Praėjusią savaitę kompromituojančios informacijos apie LVK veiklos metodus paskelbė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

„Kaip buvau informuotas, trečiadienį pasibaigus Seimo Ekonomikos komiteto posėdžiui vienas įtakingas LVK atstovas per ministro komandos narį perdavė grasinimus Susisiekimo ministerijos vindikacijos pareigūnui, ministro patarėjui. Esą, jei patarėjas nesiliaus daręs to, ką daro, LVK atstovas asmeniškai „užtampys jį per spaudą“, – rašoma jo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

R. Masiulis pridūrė, kad jei grasinimai tęsis, bus informuota teisėsauga. V. Sutkus tuomet sakė apie jokius grasinimus nežinantis.

Kelia klausimą konfederacijos nariams

R. Masiulio įrašu savo „Facebook“ paskyroje pasidalinusi L. Valatytė džiaugėsi, kad pagaliau apie šią problemą pradedama kalbėti viešai.

„Viena nemaloniausių patirčių dirbant viešajame sektoriuje yra nuolatiniai LVK atstovų grasinimai ir reikalavimai. Pradedant nurodymais derinti viešųjų pirkimų sąlygas (nes jie turi daug ekspertų ir nori, kad įstaiga įsigytų tik kokybiškas paslaugas) iki tiesmukų reikalavimų, kaip antai Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui (SRDK) raštu išdėstytas reikalavimas darbo biržos projektų administravimą ir lėšas perduoti konfederacijai arba asmeniškai man išsakytas pageidavimas-reikalavimas-gąsdinimas surasti milijoną jų projektams, jeigu noriu dirbti direktore ir toliau“, – sakė ji.

Asmeniškai man išsakytas pageidavimas-reikalavimas-gąsdinimas surasti milijoną jų projektams jeigu noriu dirbti direktore ir toliau.
L. Valatytė

LDB direktorė sakė, kad ir jai buvo grasinama „užtampyti per spaudą“.

„Dar labai mėgstama šios konfederacijos frazė yra „mes garsiai rėkiam ir mus girdi ir Prezidentūra, ir Vyriausybė, ir Seimas“. Man visada buvo klausimas, ir kodėl jų klauso? Čia tikrai yra tie į kurių veikimo metodus turi lygiuotis kitos asociacijos? Koks galimas dialogas su tokiais metodais dirbančia organizacija? Viskas čia visiems normalu?

Ką galvoja įmonės, kurios yra šios organizacijos narės? Yra nemažai asociacijų su kuriomis dialogas randamas diskutuojant, aiškinantis problemas ir konstruktyviai ieškant sprendimų, be grasinimų ar reikalavimų!“ – pasakojo L. Valatytė.

Ką galvoja įmonės, kurios yra šios organizacijos narės?
L. Valatytė
Ligita Valalytė

Pašnekovė neatskleidė, konkrečių jai grasinusių LVK atstovų pavardžių, sakė, kad „Ten visa institucija yra tokia“.

„Visą laiką bandau tų įmonių paklausti, ką jos galvoja, kai joms atstovauja tokia konfederacija. Ten yra įmonių, kurioms reputacija svarbi. Iš kitos pusės, aš suprantu, kad kada konfederacija veikia tokiais metodais, kai kurios įmonės gauna kokius nors užsakymus“, – svarstė L. Valatytė.

Ji pasakojo, kad savo rašte Seimo SRDK verslo atstovai iš esmės reikalavo pinigų.

„Esminis dalykas buvo duoti pinigus, nekalbama apie kokius nors dalykus. Ko mes čia siekiame? Vakar 15min kalbėjome šia tema ir visos kalbos yra pradedamos nuo pinigų. Sakoma, kad nebendradarbiaujame, bet iškart po to – kad pinigų neduodame. Tiesiog yra spaudimas visomis įmanomomis priemonėmis. Matyt, bus linksma, ką dabar...“ – kalbėjo LDB direktorė.

Įžvelgia persekiojimą už kritiką

V. Sutkus DELFI komentavo, kad nieko iš L. Valatytės nereikalavo, o jos teiginius vadino melagystėmis.

„Mes apie tai nekalbame, kalba eina apie tai, kad neefektyviai jie administruoja projektus, apie tai rašė ir DELFI, ir 15min, yra visa eilė straipsnių. Mes juos kritikuojame, kad jie neefektyviai valdo projektus ir pinigus išleidžia vėjais. Vietoje to, kad tie pinigai būtų panaudoti perkvalifikuojant darbuotojus ir neštų naudą įmonėms.

Matyt, ši ponia jau visai atitrūko nuo realybės. Turi būti bendradarbiavimas su įmonėmis, verslo organizacijomis. Jeigu jie reikalavimus nustoti švaistyti pinigus vadina grasinimais, tai jų sąžinės reikalas“, – sakė jis.

Matyt, ši ponia jau visai atitrūko nuo realybės.
V Sutkus

LVK prezidentas L. Valatytės pasisakyme įžvelgė persekiojimą už kritiką.

„Lietuvos valstybėje turbūt galima kritikuoti valstybės institucijas, tai ir daroma, o tą kritiką vadinti grasinimais yra keistas dalykas, nesusipratimas“, – sakė jis.

Pašnekovas dar sakė nemanantis, kad dėl R. Masiulio ar L. Valatytės paviešintų dalykų kaip nors nukentės jo atstovaujama konfederacija.

„Manau, kad tai sustiprins tikėjimą asocijuotų organizacijų veikla ir tos veiklos būtinumu“, – teigė jis.

Garsūs vardai ir valstybės įmonės

Savo internetinėje svetainėje LVK teigia atstovaujanti 31 verslo asociaciją ir 3,5 tūkst. įmonių, kurios drauge sukuria apie ketvirtadalį Lietuvos bendrojo vidaus produkto.

„Šios įmonės yra sukūrusios 200 tūkst. darbo vietų – tai sudaro 15 proc. iš visų 1,3 mln. Lietuvos dirbančiųjų. Pagrindinės organizacijos narių verslo sritys: aukštosios technologijos, mokslas ir švietimas, teisės, finansų, logistikos ir kitos paslaugos“, – rašome tinklapyje.

LVK turi du viceprezidentus: „All Media Lithuania“ (TV3) vadovę Laurą Blaževičiūtę ir Lietuvos draudikų asociacijos direktorių Andrių Romanovskį.

Tarp LVK narių yra tokios žinomos įmonės kaip „Apranga“, „Biotechpharma“, „Bitė Lietuva“, „Ernst & Young Baltic“, „Ellex Valiunas“, „Fabula. Hill+Knowlton Strategies“, „Fima“, ISM vadybos ir ekonomikos universitetas, „Litexpo“, „Penki kontinentai“, „Publicum Group“, „Maxima“, „Orlen“, „Phillip Morris Baltic“, „Rhenus Svoris“, SEB bankas, „Swedbank“, TV3, „Uber Lithuania Software and Development“ ir kiti.

Konfederacijos narėmis yra ir kelios valstybės valdomos įmonės: Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, Lietuvos geležinkeliai, Lietuvos paštas, viešoji įstaiga Mykolo Romerio universitetas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (184)