Neskaitant reguliarių kreipimųsi, skirtų šventėms ar rinkimams, anksčiau V. Putinas tokį formatą rinkdavosi tik tuomet, kai reaguodavo į tokius neigiamus įvykius, kaip teroristiniai aktai.

Tačiau praeityje žadėjusio nedidinti pensinio amžiaus V. Putino reitingai smuko nuo 80 proc. gegužę iki 64 proc. liepą, rodo valstybinio Viešosios nuomonės tyrimų centro (VCIOM) apklausos rezultatai. Analitikai spėja, kad tai ir tapo reto kreipimosi per televiziją priežastimi.

„Kreipiuosi į jus tiesiogiai, kad pasidalyčiau savo nuomone apie pensijų reformą. 25 – 27 metų, kai galima kurti šeimas, susilaukti ir auginti vaikus, pas mus vis mažiau piliečių, negu galėtų ir turėtų būti. Taip yra dėl didelių demografinių nuostolių, kuriuos patyrėme per Didįjį Tėvynės karą“, – kreipimesi per televiziją trečiadienį kalbėjo V. Putinas.

Kol V. Putinas kalba apie problemas, su kuriomis susidūrė Rusija, Kremliaus puslapyje jau pasirodė visas kreipimosi tekstas. Iš jo paaiškėjo, kad V. Putinas nusprendė sušvelninti pensijų reformos planą.

Pasak jo, pensinis amžius moterims didės ne aštuoniais, o penkiais metais – iki 60 metų.

Vyrų pensinis amžius, kaip buvo numatyta pirminiame plane, pailgės nuo 60 iki 65 metų.

V. Putinas pabrėžė, kad opozicinės jėgos pensijų reformą bandys „išnaudoti savireklamos tikslais“.

„Mūsų šalyje į moteris žiūrima ypatingai, rūpestingai. Mes suprantame, kad jos dirba ne tik pagrindinėje darbo vietoje, bet ir namuose, rūpinasi šeima, auklėja vaikus, prižiūri anūkus. Moterų pensijinis amžius neturi būti keliamas daugiau negu vyrų. Todėl manau, kad įstatymo projekto siūlomą pensinio amžiaus didinimą būtina sumažinti nuo 8 iki 5 metų“, – paskelbė prezidentas.

V. Putinas taip pat pasiūlė numatyti, kad daugiavaikės motinos į pensiją išeitų anksčiau. Pasak jo, jei moteris turi tris vaikus, ji išeiti į pensiją galės trejais metais anksčiau, jei keturis – ketveriais metais anksčiau, jei penkis ar daugiau – į pensiją ji galės išeiti nuo 50 metų.

„Aš kuo objektyviau, smulkiau ir absoliučiai atvirai pristačiau jums šiandieninę būklę ir pasiūlymus dėl stabilaus pensijų sistemos plėtojimo mūsų šalyje. Dar kartą pabrėšiu: mums teks priimti sunkų, nepaprastą, bet būtiną sprendimą. Prašau jūsų reaguoti į tai supratingai“, – kreipimąsi per televiziją baigė V. Putinas.

Kaip rašo newsru.com, V. Putinas dar 2005 metais per „Tiesioginę liniją“ žadėjo, kad kol bus prezidentu, pensinis amžius Rusijoje nebus didinamas. Dabar Rusijos piliečius jis siekia įtikinti, kad ši vyriausybė su pensijomis „perlenkė lazdą“, tačiau įsikišo „gerasis caras“ ir sudavė jai per rankas.

Nuo birželio mėnesio, kai buvo paskelbta apie pensijų sistemos pokyčius, V. Putino populiarumo reitingai smuko iki žemiausio lygio nuo 2011 metų gruodžio, rašo „Bloomberg“.

Maža to, šiems planams nepritaria 80 proc. rusų, ir rugsėjį turėtų įvykti demonstracijos.

„Tai didžiausi iššūkiai, su kuriais susidūrė V. Putinas, grįžęs į prezidento postą“, - teigė Michailas Vinogradovas iš Sankt Peterburgo politikos fondo.

Vladimiras Putinas

Pasiūlymas toks, kad liko erdvės kosmetinėms pataisoms

V. Putinas antradienį leido suprasti, jog gali sušvelninti pensijinio amžiaus didinimo planą, kuris sulaukė intensyvaus visuomenės pasipriešinimo ir nusmukdė Rusijos lyderio reitingus iki žemiausio lygio per daugiau kaip ketverius metus.

„Prašau jūsų nepamiršti, kad nuo visų mūsų sprendimų priklausys milijonų žmonių likimai, todėl jie turi būti teisingi ir atsižvelgti į piliečių interesus“, – antradienį per vieną susitikimą Sibire aukštiems ekonomikos pareigūnams prieš kameras sakė V. Putinas.

„Šiuo atveju negalime elgtis mechaniškai ir formaliai – tik apdairiai ir subalansuotai“, - teigė V. Putinas, pridūręs, kad savo nuomonę išsakys trečiadienį per kreipimąsi į visus šalies piliečius.

Pareigūnai atsisakė komentuoti, ką gali pranešti V. Putinas, bet vidaus šaltiniai tikėjosi, kad jis sušvelnins pensijinio amžiaus didinimo planą, kurį vyriausybė pirmą kartą pristatė birželio viduryje: manoma, kad Rusijos lyderis pasinaudos proga suvaidinti „gerąjį carą“.

Nors V. Putinas viešai mėgino atsiriboti nuo šios iniciatyvos detalių, pareigūnai teigė, kad jis nuo pat pradžių pritarė pagrindiniams jos principams.

Be to, pirminis pasiūlymas buvo parengtas taip, kad paliktų erdvės kosmetinėms pataisoms, jei kiltų visuomenės pasipriešinimas.

Kai kurie ekonomistai ir stebėtojai spėja, kad V. Putinas sušvelnins reformą, siūlydamas padidinti pensinį amžių moterims iki 60 metų vietoj 63-ejų ir galbūt pratęsti pereinamąjį laikotarpį.

Atsižvelgiant į Rusijos gyventojų trumpą gyvenimo trukmę, daugelis jų po planuojamų reformų gali mirti taip ir nesulaikę pensijos. Vyriausybė savo ruožtu tikina, jog dabartinė sistema yra pernelyg didelė našta valstybės iždui.

Premjeras Dmitrijus Medvedevas apie pensijų sistemos pokyčius pranešė birželio 14-ąją – tą pačią dieną, kai Rusijoje prasidėjo pasaulio futbolo čempionatas. Pensijų klausimas ilgą laiką buvo opi problema, tad analitikai įsitikinę, kad vyriausybė tikėjosi, jog jo sprendimas prapuls nepastebėtas futbolo čempionato šurmulyje.

Dabartinis pensinis amžius išliko toks pat dar nuo to meto, kai pensijos atsirado sovietmečiu valdant Josifui Stalinui. Reformos gerokai vėlavo, o dėl senstančios visuomenės pensijų fondas baigė nukraujuoti.

Pensijų sistemos pokyčiai numato, kad vyrų pensinis amžius pailgėtų nuo 60 iki 65 metų, o moterų – nuo 55 iki 63 metų. Tačiau rusai ilga gyvenimo trukme nepasižymi: vidutinė vyrų gyvenimo trukmė yra 65 metai, o moterų – 77 metai. Tad nemažai rusų pensijos tiesiog nebesulauktų.

Tai pirmas per 90 metų pensinio amžiaus didinimas. Reikalaujant referendumo masiniai protestai nusirito per visą Rusiją. Valdžia leido protestuoti, bet įsidrąsinę protestuotojai darė tai, kas iki šiol būdavo tabu – keikė ne tik vyriausybę, kuriai visada nurašomi nepopuliarūs sprendimai, o ir patį V. Putiną, ragino pradėti jam apkaltą.

Antradienį V. Putinas pripažino nepasitenkinimo mastą ir, iki šiol tylėjęs, pažadėjo suformuluoti poziciją jau trečiadienį.

Pagrindinis Putino priešas Aleksejus Navalnas pamėgino tapti nepatenkintųjų šaukliu ir kvietė į didelius protestus rugsėjo 9 d., prieš pradedant antrąjį skaitymą Dūmoje. Tačiau jį šeštadienį sulaikė neva dėl nedidelio pažeidimo sausį, kurį jis neigia. Teismas jam skyrė 30 dienų kalėjimo.