Kaip informuojama Liberalų sąjūdžio pranešime spaudai, tokių veiksmų Vilniaus miesto tarybos nariai ėmėsi po to, kai minėtas konservatorius trečiadienį vykusios Tarybos posėdžio metu buvo užfiksuotas balsuojantis už partijos kolegą Arvydą Sekmoką. Už šį galimą sukčiavimą V. Urbonavičiui gresia pašalinimas iš sostinės tarybos.

Video įrašą, kuriame matyti, kaip už kolegą balsuoja konservatorius, galima pamatyti čia.

Svarstant klausimą dėl rekomendacijų skiriant stebėtojų tarybų narius Vilniaus miesto savivaldybės kontroliuojamose akcinėse bendrovėse ir uždarosiose akcinėse bendrovėse, kuriose vienintelė akcijų savininkė yra savivaldybė, pastebėta, kad salėje jau kuris laikas nėra Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LDK) frakcijai priklausančio Arvydo Sekmoko. Tačiau balsavimo protokole buvo užfiksuotas jo balsas. Patikrinus Tarybos posėdžių salės vaizdo įrašus tapo akivaizdu – už A. Sekmoką balsavo greta sėdintis jo frakcijos kolega V. Urbonavičius.

„Nesitaikstysime su tokiais sukčiavimais miesto Taryboje. Tai yra labai grubus įstatymų pažeidimas, todėl pradėjome tarybos nario pašalinimo procedūros inicijavimą – pirmiausiai renkame Tarybos narių parašus. Konservatorius Vidas Urbonavičius jau ne pirmą kartą pasižymi gėdingu elgesiu, todėl mūsų nuomone, tokią žemą politinę moralę turintiems politikams sostinės Taryba – ne vieta”, - teigė Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Vincas Jurgutis.

Pasak jo, praėjusių metų vasarį paaiškėjo, kad to paties Tarybos nario V. Urbonavičiaus vaikui vieta darželyje buvo skirta neteisėtai. „Jau tada buvo akivaizdu, kad šiam politikui politinė moralė nėra svarbi, bet tąsyk jam pavyko išsisukti. Situacija kartojasi, sukčiavimas balsavimo metu negali būti suderinamas su jokio politiko veikla, todėl, esu tikras, tik laiko klausimas, kada V. Urbonavičius bus išmestas iš Vilniaus miesto tarybos”, - sakė V. Jurgutis.

Anot liberalo, įdomu dar ir tai, kad būtent V. Urbonavičius buvo vienas labiausiai besipriešinančių skaidrumo didinimu Vilniaus miesto tarybos posėdžių salėje. „Jis prieštaravo tiek video kamerų, tiek mikrofonų įrengimui. Tuomet tai atrodė tik kaip politinis oponavimas. Dabar, turint naujus faktus, kyla klausimų, ar tai nebuvo sąmoningas veikimas norint apsisaugoti nuo sukčiavimo išaiškinimo”, - spėliojo politikas.

Po oficialiu teikimu pradėti savivaldybės tarybos nario įgaliojimų netekimo procedūrą šį rytą jau pasirašė pirmieji tarybos nariai: Liberalų sąjūdžio, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos ir socialdemokratų atstovai.

Tam, kad būtų pradėta procedūra, teikimą turės paremti ne mažiau nei trečdalis (17) tarybos narių. Iniciatoriai pasirašyti kviečia visus – ir valdančiajai koalicijai, ir opozicijai priklausančius Vilniaus miesto tarybos narius.

Vietos savivaldos įstatymo 251 straipsnio 6 dalyje nurodyta, kad gavusi teikimą pradėti savivaldybės tarybos nario ar savivaldybės tarybos nario – mero įgaliojimų netekimo procedūrą savivaldybės taryba kitame savivaldybės tarybos posėdyje, bet ne vėliau kaip per vieną mėnesį nuo teikimo gavimo dienos, priima sprendimą sudaryti komisiją pateiktiems faktams ištirti ir nustato terminą, iki kada komisija turi pateikti išvadą.

TS-LKD frakcija Vidą Urbonavičių yra delegavusį į opozicijai priklausantį Kontrolės komiteto pirmininko postą. Anksčiau šis konservatorius partijai atstovavo savivaldybės Antikorupcijos komisijoje.

Savo kaltę pripažino

DELFI susisiekė su pačiu V. Urbonavičiumi, kuris savo kaltę visiškai pripažįsta ir poelgį vadina tiesiog vienkartiniu impulsu.

„Aš apgailestauju dėl to, pasielgiau visiškai kvailai ir nederamai. Bet tas elgesys buvo vienkartinis ir nesukėlė jokių pasekmių, kadangi Šimašius (Vilniaus meras - DELFI) tą matė ir paleido tą balsavimą iš naujo, ir iš naujo buvo prabalsuota, rezultatas užfiksuotas be jokio Arvydo (Sekmoko - DELFI) balso. Aš morališkai jaučiuosi labai blogai, daugiau nelabai galiu ir pakomentuoti“, - DELFI sakė V. Urbonavičius.

Anot jo, tokią liberalų reakciją galėjo sukelti jo visa veikla, o ne vienintelis veiksmas.

„Jie laiko, kad aš esu vos ne pagrindinis Šimašiaus kažkoks oponentas, nors vargu bau, ar būtų galima taip pasakyti. Ir čia man gal yra daugiau emocijos negu teisė. Su frakcijos kolegomis kalbėjome, aš papasakojau“, - sakė Vilniaus tarybos narys.

Paklaustas, ar pats neplanuoja trauktis iš tarybos, V. Urbonavičius teigė šiuo metu į šį klausimą atsakyti negalintis - sprendimas priklausys nuo proceso, jeigu liberalai jį iš tiesų inicijuos.

Frakcija tokių veiksmų nepateisina: turės atsakyti

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LDK) frakcijos seniūnas Valdas Benkunskas DELFI teigė, kad V. Urbonavičius už tokį elgesį turės atsakyti.

„Toks elgesys yra niekaip nepateisinamas, nesuprantamas ir racionaliai niekaip nepaaiškinamas. Frakcija atsiriboja nuo tokio elgesio ir aišku, kad už už tokį elgesį Vidas Urbonavičius turės atsakyti“, – teigė V. Benkunskas.

V. Benkunskas tikino, kad iš pačio V. Urbonavičiaus neišgirdo kito pasiteisinimo, tik viešai pateiktą versiją – esą tai buvo emocijos, vienkartinis impulsas.

Liberalų sąjūdžio pranešime spaudai cituojamas jų frakcijos seniūnas Vincas Jurgutis, kuris teigia, kad V. Urbonavičius netinkamai pasielgia jau ne pirmą kartą. „Konservatorius Vidas Urbonavičius jau ne pirmą kartą pasižymi gėdingu elgesiu, todėl mūsų nuomone, tokią žemą politinę moralę turintiems politikams sostinės Taryba – ne vieta“, – Vincas Jurgutis.

V. Benkunskas teigia, kad nežino kitų įvykių, apie kuriuos kalba liberalai. „Kiek aš žinau , tai pirmas atvejis, kai buvo balsuojama už kitą kolegą. Ką jie turėjo mintyje? Nežinau, reikia pasitikslinti. Gal bendrai jo elgesį ar kažką. Bet čia, aišku, yra išskirtinis atvejis. Atvejis, neturintis precedento“, – kalbėjo V. Benkunskas.