1. Batai audinio viršumi

Batų audinys, nepriklausomai nuo jų stiliaus, galiausiai išsitepa. Jį išvalyti nėra labai sunku, ypač jeigu apsiginkluosite kantrybe.

Internete galima rasti ne vieną patikinimą, kad iš audinio pagamintus batus galima dėti į skalbimo mašiną. Tai prasta mintis, nes kai kurie batai turi odos įsiuvus, be to, beveik visa avalynė sutvirtinama klijais, kuris akivaizdžiai „nesusidraugaus“ su vandeniu.

Todėl audinio paviršių reikia valyti rankomis. Tam prireiks indų ploviklio, šilto vandens, seno dantų šepetėlio ir popierinių rankšluosčių. Iš pradžių avalynės audinį nuvalykite sausu popieriniu rankšluosčiu – taip nuo paviršiaus pašalinsite purvą. Tada nedideliame dubenyje sumaišykite vieną arbatinį šaukštelį indų ploviklio ir dvi stiklines šilto vandens. Į muilo tirpalą pamerkite dantų šepetėlį ir būtent juo valykite audinį.

Būtina įsiminti keletą dalykų: visada reikia vienu metu valyti nedidelį plotą, taip pat negalima šepetėliu stipriai trinti audinio. Muilo tirpalo likučius pašalinkite popieriniu rankšluosčiu, suvilgytu švariame vandenyje. Kol nuvalysite visus batus, gali prireikti kelių rankšluosčių.

Pabaigoje imame sausą popierinį rankšluostį, juo nuvalome batus ir leidžiame jiems visiškai išdžiūti. Kai kuriems batams gali tekti padėti išlaikyti formą, tad įdėkite į juos popierinio rankšluosčio prikištas kojines ir laikykite jas tol, kol batai visiškai išdžiūs.

Ir paskutinis dalykas. Šlapias valymas netinka iš velveto gamintiems batams. Juos valyti galima tik labai minkštu šepetėliu ir sausam valymui skirta priemone.

Batų valymas

2. Avalynė iš natūralios, lakuotos ir dirbtinės odos

Odinės avalynės (tai vienodai galioja ir lakuotai bei dirbtinei odai) atveju reikia pradėti nuo purvo nuvalymo audiniu, suvilgytu vienodu santykiu sumaišytame šalto vandens ir distiliuoto baltojo acto tirpale. Tai ypač gerai tinka norint žiemą pašalinti bet kokias druskos dėmes. Tada batams būtina leisti visiškai išdžiūti.

Norėdami sutvarkyti nutrintas natūralios odos batų vietas, naudokite specialų laką ar tepalą, tereikia laikytis instrukcijos nurodymų. Jeigu tinkamos spalvos lako nėra, galima minkšto audinio skiautę pamirkyti vandenyje su trupučiu maistinės sodos. Nutrintą dalį kruopščiai nuvalykite švariu audiniu. Tada avalynei leiskite išdžiūti, paskui vėl nutrinkite sausu skudurėliu.

Nutrintas lakuotos ar dirbtinės odos batų vietas ištepkite vazelinu, paskui patrinkite minkštu audiniu. Blizgesį atkurti galima langų valikliu. Paskui batus vėl reikia nuvalyti minkštu audiniu.

Batų valymas

3. Avalynė iš zomšos, nubuko ir avikailio

Avalynės iš zomšos ar bet kokios šiauštinės medžiagos geros išvaizdos raktas – reguliari jos priežiūra. Reikia saugoti, kad tokios avalynės paviršius būtų kuo sausesnis, ir po kiekvieno apsiavimo valyti šepetėliu minkštais šereliais, nes taip nuvalysite dulkes ir žemes. Bet kokias dėmes būtina nuvalyti kuo greičiau.

Norėdami pašalinti įbrėžimus, pažeistą vietą kruopščiai nuvalykite ant pieštuko esančiu trintuku, paskui – šepetėliu. Riebalų dėmes pašalinsite pabarstę jas kūdikių milteliais ar kukurūzų krakmolu, kurie sugers riebalus. Miltelius ant dėmės reikia palikti mažiausiai valandą, paskui nuvalyti juos šepetėliu. Taip reikia kartoti tol, kol susigers visi riebalai.

Drėgnoms dėmėms pašalinti reikia naudoti popierinį rankšluostį ar drėgmę sugeriantį audinį. Nuvalius batus reikia leisti jiems išdžiūti, o paskui dar kartą pereiti šepetėliu.

Avikailio batuose dažnai naudojami įsiūti vidpadžiai, kurie dar labiau išsitepa nei batai iš išorės. Jeigu norite išvengti grybelio ar nemalonaus kvapo, būtina tokią avalynę reguliariai tiek iš išorės, tiek iš vidaus ištrinti servetėle, suvilgyta dezinfekuojančios valiklio „Lysol“ ir vandens tirpale. Tada būtina leisti batams išdžiūti (mažiausiai 24 valandas) ir tik tada autis.

4. Virveliniai ar kamštiniai padai

Išvalius viršutinę audinio ar odos dalį, metas užsiimti virveliniais ar kamštiniais padais bei iš virvelių pagamintais užrišimais. Norint juos išvalyti reikia sumaišyti tokį tirpalą: keturios stiklinės šilto vandens, ketvirtis stiklinės distiliuoto baltojo acto ir vienas arbatinis šaukštelis indų ploviklio. Valyti reikia po nedidelį plotą iš karto, naudojant seną dantų šepetėlį ar audinio skiautę. Jeigu valote virvelinį padą, reikia trinti viena kryptimi, kad nepažeistumėte virvelių.

Kai viską išvalysite, batus reikia nuvalyti paprastame vandenyje suvilgytu audiniu – taip išimsite muilo likučius. Tada leiskite išdžiūti.

5. Sportinė avalynė

Batų valymas

Didžiąją dalį sportinės avalynės ir teniso batelių galima paprasčiausiai įdėti į skalbimo mašiną ir išplauti gerais milteliais. Prieš tai reikia išimti vidpadžius ir raištelius (raištelius reikia plauti atskirai), nuvalyti žemes ir purvą, o pačias didžiausias dėmes patrinti dėmių valikliu.

Reikia prisiminti, kad sportinius batus visada būtina džiovinti atvirame ore ir niekada nedėti į džiovyklę – jos temperatūra jiems per aukšta.

Jeigu norite išvengti nemalonaus kvapo ir grybelio, vidpadžius ir padus iš vidaus nuvalykite dezinfekuojančia priemone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)