Mokslininkai nustatė, kad tie žmonės, kurie dažniau turėdavo reguliarių lytinių santykių, surinkdavo daugiau balų per testus, tikrinusius jų kalbos sklandumą ir gebėjimą vizualiai suvokti objektus bei erdves tarp jų rašo sciencedaily.com.

Tyrime, kuris buvo paskelbtas „The Journals of Gerontology: Series B: Psychological and Social Sciences“, dalyvavo 73 žmonės nuo 50 iki 83 metų.

Tyrimo dalyviai užpildė anketas, kuriose nurodė, kaip dažnai pastaruosius 12 mėnesių turėdavo lytinių santykių: visai neturėdavo, kas mėnesį ar kas savaitę. Jie taip pat turėjo atsakyti į klausimus apie savo sveikatą ir gyvenimo būdą.

28 vyrai ir 45 moterys taip pat atliko standartizuotus testus, kurie paprastai naudojami vyresnio amžiaus žmonių smegenų veiklai įvertinti: jais tikrinamas dėmesys, atmintis, kalba ir vizualiniai – erdviniai gebėjimai.

Tarp užduočių buvo ir kalbos laisvumo patikrinimas: dalyviai per 60 sekundžių turėjo įvardyti kiek galima daugiau gyvūnų, o tada sugalvoti kiek įmanoma daugiau žodžių, prasidedančių raide F – tokie testai atspindi aukštesnius kognityvinius gebėjimus.

Jie taip pat atliko užduotis, skirtas regimiesiems – erdviniams gebėjimams įvertinti. Dalyviai turėjo nukopijuoti sudėtingą dizainą ir iš atminties nupiešti laikrodžio ciferblatą.

Būtent šiose dviejose testų dalyse kas savaitę lytinių santykių turintys žmonės surinko aukščiausius balus, tačiau stipriausias poveikis pasireiškė kalbos laisvumo užduotyse.

Iš tyrimo rezultatų galima spręsti, kad seksualinis aktyvumas nėra susijęs su geresniu dėmesingumu, atmintimi ar kalba. Šias užduotis tyrimo dalyviai atliko vienodai gerai, nepaisant to, kiek jie mylisi - kas mėnesį, kas savaitę ar visai nesimyli.

Šis tyrimas praplėtė ankstesnę 2016 metų studiją, kuri buvo nustačiusi, kad vyresnio amžiaus žmonės, kurie gyvena aktyvų seksualinį gyvenimą, geriau atlieka kognityvinius testus negu tie žmonės, kurie neturi lytinių santykių.

Tačiau šį kartą tyrimas labiau susitelkė ties lytinių santykių dažnumu (t.y., ar lytinių santykių dažnumas turi kokios nors reikšmės) ir pasitelkė didesnę įvairovę testų, turėjusių įvertinti skirtingas smegenų veiklos sferas.

Mokslininkai teigia, kad tolesni tyrimai galėtų patikrinti, kaip tokie biologiniai elementai kaip dopaminas ir oksitocinas daro poveikį ryšiui tarp seksualinės veiklos ir smegenų funkcijų – tai leistų išsamiau paaiškinti jų rezultatus.

Pagrindinis tyrėjas, mokslų daktaras Hayley Wrightas iš Koventrio universiteto Psichologijos, elgesio ir pasiekimų tyrimų centro sakė: „Galime tik spėlioti, ar tam įtakos turi socialiniai ar fiziniai elementai. Tačiau sritis, kurią norėtume tirti toliau, yra biologiniai mechanizmai, galintys daryti įtaką“.

„Kiekvieną kartą, kai imamės naujo tyrimo, vis labiau priartėjame prie supratimo, kodėl toks ryšys apskritai egzistuoja, kokie yra pamatiniai mechanizmai ir ar vyresnio amžiaus žmonių atveju tarp seksualinio aktyvumo ir kognityvinių funkcijų egzistuoja priežasties ir pasekmės ryšys“.

„Žmonėms paprastai atrodo, kad vyresnio amžiaus žmonės neturi lytinio gyvenimo. Tačiau mes turime keisti tokį visuomenės požiūrį ir tyrinėti, kokį poveikį seksualinis gyvenimas gali turėti 50 ir daugiau metų sulaukusiems žmonėms, neskaitant jau žinomos įtakos seksualinei sveikatai ir bendrai gerovei“, - pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)