Sulaukęs pasiūlymo dalyvauti tarptautinės organizacijos veikloje Z. Balčytis pranešė 2017-ųjų kovo 13 dieną. Tuomet jis aiškino, kad dalį darbo laiko teks praleisti ir Europoje, ir JAV, o veiklos sritimi bus pasaulio valstybių ekonomika, finansai, prognozės ir modeliavimas.

Praėjo pusantrų metų, tačiau iki šiol Z. Balčytis daugiau detalių nepateikė. Iki šiol jis vis nukeldavo terminą, kada paliks EP. Jei Z. Balčytis pažadą tesėtų, jo vietą EP užimtų parlamentaras Gediminas Kirkilas, o į Seimą tuomet galėtų sugrįžti Bronius Bradauskas

„Vienam „greitai“ gana ilgai, kitam – trumpai. Aš kol kas dirbu parlamente, dabar visi grįžo iš atostogų, kitą savaitę turėsime pirmąją sesiją, manau, kad rugsėjo mėnesį bus galutinė aiški žinutė. (...) Šiandien dar tokia situacija, kad aš konkrečiai dar negaliu pasakyti, bet esu nusiteikęs palikti parlamentą“, – LRT.lt sakė Z. Balčytis.

Priminus, kad jis nusiteikęs jau pusantrų metų, Z. Balčytis aiškino, kad organizacijos norai buvo vienokie, aplinkybės pasirodė kitos. Be to ir JAV esą įvykę politinių judėjimų, tad ir organizacijos startas nusikėlė.

Europarlamentaras žada apie pasitraukimą informuoti visuomenę iš karto, kai tik turės žinių. Tačiau kitų metų liepą Z. Balčyčio kadencija EP ir taip baigiasi.

Panašu, kad planu palikti EP tiki vienintelis Z. Balčytis.

„Neturiu tuo klausimu jokių žinių ir sprendimų, iš karto sakiau, kad čia yra blefas, nebus jokių atsitraukimų ir nereikės šio klausimo spręsti“, – teigė Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas, kuriam turėjo atsilaisvinti vieta Europos Parlamente.

G. Kirkilas sakė netikintis Z. Balčyčio pažadais. Jis nesiryžo vertinti, ar Z. Balčytis buvo apgautas, ar čia vyksta kiti žaidimai. Pasak jo, panašu, kad naujomis pareigomis tiki tik pats Z. Balčytis.

B. Bradauskas leipsta juokais

Paklaustas apie Z. Balčytį ir jo tarptautinę karjerą, B. Bradauskas prapliupo juokais.

„Nieko nežinau. Nieko nesako, nei aš klausiu, nei esu suinteresuotas. Ne, kur jis išvažiuos, neišvažiuos, net kalbos nėra. Aš iš pat pradžių sakiau, kad čia būtų kažkas tokio, jei iš Europos Sąjungos du atstovai, o vienas jų iš Lietuvos. Tai ar nėra didesnių valstybių – Prancūzijos, Vokietijos, galų gale, Lenkijos – aš iš karto jiems sakiau, kad tai nerealu, neišvažiuos. Na, gal kažkada, biesas žino“, – kalbėjo politikos veteranas.

Bronius Bradauskas

B. Bradauskas prisiminė, kad po nuolatinių Z. Balčyčio pažadų ir kalbų jau buvo pasiekęs kompromisą šeimoje dėl grįžimo į Seimą. Pašnekovas nesiryžta vertinti, ar Z. Balčytis buvo apgautas, bet vieną versiją turi: „Aš galvoju, galbūt kažkas juo pasinaudojo siekdamas, kad jis atsisakytų kandidatuoti į partijos pirmininko postą“.

B. Bradausko vertinimu, EP narys buvo realiausias kandidatas ir jį būtų išrinkę į socialdemokratų partijos pirmininkus. Tuose rinkimuose triumfavo Gintautas Paluckas.

„Jam galbūt pažadėjo, kad jis atsisakytų kandidatuoti. Čia sąmokslo teorija. Antra versija – gal jis pats kažką su savo personalu, gal, ką čia gali spėlioti. Bet viena realiausių priežasčių – kad galėjo jį pastumti iš kandidatų į partijos pirmininkus“, – dėstė B. Bradauskas.

Žada jau pusantrų metų

Praėjusių metų spalį kalbėdamas su LRT.lt Z. Balčytis žadėjo išvykti „artimiausiu metu“.

„Nenorėčiau konkrečiai įvardyti, kada išvykstu, bet, manau, kad artimiausiu metu. Ne nuo manęs priklauso – tai pasaulinio lygio institucija, ne dešimties žmonių. Buvo derybų laikotarpis ir ne viskas taip sklandžiai ėjosi, kaip buvo numatę, bet dabar viskas gerai. Ji yra kūrimosi stadijoje ir, kada pasakys, tada išvyksiu. Kvietimai yra“, – tuomet tikino Z. Balčytis.

Zigmantas Balčytis

Politikas dar praėjusių metų kovo mėnesį, prieš Socialdemokratų partijos pirmininko rinkimus, pareiškė atsisakantis EP nario mandato, nes nusprendė daryti tarptautinę karjerą. „Gyvenimas pateikė dar vieną netikėtą iššūkį: sulaukiau pasiūlymo dalyvauti tarptautinės organizacijos veikloje, dalį savo darbo laiko praleidžiant ir Europoje, ir JAV. Veiklos sritis – pasaulio valstybių ekonomika, finansai, prognozės ir modeliavimas“, – tuomet naujienų agentūrai BNS kalbėjo socialdemokratas.

Tiesa, Z. Balčytis vieną pažadą ištesėjo. Praėjusių metų spalį Z. Balčytis skelbė atleidęs kone visus savo biuro darbuotojus ir netrukus žadėjo išvykti dirbti į tarptautinę organizaciją Niujorke. Šiandien europarlamentaro biuras Vilniuje nebeveikia.

„Tiesa, tiesa [kad atleidžiu]... Penki ar septyni atleisti, nežinau. Faktiškai beveik visas personalas. Dvi moteriškės gal pasilikusios. Darbuotojai keitėsi: iš pradžių buvo daugiau, kai buvo pati pradžia, o paskui žmonės įgavo tam tikros patirties, kai kurie išėjo į kitus darbus, buvo paaukštinti, susirado geriau apmokamus darbus. Ta komanda buvo nedidelė, gal septyni žmonės. Skirtingais laikotarpiais skaičius keitėsi – buvo 12, vėliau mažiau“, – praėjusių metų spalį kalbėjo europarlamentaras.

2014–2019 metų kadencijoje Europos Parlamente dirba 11 politikų iš Lietuvos.