Paskutinė vasaros prekybos sesija praėjusį penktadienį JAV rinkose nebuvo labai aktyvi. S&P 500 ir Dow Jones sesijos pabaigoje pokyčių beveik nerodė. Kiek didesnį prieaugį demonstravo Nasdaq. Tiesa, bendri rugpjūčio rezultatai buvo išties neblogi. Per praėjusį mėnesį Dow Jones paaugo 2,2 proc., S&P 500 – 3 proc., o Nasdaq pakilo į viršų net 5,7 proc. S&P 500 ir Nasdaq indeksams tai buvo geriausias rugpjūtis nuo 2014 metų.

Savaitgalį dėmesio centre ir vėl atsidūrė nenuilstantis Twitter socialinio tinklalapio naudotojas D. Trumpas. Jis paskelbė, jog nėra didelės būtinybės palikti Kanadą NAFTA sutartyje ir įspėjo Kongresą, kad jis nesikištų į derybas, kitu atveju trišalis prekybos susitarimas išvis galėtų būti nutrauktas. Kanada galėjo iki penktadienio sutikti su naujomis sutarties sąlygomis, kurias sutarė Meksika ir JAV, tačiau to nepadarė.

Derybos tarp Vašingtono ir Otavos šią savaitę turėtų vykti ir toliau. D. Trumpas nusiuntė oficialų pranešimą Kongresui, kuriame teigiama, jog peržiūrėta NAFTA sutartis vis dėlto turėtų būti pasirašyta iki lapkričio mėnesio pabaigos. Tiesa, tai galėtų būti padaryta ir be Kanados, o tik su Meksika. Investuotojai šią savaitę taip pat seks naujienas dėl papildomų tarifų įvedimo Kinijai. Praėjusią savaitę pasirodė pranešimai, jog D. Trumpas yra pasiruošęs žadėtus 200 mlrd. USD vertės tarifus prekėms iš Kinijos įvesti jau šią savaitę.

Šiandien dėl švenčių JAV akcijų biržos yra uždarytos, tiesa, sutrumpinta prekyba vyksta JAV akcijų indeksų ateities sandoriais. Jie kol kas kyla į viršų. Makroekonomikos rodiklių skelbiama nebus, o rytoj galėsime įvertinti ISM gamybos sektoriaus indeksą.

Pirma rugsėjo mėnesio prekybos diena Azijoje prasidėjo ne pačiomis geriausiomis nuotaikomis. Daugelis pagrindinių regiono fiksavo neigiamus pokyčius. Nikkei 225 krito beveik 0,7 proc. Šiek tiek geresnė situacija vyravo Kinijos akcijų biržose. Vietinius investuotojus išgąsdino ir vėl iš JAV pasirodžiusios naujienos dėl prekybos nesutarimų. Nuogąstaujama, kad derybos su Kinija gali užsitęsti.

Australijoje buvo paskelbti šalies mažmenininkų pardavimų rodikliai. Liepos mėnesį, palyginti su birželiu, pardavimai nerodė jokio augimo. Tai nuvylė ekonomistus, kurie prognozavo 0,3 proc. tempu augsiančias mažmenininkų pardavimų apimtis. Mažėjo drabužių, avalynės, namų ūkio prekių pardavimai. Tiesa, juos atsverti sugebėjo gerėję maisto produktų, kavinių bei restoranų pardavimų rezultatai. Pagrindinis šalies indeksas fiksavo nežymų kritimą. Australijos doleris po pranešimo krito žemyn, tiesa, vėliau atšoko ir dolerio atžvilgiu šiuo metu brangsta.

Europos investuotojų nuotaikos šiandien yra permainingos. Pagrindiniai indeksai neranda bendros krypties. Jungtinėje Karalystėje akcijos stiprokai brangsta. Tuo tarpu Vokietijoje ir Prancūzijoje yra juntamas nedidelis nuosmukis.

Kiek nuvylė JK gamybos sektoriaus aktyvumas. Praėjusį mėnesį šalies gamybos indeksas nors ir toliau rodė augimą, tačiau neatitiko ekonomistų prognozių. Gamybos apimtys augo lėčiausiu tempu per pastaruosius 17 mėnesių. Nepaisant silpnėjusio svaro kurso prie to labiausiai prisidėjo pirmą kartą nuo 2016 metų sumažėjusi paklausa iš užsienio šalių.

Stipriu pigimu išsiskiria JK farmacininkės Dechra Pharmaceuticals (DPH.LN) akcijos. Kompanija, kuri gamina farmacijos produktus gyvūnams, pranešė apie mažiau nei prognozuota augusius praėjusių finansinių metų (baigėsi birželio 30d.) pajamas ir pelną. Kaip pagrindinė priežastis buvo įvardintos didėjusios įmonės išlaidos, kurios ir išbalansavo rezultatus. Tiesa, kompanija pranešė, jog naujų metų pradžia nuteikia pozityviai, o įmonė jau yra pasiruošusi ir Brexitui. Tuo tarpu vienos didžiausių reklamos agentūrų pasaulyje WPP nežymiai brangsta. Kompanija paskelbė apie naująjį vadovą M. Readą, kuris pakeitė kompanijai vadovavusį jos įkūrėja M. Sorrellą. WPP pastaruoju metu jaučią spaudimą iš investuotojų ir didžiųjų klientų, tokių kaip Ford, Unilever, dėl reklamos procesų supaprastinimo. Tad tikimasi, kad naujajam vadovui pavyks išspręsti šias problemas.

Nafta kol kas nerodo didelių pokyčių. WTI tipo naftos kaina laikosi netoli 70 USD už barelį ribos. Penktadienį Baker Hughes pranešė, jog aktyvių naftos platformų skaičius JAV padidėjo 2 vnt. iki 862 vnt. iš viso. Užfiksuotas pirmas augimas per paskutines tris savaites.

Doleris šiandien nežymiai pinga. Tiesa, DXY indeksas vis dar laikosi aukščiau 95 punktų ribos. Bitkoino kaina per pastarąją parą beveik nepasikeitė. Šios kriptovaliutos vienetas šiuo metu kainuoja apie 7 200 USD. Pasak vakar CNN pasirodžiusio straipsnio, vertinant trumpojo laikotarpio perspektyvas, didžioji dalis bitkoinu prekiaujančių investuotojų jo atžvilgiu yra nusiteikę neigiamai ir tikisi kainos kritimo.

Šiandien JAV yra ne darbo diena, tad svarbių šalies makroekonomikos rodiklių skelbti nėra numatyta. Rytoj JK bus paviešinta šalies centrinio banko ataskaita dėl ekonomikos ir infliacijos perspektyvų, tuo tarpu JAV skelbs ISM gamybos sektoriaus rodiklį. Savaitės viduryje galėsime įvertinti JK paslaugų sektoriaus indeksą, o Kanados centrinis bankas spręs dėl palūkanų kėlimo. Ketvirtadienį JAV pasirodys vienas iš darbo rinkos rodiklių, ISM ne gamybos sektoriaus indeksas ir naftos atsargos. Galiausiai savaitės pabaigoje bus viešinami svarbūs JAV darbo rinkos rodikliai.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100 proc. investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją