„Dvejopi yra įspūdžiai, mes džiaugiamės rezultatais teismų sistemoje, bet ką aš šiandien pamačiau - situacija tikrai nedžiugina, kad XXI amžiuje vienas svarbiausių teismų dirba tokiomis sąlygomis. Matyti buvusiame tualete įrengtą darbo vietą arba posėdžių sales, kurios apskritai neatitinka saugumo reikalavimų, yra apgailėtina. Sunku suprasti, kodėl tiek dešimtmečių, galima sakyti, neadekvačiai buvo žiūrima į teismų aprūpinimą“, - penktadienį po ekskursijos po Vilniaus apygardos teismą sakė premjeras.

Pasak premjero, netenkina ir teismo darbuotojų atlyginimai. Šiuo metu teisėjų padėjėjai, sekretorės turi turėti aukštąjį išsilavinimą, o alga nesiekia nė penkių šimtų eurų. Pasak premjero, jau kitų metų biudžete turi būti pasirūpinta teismo darbuotojų algomis.

Vilniaus apygardos teismo pirmininkė Loreta Braždienė sako, šiuo metu didžiausias valstybės palaikymas būtų finansavimas. Pasak pirmininkės, naujo teismo statybos siektų per 35 milijonus. Apygardos teismą numatoma statyti prie Vilniaus prokuratūros. Šiuo metu projekte numatoma teismą pastatyti iki 2022 metų.

„Tai tik antras ministras pirmininkas, kuris apsilankė teismo patalpose. Tikimės jo pagalbos ir paramos, žinoma, visos mūsų problemos yra susijusios su finansavimo trūkumu. Tai darbo užmokesčio fondo trūkumas, ypatingai apleistos teismo patalpos ir naujojo teismo statyba. Šiandien mes išgirdome ir premjero pagalbos žodį ir, tikėkimės, turėsime rezultatų, kad darbo užmokestis tikrai pagerės“, - teigė L. Braždienė.

Pasak pirmininkės, teismo patalpose darbuotojai dirba varganomis sąlygomis.

„Du šimtai žmonių dirba patalpose, kurios neatitinka higienos normų reikalavimų. Sėdi kabinetuose, kuriam vienam žmogui skirti du trys kvadratiniai metrai, o higienos minimali norma yra šeši kv. metrai. Galėčiau, žinoma, pajuokauti, jeigu mūsų darbuotojai būtų kaliniai, kurie kovoja už savo darbo sąlygas, Europos žmogaus teisių teisme būtų ne vienas mums nepalankus sprendimas“, - sakė teismo pirmininkė.

Šiuo metu Vilniaus apygardos teisme trūksta patalpų. Daugelis darbuotojų kabinetų įrengti teismo rūsyje, kuriuose nėra langų, radiatoriai yra sutrūkę. Aštuonios teismo sekretorės dirba 20 kv. metrų kabinete. Teismo posėdžių salės įrengtos buvusiame morge, bylos skenuojamos buvusiame vyrų tualete.