Incidentas įvyko pirmadienį Senos įlankoje, esančioje už maždaug 22 kilometrų nuo Prancūzijos krantų, rašo BBC.

5 britų žvejybiniams laivams įplaukus į moliuskais turtingus vandenis, jiems kelią užkirto apie 40 Prancūzijos laivelių – kolegos nebuvo draugiškai nusiteikę, jie taranavo anglus, apmėtė akmenimis, apšaudė juos iš signalinių raketų, liepė nešdintis.

Nors turtas buvo apgadintas o žūklę teko nutraukti, žmonės šio susidūrimo metu nenukentėjo.

Prancūzijos žvejų atstovai tikino, kad taip buvo siekiama apsaugoti vertingų moliuskų – šukučių – išteklius, mat juos leidžiama gaudyti tik nuo spalio 1-osios. Prancūzai britus pavadino grobuonimis.

Britai į tai atsakė, jog kolegų elgesys yra ne kas kita, kaip piratavimas. Jie ruošiasi prašyti vyriausybės pagalbos, kad verslininkų interesai būtų apginti valstybiniu lygiu.

Galiausiai 40 prancūzų laivų turėjo kiekybinę persvarą prieš vos du britų laivus, tačiau prancūzų žvejai paragino keisti minėtą įstatymą.

„Galiausiai paaiškėjo, kad taip elgtis buvo verta, nes jie nuplaukė. Jie atsitraukė daugiau kaip 20 jūrmylių. Tačiau, kaip sakė mano kolegos, mes laimėjome mūšį, bet nelaimėjome karo“, - sakė žvejys ir laivo „La Rose Des Vents“ kapitonas Anthony Quesnelis.

ES ragina „draugiškai“ susitarti

Europos Komisija trečiadienį paragino Prancūziją ir Britaniją rasti „draugišką“ sprendimą, abiejų šalių žvejams susigrūmus Lamanšo sąsiauryje dėl šukučių išteklių.

Briuselis sako, kad nesikiš į šį konfliktą, kadangi abi šalys yra atskirai susitarusios dėl šių gurmanų vertinamų moliuskų žvejybos. Susitarimas nebuvo pasiektas Europos Sąjungos lygmeniu.

„Matėme pranešimus apie incidentus tarp prancūzų ir britų žvejų prie Normandijos krantų“, - sakė Europos Komisijos atstovas Danielis Rosario.

„Šukučių žvejyba yra reguliuojama nacionaliniu lygmeniu. Paskutiniais metais Prancūzija, JK ir Airija susitardavo dėl bendrų (šios žvejybos) reguliavimo priemonių“, - pridūrė jis.

„Taigi, žvejai yra pirmiausiai ir labiausiai suinteresuoti, kad šis susitarimas galiotų. Raginame nacionalines institucijas išspręsti šį ginčą draugiškai, kaip buvo daroma ir praeityje“, - pasiūlė D. Rosario.

Ilgus metus tarp kaimyninių šalių žvejų tvyrojusi įtampa išsiliejo per kraštus antradienį, kai penki britų šukučių žvejų laivai stojo į atvirą susirėmimą su 35 prancūzų traleriais.

Žvejai vieni kitus apmėtė akmenimis ir apsikeitė įžeidimais, o kai kurie laivai taranavo kitus, matoma vaizdo įraše iš „mūšio“ vietos.

Šis susirėmimas įvyko daugiau nei už 12 jūrmylių nuo kranto - teritorijoje, kurioje britų laivams leidžiama žvejoti ištisus metus.

Tačiau jų prancūzų kolegoms šukučių žvejyba yra uždrausta nuo spalio 1-osios iki gegužės 15 dienos. Jie kaltina britus išgaudžius šukučių išteklius ir reikalauja, kad jiems būtų taikomi tokie pat apribojimai.

Šis klausimas yra itin opus, atsižvelgiant į susitarimų dėl žvejybos šiuose vandenyse ateitį, kai Didžioji Britanija ES 2019 metų kovą paliks Bendriją, ypač jeigu Britanija pasitrauks nesudariusi išstojimo iš ES sutarties.