Egzotinių kelionių organizatorius „Travel Planet“ pranešime spaudai dalinasi 9 dalykais, kuriuos galima nuveikti Goa ir tai, greičausiai, pakeis jūsų požiūrį į šią valstiją tik kaip į linksmybių epicentrą.

1. Išsimaudyti po Dudhsagar kriokliais

Su Karnatakos valstija besiribojantys Dudhsagaro kriokliai yra laikomi vienais gražiausių ir aukščiausių visoje Indijoje. Iš 300 m. aukščio krentantis vanduo primena pieno jūrą, kuri šniokšdama leidžiasi žemyn. Iš čia kilęs ir krioklių pavadinimas – „dudhsagar“ reiškia pieno jūra. Bhagwan Mahavir laukinės gamtos draustinyje esantys kriokliai įspūdingiausiai atrodo iš karto po lietaus sezono – nuo spalio iki balandžio mėnesio, kai jie atgyja, o aplink esantys miškai, būdingi Vakarų Ghatų kalnams, gausiai sužaliuoja.

Kelionė krioklio link prasideda Kolem miestelyje, nuo kur galite keliauti pėsčiomis lengvai kylant į kalną (tam reikėtų planuoti mažiausiai 4 val. ir rekomenduojama turėti vietinį gidą) arba džipais. Mums įprastų kelių čia nėra – džipu važiuosite per tekančius upelius bei kalveles, tad teks gerokai pasikratyti, tačiau nepatogumą atpirks gražus vaizdai pro langą ir lengvas adrenalinas.

2. Paskanauti Goa desertų karalienės – Bebinkos

Nors Goa galima paragauti pačių įvairiausių saldumynų, Bebinka laikoma saldumynų karaliene, reikalaujanti ypatingų kulinarinių gabumų. Visa paslaptis slypi sluoksniuose, kurių būna nuo 7 iki 16. Sakoma, kad Bebinką sukūrė vienuolė, gyvenanti Santa Monikos vienuolyne. Iš pat pradžių šis pudingą primenantis saldumynas buvo iš 7 sluoksnių ir reprezentavo Goa kaip ir Lisaboną, pastatytą ant 7 kalvų.

Kunigui, kuriam pirmajam teko garbė įvertinti šį vienuolės kūrinį, skanėstas pasirodė per plonas, tad, ilgainiui Bebinkos sluoksnių padaugėjo iki 16. Šiam saldumynu reikia tik 4 pagrindinių ingredientų - kokosų pieno, kiaušinių trynių, cukraus, miltų - ir šiek tiek muskuso riešuto, tačiau dėl ypatingo gaminimo proceso, virtuvėje net ir patyrusiems tenka paplušėti apie 4-5 valandas.

3. Atsigerti Feni iš kokoso riešuto

Atostogos Goa nebus „išbaigtos“ jei neparagausite Feni. Tai tradicinis Goa gėrimas, prilyginamas meksikietiškai tekilai ar prancūziškam šampanui. Šis gėrimas gaminamas iš kokoso ir anakardžių riešutų. Unikalaus Goa simbolio geografinę indikaciją pelnė anakardžių riešutų gėrimas, tačiau kokoso riešutų gėrimas turi kur kas senesnes tradicijas ir labiau būdingas Goa, nes kokoso palmės nuo seno auga Indijoje. Anakardžius į Goa atvežė portugalų kolonistai ir nuo tada, jau 400 metų Goa valstijoje Feni iš anakardžių riešutų gaminamas tradiciniu portugališku būdu nenaudojant elektros.

Šiuo metu Goa yra net 4000 Feni gamintojų, kurių produkcija sudaro 70 proc. viso šalyje pagaminamo kiekio. Vietiniai tvirtai tiki, kad Feni gerti sveika ir rekomenduoja šlakelį šio gėrimo nuo kosulio. Sakoma, kad jis sušildo kūną ir pravalo kvėpavimo sistemą geriau nei sirupai nuo kosulio. Su šiuo Feni likeriu daroma daugybę kokteilių, kurie ypač tinka prie žuvies patiekalų, tačiau natūraliausias būdas pasimėgauti šiuo gėrimu – iš kokoso riešuto kiauto. Žinoma, galima rinktis ir nealkoholinius Feni gėrimus.

4. Pasimėgauti Arabijos jūros pakrante

Goa garsėja savo paplūdimiais, vertais atviruko. Baltas smėlis, žydras vanduo, palinkusios ir nerūpestingos palmės – tiek ir tereikia, kad atostogos dvelktų egzotika. Paplūdimiai pietuose laikomi ramesniais nei šiaurėje ir jie rekomenduojami norintiems pabėgti nuo civilizacijos ir tiesiog pagulėti po palme su gera knyga. Vieni populiariausių paplūdimių pietuose – Kolva, Varca, Cevelossim.

Šiaurinėje dalyje poilsiautojų paprastai daugiau, tačiau čia kur kas didesnis laisvalaikio veiklų pasirinkimas. Daug barų, užkandinių, kavinių ir aukščiausios klasės restoranų, kuriuose galima pasimėgauti šviežia žuvimi ir jūros gėrybėmis. Čia taip pat netrūksta vakarėlių ar šokių po atviru dangumi. Tarp populiariausių paplūdimių – Candolim, Calangute ir Baga.

5. Aplankyti Aguada fortą

1912 metais portugalų pastatytas fortas yra viena populiariausių Goa atrakcijų. Jei anksčiau šis fortas buvo skirtas apsiginti nuo Olandijos ir kaimyninės valstijos – Maharaštros – užkariautojų, dabar čia veikia didžiausias Goa kalėjimas. Šis fortas yra ne tik įdomus architektūrinis objektas, bet ir portugalų portugalų įtakos simbolis. Be forto, į kompleksą įeina bažnyčia ir švyturys, o pasiekti jį lengviausia iš netoliese esančių Candolim ir Calangute paplūdimių. Be Aguada verti dėmesio yra ir Corjuem, Terekhol, Chapora, Reis Magos, Cabo, Mormugao fortai.



6. Pagauti bangą

Banglenčių sportas Goa sparčiai populiarėja, nes čia galima rasti tuščius paplūdimius ir švelnias bangas – tai, ko reikia pradedantiesiems. Pirmiesiems bandymams ypač tiks Ashwemo paplūdimys, kur veikia ir banglenčių mokykla. Vietiniai bangas gaudo pakrantėje nuo Morjimo iki Arambolio paplūdimių. Geriausias sezonas – nuo lapkričio iki kovo mėnesio.

7. Panerti po vandeniu

Nardymas Goa turi senas tradicijas ir čia gausu mokyklų, galinčių pasigirti 25 metų patirtimi. Tinkamiausias metas nardyti – nuo spalio iki kovo mėnesio. Viena populiariausių vietų nardyti ir pradedantiesiems, ir pažengusiems – Didžioji Sala (Grand Island). Ši vieta garsėja geru matomumu po vandeniu ir dviem nuskendusiais laivais – 135 metrų laivu „Suzy“ ir tik patyrusiems nardytojams pasiekiamu „Davy Jones Locker“ laivu.

8. Pasiklysti prieskonių plantacijose

Indija nuo seno garsėja prieskonių tradicijomis ir yra vadinama „Prieskonių šalimi“. Būnant Goa aplankyti prieskonių plantacijas ir pamatyti, kaip jie auga natūraliai – tiesiog būtina. Labai tikėtina, kad po tokio vizito į prieskonius pažvelgsite visai kitaip, mat indai juos naudoja visai kitaip nei mes esame įpratę. Sužinosite, ką prieskoniniai augalai gali ne tik virtuvėje, bet ir kokiomis dar paslaptingomis galiomis pasižymi – pavyzdžiui, kas stiprina vyrų ir moterų lytinę potenciją, kas padeda peršalus ar persivalgius, mat tai tikrai gresia mėgaujantis maistu Goa.

9. Pamatyti šventas relikvijas Bom Jėzaus Bazilikoje

UNESCO saugoma Bom Jėzaus Baziika visame pasaulyje garsėja joje laikomais šventuoju paskelbto misionieriaus Francio Haviero palaikais. Įdomu tai, kad jie yra ypač gerai išsilaikę, nors nuo mirties yra praėję beveik 500 metų. Šis stebuklas pritraukia tūkstančius lankytojų kiekvienais metais. Gimęs Ispanijoje, Francis Havieras pagarsėjo savo krikščioniškomis misijomis Azijoje, o ypač Indijoje ir yra laikomas šios šalies apaštalu. Ši Jėzuitų Bazilika yra puikus Baroko architektūros simbolis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)