Patys „Darom“ nariai save pristato taip: „Darom“ – tai visuomeniniais pagrindais paremta organizacija, kurioje kasdien vis ryškiau atsispindi pagrindiniai veiklos akcentai: aplinkosauga, pilietiškumas, savanorystė.

„Darom“ – viena didžiausių ir įtakingiausių organizacijų Lietuvoje. Organizacijos veikla paremta nacionalinių problemų prevencija ir bendruomeniškumo principais. Organizuojama ne tik kasmetines tvarkymosi akcijos, bet ir socialinės, kultūrinės, visuomeninės, švietimo ar aplinkosaugos srities iniciatyvos.