„Matant, kokias diskusijas sukėlė teisės akto formuluotė, tampa akivaizdu, kad ją reikia taisyti – ir tai bus padaryta“, – ketvirtadienį BNS sakė ministro pirmininko atstovas spaudai Tomas Beržinskas.

Vyriausybė pasiūlė Vadovybės apsaugos įstatymą papildyti nuostata, kad departamentas galėtų šalinti „rizikos veiksnius, galinčius neigiamai paveikti vadovybės autoritetą“.

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte Vidaus reikalų ministerija teigia, kad naujų nuostatų atsiradimą lėmė „geopolitiniai pokyčiai bei sparčiai tobulėjančios technologijos“.

Žmogaus teisių ekspertai teigia, kad tokia formuluotė gali sukurti prielaidas riboti politikų kritiką.

Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, jog Vyriausybės pasiūlymas yra bukas ir neraštingas. Siūlomą funkciją ji pavadino policine priemone.

Premjero atstovas savo ruožtu sako, kad siūlomomis pataisomis nesiekiama riboti šalies vadovų kritikos.

„Pavyzdžiui, jei su saugomu politiku nori nusifotografuoti nežinomas asmuo, o VAD darbuotojai žino, kad šio asmens reputacija kelia rimtų abejonių, jie turėtų apie tai įspėti politiką, prireikus – ir patį asmenį“, – kalbėjo T. Beržinskas.

„Jei vyksta vizitas ir saugomam politikui siūloma aplankyti įmonę, o VAD turi informaciją, kad jos savininkas siejamas su nusikalstamu pasauliu, jam buvo keliamos bylos dėl mokesčių vengimo - VAD privalo apie tai informuoti politiką“, – tvirtino jis.

„Jei su saugomu asmeniu kontakto siekia asmuo, siejamas su Lietuvai nedraugiškos valstybės specialiosiomis tarnybomis arba valdžios institucijomis – VAD taip pat privalo informuoti politiką. Jei saugomas politikas naudojasi privačios gydymo įstaigos paslaugomis, kuri įtariama piktybiškai nemokanti mokesčių, kurioje dirba nelegalūs darbuotojai – VAD vėlgi turi informuoti. Tokių ir panašių situacijų gali būti daug“, – teigė S. Skvernelio atstovas.

Vyriausybės pateiktomis pataisomis taip pat siūloma įpareigoti saugoti prezidentą, Seimo pirmininką ir premjerą nuo neteisėto informacijos apie juos, institucijas ir valstybės reikalus rinkimo techninėmis priemonėmis.