DELFI straipsnyje skaitau ir netikiu savo akimis: „Reikia sulaukti spalio mėnesio, kada bus išmokėtas pirmas atlyginimas. Tada bus galima žiūrėti, dėl ko, dėl kokių priežasčių kam nors mažėja atlyginimas. Neturėtų niekam mažėti“, – antradienį LRT radijui teigė Vyriausybės vadovas.“ Nauja darbo apmokėjimo tvarka, turėtų būti pasirašytos darbo sutartys. Galima suprasti, kad nelabai kas žino kaip bus apmokama už darbą. O ką daryti, jei bent pusės mokytojų mokykloje netenkins naujos sąlygos ir jie atsisakys darbo?.. O jei daugybėje mokyklų tai atsitiks?.. Na, visiškai neaišku. Tik palaukite mėnesiuką. Tik patylėkite. Koks aiškumas priėmus naują sistemą? Atrodo, jokio.

Galima suprasti, kad reformos rengėjai nepasikuklino paprašyti padoraus atlyginimo už projektą naujai apmokėjimo sistemai. Apie tai niekur neskelbta. O mokslo metus pradėjo mokytojai nežinodami sumažės ar padidės atlyginimai. Daugybei žmonių tai mėgstamas darbas ir jie tiki, kad bus įvertinti. Daugybei žmonių tai vienintelė galimybė pragyventi. Nuo praeitos vasaros, gyvendama 150 kilometrų atstumu nuo Vilniaus į šiaurės rytus, sekiau kiek mokytojams bei mokytojo kvalifikaciją turintiems žmonėms yra darbo vietų maždaug 70 kilometrų spinduliu. Tikrai pasirinkimo nebuvo. Čia dirbantys pedagogai dirbs bet kokiomis sąlygomis. Jau dirba, tikėdamiesi, kad bus geriau. Todėl sprogimo čia nebus. Jau įpratinti būti nuolankiais.

Nežinau, kiek daug ir ilgai galima tikėtis patriotiškumo, meilės Tėvynei, nežinant, kaip planuoti savo ateitį, savo vaikų ateitį. Turint aukštą kvalifikaciją, nuolat dirbant streso sąlygomis, o gaunant atlyginimą, gerokai mažesnį už šalies vidurkį. Mažiau nei eilinė kirpėja, manikiūrininkė, barmenas...

Ar sunku buvo paskaičiuoti, kiek valandų mokytojas elementariai ruošiasi pamokai, taiso sąsiuvinius, veda pamoką, skiria savišvietai, dirba su klase, ruošiasi renginiams ir t. t. Matau, kad žmonės, ruošę šią reformą, menkai įsivaizduoja darbą mokykloje. Kai pasidomėjau kai kurių švietimo sistemos valdininkų biografijomis, supratau, kad vargu, ar jie matė mokyklą iš vidaus. Neteko girdėti, kad ši grupė kažkur viešai pasirodytų. Taip kaip nežinome kas ruošė egzaminų užduotis. Kai viskas užslaptinta, tikriausiai nebus kam atsakyti už painiavą.

Gal jau ateina laikas pripažinti reformatorių neįgalumą. Jau vien tai, kad šiandien, atrodo, dar nėra sutarčių, konkrečiai apibrėžiančių darbo apimtis, numatytą atlygį, yra blogai. Jei šiandien yra sutartys, žinomas atlygis, tai premjeras neturėtų kalbėti apie pirmo atlyginimo sulaukimą spalio mėnesį.

Kas čia darosi? Valstybė ardoma per labai jautrią sistemą?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.