Patriotizmą užgožė pinigai

Vietoje praėjusiame pasaulio čempionate atkrintamąsias varžybas pasiekusių žvaigždžių – niekam negirdėti mėgėjai ir salės futbolininkai.

„Daniškas dinamitas“, kaip pravardžiuojama šalies rinktinė, šįkart sprogo saujoje nespėjus jo paleisti link varžovų vartų.

Naujienos iš Kopenhagos šią savaitę glumina pasaulį, o pačioje šalyje kyla įsiūtis dėl absurdiškos situacijos.

„Tai – visiškas skandalas. Salės rinktinę siunčia žaisti didžiojo futbolo. Žmonės Danijoje juokiasi ir verkia tuo pačiu metu regėdami, kas darosi su jų futbolu“, – DELFI teigė Caritas Falchas.

Pastaruosius pusantrų metų Lietuvos jaunimo (iki 21 metų) rinktinę treniruojantis danas šiomis dienomis atidžiai gaudo žinias iš tėvynės. Iki paskutinės akimirkos jis tikėjosi, kad Danija sugebės neapsijuokti prieš visą pasaulį, bet bergždžiai.

Praėjusį sekmadienį šalies futbolo įžymybės susirinko į Daniją, tačiau rinktinė įprastų treniruočių nepradėjo dėl savotiškos pato padėties, primenančios pajėgiausios planetos krepšinio lygos NBA gyvenimą retsykiais paralyžiuojančius lokautus.

Žaidėjai nesusitarė su Danijos futbolo federacija (DBU) dėl komercinių sąlygų. Pagrindinis konfliktas kilo dėl kompensacijų, kurių reikalauja futbolininkai už tai, kad turi reklamuoti federacijos rėmėjus, kurie nesutampa su asmeniniais komerciniais partneriais.

Derybos su Danijos futbolo asociacija, prasidėjusios iškart po Rusijoje vykusio pasaulio čempionato, buvo nevaisingos. Nė viena pusė nesutiko nusileisti net tada, kai laikas galutinai įvarė danus į kampą.

Trečiadienį vakare rinktinė išvykoje žais draugiškas rungtynes su Slovakija, o sekmadienį debiutuos naujoje UEFA Tautų lygoje maču namuose su Velsu.

Iki paskutinės minutės buvo neaišku, kas sėdės lėktuve, antradienį pakilusiame į Bratislavą. Žaidėjų balsu tapęs C. Eriksenas viešai prašė laikinų paliaubų – mėnesiui pratęsti ankstesnio kolektyvinio susitarimo dėl kompensacijų galiojimą.

„Pratęskite susitarimą, ir mes keliausime į Slovakiją. Esame čia ne dėl pinigų, norime žaisti už Daniją – kaip visada. Mylime savo šalį, leiskite mums išsaugoti jos futbolo veidą“, – į DBU antradienį kreipėsi rinktinės ir „Tottenham Hotspur“ (Anglija) klubo lyderis.

Bet federacija laikėsi principingai. DBU direktorius Clausas Brettonas-Meyeris tautiečio raginimus pavadino „apgailėtinais“, primindamas apie šiemet surengtus net 26 susitikimus, per kuriuos su žaidėjais taip ir nepavyko suderinti bendrų pozicijų.

Griežtų sankcijų baimė

Galiausiai viskas baigėsi tuo, jog į Slovakiją išskrido 24 futbolininkai, tarp kurių nėra nė vieno, bent sykį vilkėjusio Danijos rinktinės aprangą.

O skandalo sukrėstas komandos vairininkas Age Hareide iškeliavo priešinga kryptimi – į savo tėvynę Norvegiją.

Age Hareide

Mėgėjams iš trečio, ketvirto ir penkto šalies futbolo diviziono, tarp kurių yra keturi salės futbolo rinktinei anksčiau atstovavę futbolininkai, vadovaus laikinasis treneris – buvęs Londono „Arsenal“ (Anglija) klubo saugas Johnas Jensenas.

Tokia sudėtis pagrįstai piktina būsimus varžovus, kurie tikėjosi rimto tarptautinio mačo.

„Kokia prasmė čia atvažiuoti su šiais žaidėjais? Iš tokių rungtynių nė viena pusė neturės jokios naudos“, – susierzinimo neslėpė Sovakijos rinktinės strategas Janas Kozakas, o šios šalies federacija buvo priversta sumažinti bilietų į trečiadienio mačą kainas iki simbolinio euro.

Patys danai purtosi tokios komandos, tačiau be jos negali apsieiti. Mat neatvykimas į rungtynes turėtų labai skaudžių pasekmių.

Praėjusiais metais oficialią dvikovą su Švedija dėl panašių priežasčių boikotavo Danijos moterų rinktinė. Tuomet UEFA švedėms įskaitė techninę pergalę rezultatu 3:0, o DBU skyrė 20 tūkst. eurų baudą.

Kartu danai buvo įspėti, kad antras toks atvejis reikštų pašalinimą iš UEFA turnyrų ketveriems metams. Tad jei sekmadienį jie praleis oficialų mačą su Velsu, užsitrenks durys į 2020 metų Europos pirmenybes.

DBU atstovų teigimu, toks scenarijus „sugrąžintų Daniją į akmens amžių“.

Laukia kvietimo į pokalbį

Įdomu, jog artimiausiu metu akistata su Danijos futbolininkais laukia ir lietuvių.

Rugsėjo 11 d. Gargžduose šalies jaunimo komanda žais Europos čempionato atrankos rungtynes su savo trenerio tautiečiais.

Danijos jaunimo rinktinė įprastai būna sudaryta iš profesionalių futbolininkų, rungtyniaujančių ne tik aukščiausioje šalies lygoje, bet ir Anglijos „Premier“, Ispanijos „La Liga“, Italijos „Serie A“, Vokietijos „Bundesliga“, Belgijos „Jupiler“, Olandijos „Eredivisie“ pirmenybėse.

Teoriškai visus juos taip pat gali įtraukti žaidėjų asociacijos ir DBU ginčas, o tai reikštų unikalią progą Lietuvos ekipai atsiskaityti už prieš metus svečiuose patirtą žeminantį pralaimėjimą 0:6.

Vis dėlto C. Falchas DELFI teigė, jog į Lietuvą danai veikiausiai atvyks stipriausios sudėties.

„Tiksliai nežinau, kodėl, bet panašu, kad jaunimo rinktinės ši situacija nepalies. Bent jau tokias žinias man pavyko surinkti“, – sakė 41-erių specialistas, kurio prieš pasimatymą su tėvynainiais Gargžduose dar lauks rugsėjo 7 d. vyksiančios rungtynės su Gruzija.

Caritas Falchas

Lietuvos jaunimas yra trečios atrankos grupės autsaideris, per 6 turus surinkęs vos 3 taškus. Danija šešių komandų pogrupyje užima antrą vietą (13 tšk.), tašku nusileisdama Lenkijai.

– Kokių rezultatų laukiate iš mėgėjų sudėtį subūrusios savo šalies rinktinės per artimiausius du mačus? – DELFI paklausė C. Falcho

– Jeigu leidi mėgėjams žaisti su aukščiausio lygio profesionalais, negali tikėtis nieko gero. Viskas priklausys nuo to, kaip į šias rungtynes pasižiūrės varžovai. Jei jie bandys nubausti Danijos rinktinę dėl jos pačios problemų, rezultatas gali būti 10:0. Bet gal priešininkai nejaus didelės motyvacijos triuškinti silpnesnės komandos.

– Ką jūs pats pirmiausia kaltinate dėl tokios padėties?

– Sunku atsakyti. Sirgaliai pyksta, vadina žaidėjus godžiais, neatsakingais, be moralės. Galima tai suprasti, nes kiekvienam futbolininkui turėtų pakakti vien garbės atstovauti savo šaliai – dar ir reikalauti už tai pinigų nėra labai gražu. Bet kartu daugelis galvoja, jog federacija taip pat turėtų būti lankstesnė ir išspręsti problemą. Dabar ji tiesiog aklai laikosi savo, todėl turime, ką turime. Tad nei vienos, nei kitos pusės nėra už ką girti.

Ar gali panašių rūpesčių iškilti Lietuvoje? Nemanau. Pirmiausia dėl to, kad danų kultūra gerokai skiriasi. Kalbu apie darbo kultūrą – danų visuomenė yra labai reikli, labai preciziškai gina dirbančiųjų teises. Kartais net pernelyg preciziškai – kiekvienas menkniekis turi būti ištirtas, dėl kiekvienos smulkmenos žmonės gali pasipilti į gatves, protestuoti, rengti demonstracijas. Lietuvoje, sakyčiau, žmonės labiau įpratę tiesiog daryti tai, kas liepiama.

– Jei Danija į Gargždus atsiveš stipriausius jaunuolius, jūs pats atsidursite savo tautiečių iš dabartinės Danijos suaugusiųjų rinktinės rogėse – su pusiau profesionaliais lietuviais reikės žaisti prieš stipriausių Europos lygų atstovus.

– Jeigu atvirai, taip, situacijos beveik vienodos. Daug futbolininkų iš A lygos negauna žaidimo laiko savo klubuose, kiti rungtyniauja žemesniuose divizionuose. Žinoma, bus sudėtinga. Turime sužaisti idealias rungtynes, kad pasipriešintume tokiam varžovui.

– Atvykęs į Lietuvą entuziastingai kalbėjote apie jaunimo lygio kėlimą, bet rezultatai – prasti. Po pusantrų metų vis dar matote šviesą lietuviško futbolo tunelio gale?

– Matau daug dalykų, kuriuos galima pagerinti, bet tam reikia noro. Talento, gerų žaidėjų yra. Reikia jais užsiimti, sunkiai dirbti, palaikyti ir juos, ir tuos trenerius, kurie nori tobulėti.

Jeigu pasiraitotume rankoves, atsisakytume visų tarpusavio nesutarimų ir pradėtume profesionaliai dirbti, per dvejus ar trejus metus pasimatytų didelis skirtumas. O per penkerius ar dešimtį metų būtų galima sukurti labai neblogą produktą. Bet kai ką reikia pakeisti.

Nacionalinė akademija? Taip, ir jai reikia permainų. Esu matęs visus Lietuvos vaikus, tarp jų yra perspektyvių jaunuolių. Taip pat sutikau ir gerų žmonių tarp trenerių, tik niekas jiems nepadeda. Visa jaunimo ugdymo sistema turi būti geresnė. Pavyzdžiui, aš į rinktinę kviečiu žaidėjus, kurie pasižymi mąstymu, technika. Man nerūpi jų ūgis ir bet kokie pašaliniai dalykai. Taip turėtų būti ir visoje talentų atrankoje. Ir dar reikėtų pasirūpinti, kad jauni žaidėjai gautų užtektinai progų pasirodyti aukščiausiame Lietuvos klubų lygmenyje.

– Ar aiškūs jūsų paties tolesni planai?

– Ne. Mano sutartis galioja iki šio sezono pabaigos. Po paskutinių rungtynių spalį reikės kalbėtis apie ateitį su federacija. Tikiuosi, būsiu pakviestas į susitikimą. Noriu ir pats išklausyti, kokių futbolo vystymo planų turi federacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)