„Kiek buvau informuotas ir šiandien tai aptarsime, Lenkija planuoja stipriai padidinti pervežimus iš Mažeikų gamyklos Lietuvos geležinkeliais į Lenkijos pusę. Aptarsime, kokios bus sąlygos“, – BNS trečiadienį sakė Lenkijoje viešintis Lietuvos Vyriausybės vadovas.

Popiet Krynicoje, kur vyksta ekonomikos forumas, suplanuotas S. Skvernelio susitikimas su „Orlen“ valdybos pirmininku Danieliu Obajteku.

Premjeras su D. Obajteku aptars, kaip sekasi įgyvendinti kovą Lietuvos Vyriausybės ir „Orlen“ pasirašytą bendradarbiavimo deklaraciją. Joje numatyta, kad Lenkijos bendrovė investuos į Mažeikių naftos perdirbimo gamyklą, nemažins darbo vietų, o Vyriausybė persvarstys viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) tarifus įmonei, išnagrinės galimybę tiesti produktotiekį į Klaipėdą.

Pasak S. Skvernelio, produktotiekio statybos projektas gali ir turi būti vystomas.

„Dabar dar lieka detalės dėl pačio produktotiekio, kaip bus kompensuojami galimi „Lietuvos geležinkelių“ praradimai. Tiek „Lietuvos geležinkeliai“, tiek „Orlen“, tiek „Orlen Lietuva“, kiek žinau, vykdo sėkmingas derybas, tie kompensaciniai mechanizmai yra įvairūs“, – sakė Lietuvos premjeras.

Lenkijos atstovai nuo pat 2006 metų, kai „Orlen“ įsigijo tuometinę „Mažeikių naftą“, siūlė svarstyti produktotiekio tiesimą iš Mažeikių iki Klaipėdos uosto, per kurį „Orlen Lietuva“ eksportuoja nemažą dalį produkcijos.

Anksčiau skelbta, kad „Orlen Lietuva“ produktotiekį vertina apie 110-150 mln. JAV dolerių (apie 101-139 mln. eurų), o Vyriausybės prašyta paremti projektą. 2013–2014 metais blogiausius laikus savo veiklos istorijoje išgyvenusi „Orlen Lietuva“ 2014 metų vasarą sustabdė projektą teigdama, jog nesulaukė Lietuvos valdžios paramos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)