Parlamento plenarinėje sesijoje projektas bus svarstomas kitą savaitę.

Pagal įstatymo projektą, suskilus parlamentinei frakcijai, jei įregistruojama nauja partija, turinti daugiau partijos narių-Seimo narių nei buvusi partija, valstybės dotacija už išrinktus Seimo narius padalinama tarp šių abiejų parlamentinių partijų pagal jų atstovų parlamente skaičių.

Nuo Lietuvos socialdemokratų partijos atskilusių politikų įsteigta Lietuvos socialdemokratų darbo partija šiuo metu kaip nedalyvavusi rinkimuose iš viso negauna dotacijos.

Nauja tvarka Gedimino Kirkilo vadovaujamai partijai atneštų netoli 300 tūkst. eurų, o Gintauto Palucko vadovaujama Socialdemokratų partija prarastų beveik 400 tūkst. eurų per metus.

Komitetas taip pat patvirtino ekspertinio vertinimo išvadą, jog „įstatymo projektas (...) neprieštarauja Lietuvos Respublikoje įtvirtintam politinių partijų finansavimo modeliui bei egzistuojančiai užsienio šalių skirtingai praktikai“.

Vis dėlto išvadoje atkreipiamas dėmesys, kad „šioje projekto stadijoje sunkoka įžvelgti, kuo įstatymo projektas būtų tobulesnis, jį lyginant su šiuo metu esamu teisiniu reguliavimu“.

Šį vertinimą atliko buvusi teisingumo ministrė Milda Vainiutė ir atsistatydinantis Vyriausiosios rinkimų komisijos narys Darijus Beinoravičius.

Socialdemokratų frakcijos atstovas komitete Julius Sabatauskas abejojo, ar jų atliktas vertinimas iš tiesų gali būti nepriklausomas.

Jis taip pat siūlė svarstyme padaryti pertrauką, nes ekspertinį vertinimą atlikę teisininkai į komiteto posėdį neatvyko.

„Kam užduoti klausimus, jeigu ekspertų nėra?“, – sakė parlamentaras, komitetui diskutuojant apie pateiktą išvadą.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė sakė nematanti priežasčių abejoti vertinimo nepriklausomumu.

Politikė BNS teigė, kad projektas plenarinių posėdžių salėje turėtų būti svarstomas kitą ketvirtadienį. Jam jau yra pritaręs pagrindiniu paskirtas Biudžeto ir finansų komitetas.

Siūlomos pataisos nuo 2020 metų taip pat iš esmės keistų politinių partijų finansavimą – biudžeto dotaciją jos gautų ne pagal gautų balsų per rinkimus, o mandatų skaičių. Iš naujojo modelio eliminuojami europarlamentarų mandatai.

Tautinėms mažumoms atstovaujančioms partijoms valstybės biudžeto asignavimai būtų didinami 1,5 karto.

Vienas iš pataisų iniciatorių Juozas Bernatonis sakė, jog nauja tvarka leis vertinti „rezultatus, o ne procesą“.

Dabar valstybės dotacijos skiriamos partijoms, kurios yra gavusios ne mažiau kaip 3 proc. balsų per pastaruosius Seimo, savivaldybių tarybų bei Europos Parlamento rinkimus. Pinigai paskirstomi proporcingai visų surinktų balsų skaičiui.

Pakeitimai būtų kitų partijų sąskaita beveik puse milijono eurų padidinę dotaciją „valstiečiams“, tačiau kilus nepasitenkinimui „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis registravo siūlymą, kad nauja tvarka įsigaliotų ne iškart, o nuo 2020 metų rinkimų.

Per metus partijoms paskirstoma apie 5,5 mln. eurų.