Į DELFI kreipėsi vienos Ignalinos rajono mokyklų socialinis pedagogas Aurelijus, prašęs neminėti jo pavardės. Vyras persiuntė pranešimą, kuriame matyti, kad vienoje iš rajono mokyklų siūloma jo kolegai dirbti puse etato. Jam pačiam etatas paliktas, tačiau jo mokykloje logopedas, kurio ieškoma, nuo šiol dirbs tik puse etato.

Vyras piktinosi, kad taupoma vaikų gerovės sąskaita, nors kiekvienais metais mokinių, kuriems reikia socialinės pagalbos tik daugėja.

„Kai prieš 15 metų pradėjau dirbti socialiniu pedagogu, mokykloje probleminių mokinių buvo 3 iš beveik 300, dabar kiekvienoje klasėje jų yra po 3-5, o mokinių mokykloje – beveik 200. Socialinės rizikos šeimų nemažėja, tokie aktualūs klausimai kaip patyčios, pagalba mokiniams, kurie susiduria su bendravimo problemomis, vaiko gerovė, pagalba vaikui, dabar nustumiami į antrą planą“, – piktinosi Aurelijus.

Socialinis pedagogas teigė, kad esant tokiai situacijai pagalbą vaikams gauti bus sunkiau.

„Ką reiškia 0,5 socialinio pedagogo etato? Tai reiškia, kad vaikui arba jo tėvams, globėjams, ištikus nelaimei, reikės laukti dieną-dvi kol jis bus darbe. (…) Nuspręsta taupyti vaiko gerovę užtikrinančių specialistų sąskaita: socialinių pedagogų, logopedų, spec pedagogų. Ar užtenka, kad ministerija sukurs naują savižudybių, patyčių prevencijos aprašą, instrukciją, kai realios pagalbos reikės laukti kelias dienas“, – klausė Aurelijus.

Mokyklose – chaosas

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas teigė, kad iš atostogų grįžę mokytojai būtent šiuo metu gauna įspėjimo lapelius apie būsimas savo darbo sąlygas.

„Ten labai įvairių variantų pasitaiko: mažinamas krūvis, dažnai jis nurodomas ne tiksliai. (…) Vyrauja chaosas, gauname daug nusiskundimų“, – sakė A. Navickas.

Profsąjungos pirmininkas neatmetė, kad tos problemas, apie kurias rašė Ignalinos rajono socialinis pedagogas, yra tik pradžia.

„Kiek žinau apie socialinių darbuotojų situaciją – finansavimas pereina į savivaldybes, kurios valdys administracinę ir pagalbos sistemą. Tai, kiek girdime, daug kur iki sausio niekas nesikeis, didelis mažinimas prasidės kaip tik nuo sausio“, – sakė A. Navickas.

Situacijos nepateisina

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša teigė nesuprantąs, kaip tokia situacija galėjo nutikti, ir siūlo darbuotojams kreiptis pagalbos telefonais arba į jį asmeniškai.

„Negaliu suprasti, kodėl tokie dalykai vyksta, niekas nemažina jų skaičiaus ir finansavimo, man tai yra nesuprantama. Kviečiu kreiptis karštosiomis linijomis, (…) arba rašyti man asmeniškai, ir pasiaiškinsime situaciją“, – sakė E. Jovaiša.

Pasak jo, kartais problemų kyla dėl mokyklų direktorių sprendimų.

„Įvedus etatinį apmokėjimą, labai daug priklauso nuo pačių direktorių, kaip jie nori matyti mokyklą. Jie ne visada padaro teisingus sprendimus. Neseniai teko aiškintis situaciją Šiaulių, Ignalinos rajonuose“, – sakė E. Jovaiša.

Pasak jo, mikroklimatas mokyklose dėl pertvarkos neturi prastėti.

„Mūsų vizijoje ir sapnuote nesapnuota apie tai. Skiriame papildomus pinigus kovai su patyčiomis, o dabar girdžiu, kad esą mažina etatus. Taip nebus“, – sakė E. Jovaiša.

Išsiaiškino su mokykla

Švietimo ir mokslo ministrės patarėjas Arminas Varanauskas patikino, kad nuo rugsėjo 1-osios įvedus etatinį modelį, socialiniams pedagogams, kaip ir kitiems švietimo pagalbos specialistams, darbo užmokesčio sistema nesikeičia, kadangi jiems ir iki šiol būdavo apmokama pagal etatą. Nauja darbo užmokesčio sistema taikoma tiktai bendrojo ugdymo, profesijos ir neformaliojo švietimo mokytojams.

„Nuo rugsėjo atsirado tiktai vienas pakeitimas skiriant pinigus švietimo pagalbai. Anksčiau dalis valstybės švietimo pagalbai skiriamų pinigų būdavo skiriama savivaldybei, o kita dalis – mokyklai. Siekiant daugiau savarankiškumo suteikti kiekvienai savivaldybei, kad ji galėtų ieškoti savo kontekstui tinkamiausio švietimo pagalbos modelio, ta lėšų dalis, kuri anksčiau buvo skiriama tiesiai mokyklai, nuo dabar bus skiriama savivaldybei, ir ji savo nustatyta tvarka visas švietimo pagalbas lėšas skirstys pati“, – teigė A. Varanauskas.

Ministrės patarėjas patikino, kad su Ignalinos mokyklos vadovybe susisiekta, situacija sprendžiama.

„Su minimos Ignalinos mokyklos vadove kalbėjome. Paaiškinome, kad tų pinigų ji šiuo metu savo mokykloje neturi, nes jie buvo perkelti į savivaldybę, o ši, nustačiusi tvarką, visas švietimo pagalbos lėšas ir paskirstys“, – teigė A. Varanauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (381)