Vis tik ekonomikos augimą „Luminor“ bankas šių metų antroje pusėje prognozuoja kuklesnį. Tai lems prastesnis nei pernai žemės ūkio derlius (trečią ketvirtį šis sektorius ypač reikšmingas) ir vangesnės eksporto apsukos. Tačiau solidžia ūkio augimo paspirtimi ir toliau išliks vidaus rinka mintančios veiklos.

Vis tik 2019-2020 m., Lietuvos ekonominė raida palaipsniui lėtės ir, banko ekspertų prognozėmis, sudarys atitinkamai 3,3 proc. ir 2,5 proc. Vidaus paklausa išliks dinamiška: namų ūkių vartojimo apetitą palaikys sparčiai kylanti gyventojų perkamoji galia ir realių pajamų augimas.

Po pernykščio šoko infliacija turėtų nusistovėti sveikame 2,5 proc. lygyje, tuo tarpu darbo užmokesčio augimo rekordai, tikėtina, šiais metais nesibaigs ir kitąmet gali būti net pagerinti. Investicijos Lietuvos ūkio plėtrai ir toliau išliks itin reikšmingos. Vis dar nemenką produktyviųjų investicijų poreikį rodo rekordiškai aukštas kapitalo pajėgumų panaudojimo lygis ir darbo jėgos trūkumas.

Tuo tarpu nekilnojamojo turto investicijos bus kuklesnės. Tiesa, kol kas puikią formą demonstruojantys eksportuotojai ir toliau su nerimu stebės D. Trumpo prekybos karų raidą. Jie galėtų atsikvėpti lengviau tik tuomet, jei Europai pavyktų nepapulti į kryžminę ugnį.

Vidaus vartojimo pulsas ir toliau išlieka itin aukštas. Antrą ketvirtį mažmeninės prekybos apyvartų, realia apimtimi, augimas dar paspartėjo - „Luminor“ duomenimis, jos per metus kilo daugiau nei 7 proc. Apie gerą vartotojų apetitą byloja ir Europos Komisijos vartotojų lūkesčių rodikliai, šį pavasarį fiksavę aukščiausią lygį nuo 2007 m.

Įmonėms raškant solidžius pelnus, investuojant į plėtrą ir didinant ar optimizuojant pajėgumus, kvalifikuotų darbuotojų trūkumas ryškus kaip niekad, tai vers darbdavius ir toliau žadėti patrauklų darbo užmokestį. Be to, rinkiminiai metai, minimalios mėnesinės algos numatomas padidinimas bei valdančiųjų ambicijos leidžia tikėtis darbo užmokesčio didėjimo ir viešajame sektoriuje, prognozuoja bankas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)