Prieš daugiau nei porą metų darbą rinktinėje pradėjęs Edgaras Jankauskas anksčiau skundėsi kontrolinių rungtynių stygiumi.

Šiemet jų išties rinktinė turėjo nemažai. Per pavasarį ir vasarą, neskaitant akistatų su egzotine Šri Lanka, sužaidė ketverias draugiškas rungtynes bei jėgas išbandė Baltijos šalių taurėje.

Pasiekta pergalė prieš Armėniją (1:0), patirtos keturios nesėkmės (0:4 prieš Gruziją, 0:2 prieš Estiją, 0:1 prieš Iraną ir 0:4 prieš Lenkiją) bei sužaista lygiosiomis su latviais (1:1).

„Tos kovos davė mums daug peno apmąstymams, atlikome tų rungtynių analizę. Norime įnešti taktines korektyvas.

Per daug praleidome, per dažnai leidome varžovams atakuoti iš tų vietų, kur pelnomi įvarčiai.

Dėl to norime taktinių korekcijų, kurios sumažintų varžovų smūgius į mūsų vartus. Kartu nenorime, kad nukentėtų mūsų puolimas, tad čia reikia surasti geriausią sprendimą tarp solidesnės gynybos ir efektyvaus puolimo“, – apie pavasario ir vasaros kovas, per kurias rinktinė pasižymėjo tik du kartus ir praleido net 12 įvarčių, kalbėjo rinktinės vyriausiasis strategas.

Apskritai nuo 2016 m. pradžios, kada prie rinktinės vairo stojo E. Jankauskas, sužaistos 22 oficialios ir draugiškos rungtynės, pasiektos 3 pergalės, 5 kartus sužaista lygiosiomis ir patirta 14 pralaimėjimų, įvarčių santykis verčia užsimerkti – 12:41.

Tą lygių skirtumą galime kompensuoti dideliu atsidavimu ir kovingumu. Svarbu mūsų vienybė, tai mūsų raktas, kuris gali atnešti mums teigiamą rezultatą.
Edgaras Jankauskas

Atsakydamas į DELFI.lt klausimą apie rinktinės tikslus naujame Europos tautų lygos turnyre, treneris tvirtina, kad svarbu viskas: ir rezultatas, ir žaidimo progresas, ir jaunimo „apšaudymas“.

„Nesakyčiau, kad pakeisti taktinę schemą – tai neištikimybė sau. Mes norime mokytis, tobulėti, išbandyti to, ko nesame bandę, nes siekiant rezultato, reikia pereiti per viską, juolab rezultatai nėra tokie, kokių mes norėtume.

Ieškome įvairovių, naujovių, nematau tame nieko blogo. Kiekvienas naujas išbandymas įvairiapusiškai lavina komandą. Pavyzdžiui, iš trijų gynėjų linijos perėjimas į kitą gynybos schemą rungtynių metu yra didelis žingsnis į priekį“, – antradienį vakare teigė E. Jankauskas.

– Į rinktinę atvyko prieš tai skirtingą krūvį turėję futbolininkai, kaip per artimiausias dienas pavyks subalansuoti futbolininkų krūvį ir pasiruošimą artėjančiam mačui?, – spaudos konferencijoje buvo paklaustas E. Jankauskas.

– Kaip įprasta, dalis futbolininkų nežaidė savo klubuose, kai kas rungtyniavo prieš 2-3 savaites, dalis turėjo didelį krūvį paskutinį sekmadienį. Skiriasi atsistatymo, pasirengimo lygis, bet bandome kiek įmanoma, tą subalansuoti. Treniruočių krūviai žaidėjams, kurie prieš tai turėjo rungtynes, nėra dideli. Antradienį dar ta tokia diena, kai rinktinė ne visa jėga gali dirbti, tačiau trečiadienį jau dirbsime visu pajėgumu.

Kalbėdamas apie futbolininkų krūvius, turiu omeny sekmadienį žaidusius „Žalgirio“ ir „Sūduvos“ žaidėjus.

Iš visų žaidėjų tikimės maksimumo. Norime, kad žaidėjai kurie čia atvyksta, duotų viską, ką jie turi: netaupytų, nelauktų kitų rungtynių. Juk susirenkame retai, o tos rungtynės – šventė visai Lietuvai, tad neturime teisės savęs gailėtis ir save tausoti.

– Kokį įspūdį palieka serbai?

– Ką čia bepridursi, labai stipri komanda, dalyvavo pasaulio čempionate, buvo kietas riešutas visoms komandoms, netgi tiems patiems brazilams (nusileido 0:2). Tai top lygio rinktinė, savo gretose turinti top lygio žaidėjus. Mums rimtas iššūkis, varžovus gerbiame, bet nebijome. Smagu bus kautis su tokia komanda ir siekti rezultatų.

– Kokias matote problemas rinktinėje, ko gero, jos didžiausios puolimo grandyje?

– Esame nukraujavę puolimo grandyje, neturime nei Nerijaus Valskio, nei Luko Spalvio. Ieškosime išeičių, ieškosime kitų kelių prie varžovų vartų. Taip pat negalime pasigirti ūgio persvara priekyje, tad versimės mažesniais, judresniais puolėjais.

– Kokį įspūdį palieka jauni žaidėjai, Justas Lasickas ir Daniel Romanovskij? Kokios galimybės žaisti?

– Jie verti čia būti. Jų galimybės tokios pačios, kaip ir kitų žaidėjų. Mes nežiūrime į amžių, nesvarbu, kad jie jaunesni už kai kuriuos mūsų senbuvius.

Renkamės tuos, kurie šiai dienai gali komandai duoti naudos.

– Kokios reikia dienos, kad Lietuva galėtų pasiekti gerą rezultatą prieš serbus?

– Reikia labai geros dienos (šypsosi). Tą lygių skirtumą galime kompensuoti dideliu atsidavimu ir kovingumu. Svarbu mūsų vienybė, tai mūsų raktas, kuris gali atnešti mums teigiamą rezultatą.

– Kodėl nepavyksta išnaudoti standartinių situacijų?

– Norint pelnyti įvartį po standartinių padėčių, reikia gerai pristatyti kamuolį į baudos aikštelę, reikia agresijos, ūgio. Taip, mes senokai nepelnėme įvarčio iš standartinės situacijos, bet mus džiugina tai, kad pakeitus gynybos schemą, senokai praleidome po standartinių situacijų.

Na, gal Išskyrus tas įvartis mače su latviais, kuris nieko bendro neturi su pasirinktu išsidėstymu, nes ten buvo individuali klaida.

Standartinių situacijų metu svarbu agresyvumas, noras apsiginti arba įmušti. Turi nebijoti skausmo, nes jis kartais neišvengiamas kovojant dėl kamuolio.

– Ką „Sūduvos“, „Žalgirio“ žaidėjai, dalyvavę Europos taurėse, atsineša į rinktinę?

– Patirtį, o jį ją daug kas telpa: pasitikėjimas savimi, tribūnų baimės atsikratymas, tas susitvarkymas su įtampa. Ji neišvengiama, kai žaidi Lietuvos stadionuose ir po to patenki į „Celtic Park“ ar „Sevilla“ arenas.

Kai pereinamas tas egzaminas, sunkiau tokį žaidėją išmušti iš vėžių.

***

Lietuvos ir Serbijos akistata vyks penktadienį 21:30 val. LFF stadione.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)