Roma nori peržiūrėti ES šalių ginkluotųjų pajėgų operacijos „Sophia“, šiuo metu vadovaujamos Italijos, sąlygas.

Italija siūlo laivus su išgelbėtais migrantais kaskart siųsti į skirtingus Viduržemio jūros uostus.

Dabartinės sąlygos numato, kad visi išgelbėti migrantai turi būti išlaipinami Italijos uostuose. Tačiau Romos naujoji dešinioji nacionalistų vyriausybė sako, kad neturėtų viena nešti migrantų naštos, ir ragina kitas ES nares perimti joms priklausančią dalį migrantų.

Po neoficialių derybų su ES gynybos ministrais F. Mogherini sakė, kad rasti sprendimą, kaip pratęsti metų pabaigoje pasibaigti turinčią misiją, „nebus lengvas uždavinys“.

„Baigėme susitikimą suprasdami, kad ir toliau dirbsime kartu... ieškodami sutarimo dėl praktinių, tvarių sprendinių, ką daryti su žmonėmis, kurie yra išlaipinami iš laivų“, – pareiškė F. Mogherini po susitikimo Vienoje, ragindama „visas valstybes nares laikytis konstruktyvios, bendradarbiavimo ir atsakingos pozicijos“.

„Prarasti šį įdirbį reikštų didelį žingsnį atgal visoms valstybėms narėms ir Sąjungai, tai turėtų neigiamą įtaką saugumui Viduržemio jūroje ir žmonių, apie kuriuos kalbame, saugumui“, – kalbėjo ES užsienio politikos vadovė.

Pasak jos, vienas iš sprendinių būtų turėti daugiau uostų migrantų išlaipinimui, kaip siūlo Italija, o kitas – perkelti juos po išlaipinimo.

Jeigu prieš trejus metus pradėta operacija „Sophia“ žlugs, Europos krantus vėl gali pasiekti daugiau šiuo pavojingu jūriniu keliu migrantus gabenančių laivų, perspėjo ji.

„Atviros ir uždarytos durys“

Italijos gynybos ministrė Elisabetta Trenta po susitikimo pareiškė, kad derybos „galėjo būti geresnės“, bet sakė turinti vilties, kad ketvirtadienį prasidėjęs ES užsienio reikalų ministrų dviejų dienų susitikimas Vienoje bus sėkmingesnis.

„Turiu pasakyti, kad radau ir atviras duris, ir uždarytas“, – sakė ji.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas pareiškė, jog jo šalis yra pasiruošusi prisiimti tam tikrą dalį įsipareigojimų kartu su kitais partneriais.

„Mums reikia operacijos „Sophia“ dabar ir ateityje“, – sakė jis prieš ES užsienio reikalų ministrų susitikimą Vienoje.

Tuo metu Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen prieš gynybos ministrų susitikimą žurnalistams sakė, jog tikisi, kad ES lyderiai ras atsakymą į klausimą, kaip paskirstyti migrantus po ES valstybes nares ir kaip namo sugrąžinti tuos, kurių prieglobsčio prašymai yra atmesti.

„Tai yra klausimas, kažkaip atsidūręs pačioje ES lyderių darbotvarkės viršūnėje... Todėl aš tikiuosi, kad šis klausimas bus išspręstas rudenį“, – pareiškė ji.

Aptarti migrantų krizės ES lyderiai susitiks rugsėjį Austrijos Zalcburgo mieste. Austrija šiuo metu pirmininkauja Bendrijai.

„Sophia“ buvo pradėta 2015 metų birželį po virtinės pražūtingų migrantus gabenančių laivų katastrofų. Nuo operacijos pradžios Viduržemio jūroje buvo išgelbėti tūkstančiai migrantų.

Kaip rašo dienraštis „La Stampa“, Italija siūlo laivus su išgelbėtais migrantais kaskart siųsti į skirtingus Viduržemio jūros uostus – pirmiausiai Prancūzijos ir Ispanijos. Be to, turėtų prisidėti Graikija ir Malta.

Italijos vyriausybė pastaruoju metu ne kartą uždraudė migrantus gelbėjantiems laivams įplaukti į jos uostus, reikalaudama, kad juos priimtų kitos ES narės.

Ji praeitą savaitę pagrasino, kad dėl migracijos krizės gali įšaldyti milijardus eurų, sumokamų į ES biudžetą, ir apkaltino Europą atgręžus nugarą Italijai, nebeįstengiančiai susitvarkyti su nesiliaujančiu atvykėlių srautu.