„Labai norėčiau bendro darbo, nes konfliktuose ir karuose laimėtojų niekada nebuvo ir nebus, dažniausiai pralaimi abi pusės. Tą matėme nuo pavasario sesijos, kai konfliktuojančios pagrindinės dvi politinės jėgos pradėjo prarasti reitingus, abi vienodai, tai yra rodiklis, kad žmonės mato konfliktuojantį destruktyvumą, kad karai nekuria jokio pozityvo ir produkto ir smerkia abi puses“, – sakė D. Grybauskaitė po susitikimo su Seimo valdyba.

Prieš artėjančius rinkimus valstybės vadovė teigė norinti atkreipti dėmesį, kad tokia elgsena nesukurs pozityvesnio požiūrio į politiką.

„Tai reiškia, kad pasitikėjimas ne tik politikais, bet ir visa politine sistema prieš tokius trejus rimtus rinkimus gali gerokai susvyruoti. Tai tikrai bus labai rimtas perspėjimas mums visiems.

Po nepasitikėjimo politikais eina nepasitikėjimas institucijomis, o vėliau ateina nepasitikėjimas valstybe. Negalime sau taip leisti mūsų pačių valstybės, ypač šiemet, kai mes kalbame apie mūsų valstybės šimtmetį“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Valstybės vadovė pabrėžė, kad atsakomybė dėl to krenta ant visų politinių partijų ir politikų pečių.

„Taip, skirtingos nuomonės yra normali demokratinė praktika, bet toks kruvinas santykių aiškinimasis, erzelio kėlimas, kai visos jėgos nukreipiamos ne kurti, o naikinti, kenkti, apmėtyti purvu, atneš labai negatyvų rezultatą mums visiems. Tai – mūsų piliečių nepasitikėjimą politine sistema. Ir tai galime labai aiškiai ir žiauriai pamatyti ateinančiuose rinkimuose“, – perspėjo D. Grybauskaitė.

Prezidentė palinkėjo visiems pagalvoti, „ar karas dėl karo vertesnis negu kokia bebūtų (geresnė ar silpnesnė) taika, bet bendras (kiek įmanoma) darbas kuriant įstatymus“.

Turi versiją, kodėl nepavyksta susėsti tartis

Kartą jau pabandžiusi susodinti konfliktuojančias puses už bendro stalo prezidentė konstatuoja, kad „vien kvietimo nepakanka“.

„Turbūt, puikiai žinome klasikus, kurie sako, kad revoliucija ar kažkas turi pribręsti tiek subjektyviai, tiek objektyviai – apačios ir viršūnės turi galvoti panašiai. (…) Kai kurie mėginimai sukviesti (parodo), kad viršūnės jau buvo pasirengę kalbėti, o kai kurios apačios nusprendė, kad dar ne laikas susitikti ir bendrauti“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Pasak valstybės vadovės, norint, kad pasisektų, tam turi būti pasirengę visos pusės.

„Vien kvietimo nepakanka. Turėjome netolimą pavyzdį, kai vien tik idėja, kad verta kalbėtis nebuvo priimta. (…) Tam turi būti supratimas, kad jau laikas kalbėtis, ir kad tas kalbėjimasis yra būtinas“, – sakė D. Grybauskaitė.

Taikytojo vaidmenį bandys perimti Seimo pirmininkas

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis konstatavo, kad dialogas tarp konfliktuojančių parlamento pusių stringa dėl politinių ambicijų.

„Jos visada yra, ir niekur mes nuo to nepasitrauksime, galime sakyti, kad tai yra ir demokratijos pagrindas“, - sakė V. Pranckietis.

Tačiau Parlamento vadovas informavo, kad pirmadienį į bendrą susitikimą pakviesti visų frakcijų seniūnai.

„Tokie pokalbiai bus tradiciniai, kad nuolat galėtume kalbėtis siauresniame rate ir daugiau susitarti prieš išviešinant kokią nors problemą“, - sakė V. Pranckietis.

Sukritikavo skubą teisėkūros procese

Prezidentė po susitikimo su Seimo valdyba sukritikavo skubą teisėkūros procese. Valstybės patikslino, kad kartais įstatymai parengiami nekokybiškai, neatsižvelgiant net į Seimo Teisės departamento išvadas, kad kuris nors įstatymas galimai prieštarauja Konstitucijai.

„Tokio nesiskaitymo su Konstitucija elementų atsiranda vis daugiau“, – apgailestavo D. Grybauskaitė.

Seimo pirmininkas informavo, kad rudens sesijai yra pateikta daugiau nei 700 įstatymo projektų. Dauguma jų yra lydintieji, pagrindinių – maždaug 300.

Parlamento vadovas sutiko su prezidentės pastaba, kad teisininkai turėtų aptarti įstatymo projektus prieš jiems patenkant į viešumą, kad nebūtų pažeidžiama Konstitucija.

Tyrimų iniciatyvos nevertina

Prezidentė neskubėjo vertinti Seimo iniciatyvų papildomai tirti verslo ir politikos ryšius. Ji teigė suskaičiavusi bent tris tą ketinančias daryti komisijas.

Seimo pirmininkas patikslino, kad komisija yra užregistruota viena, o kiti komitetai, turintys komisijų įgaliojimus, tik tęsia darbą.

„Tas procesas yra, tokia iniciatyva yra užregistruota, ir ji turi būti svarstoma. Kitaip mes negalime pasielgti. (…) Dabar yra užregistruota komisija, klausimai yra žinomi, jie yra labai platūs ir aptakūs, tai jau kažkokio kompromiso rezultatas. Tų kompromisų ateityje sieksime ir daugiau“, – sakė V. Pranckietis.

Šios komisijos iniciatyvos prezidentė nevertino. Pasak jos, tai yra Seimo teisė.

„Bet yra Konstitucinio Teismo išaiškinimai, kad jos negali trukdyti teisminei valdžiai vykdyti tyrimus, negali trukdyti ar dubliuoti teisėsaugos institucijų darbą. Visa kita yra Seimo politinis apsisprendimas“, – sakė D. Grybauskaitė.

Nerems nei vieno kandidato į prezidentus

Prezidentė taip pat patikino, kad viešai nerems nei vieno kandidato į šalies vadovus.

„Aš nekomentuosiu nė vieno kandidato, jų pasisakymų ir viešai neišsakysiu palaikymo nė vienam iš kandidatų, norėdama išlikti neutrali, nedaryti įtakos Lietuvos žmonių nuomonei ir palikti Lietuvos žmonėms patiems apsispręsti, kokio prezidento jie norėtų“, – sakė D. Grybauskaitė.