Venesuela reikalavimus iš karto atmetė. Konstitucinės asamblėjos pirmininkas Diosdadas Cabellas regiono šalių susitikimą pavadino „gėda“. Jame dalyvavusioms šalims esą svarbiausia buvo „prašyti pinigų“.

Susitikime dalyvavo Argentinos, Bolivijos, Brazilijos, Kolumbijos, Kosta Rikos, Čilės, Ekvadoro, Meksikos, Panamos, Paragvajaus, Peru, Dominikos Respublikos ir Urugvajaus atstovai. Bolivija, kuri yra Venesuelos sąjungininkė, baigiamojo pareiškimo nepasirašė. Dominika to kol kas nepadarė dėl formalių priežasčių.

JT duomenimis, nuo 2015 metų iš krizės krečiamos Venesuelos išvyko apie 1,6 mln. žmonių, dauguma jų - į regiono šalis. Vien tik kaimyninė Kolumbija daugiau kaip 800 000 jų suteikė ribotą leidimą būti šalyje. Peru gyvena per 400 000 Venesuelos pabėgėlių.

Dėl naftos kainų kritimo ir blogo valdymo Venesuelą yra ištikusi didelė krizė. Žmonėms tenka kęsti hiperinfliaciją, maisto produktų ir medikamentų stygių, elektros ir vandens tiekimo sutrikimus. Opozicija dėl padėties kaltina prezidentą Nicolą Madurą. Be to, jis esą žlugdo demokratiją.

Venesuelos vyriausybė neigia, kad egzistuoja pabėgėlių problema ir kaltina JT išpučiant pabėgėlių skaičius. N. Maduras pirmadienį sakė, kad per praėjusius dvejus metus šalį paliko tik 60 000 žmonių.