Susitikime pas prezidentę Dalią Grybauskaitę ministras A. Veryga trečiadienį aptarė vetuotus įstatymus, kurie šiuo metu yra tobulinami, ir kaip užtikrinti, kad neužstrigtų gydymo įstaigų pertvarka.

Pasak ministro, tenka tik apgailestauti, kad jo pirmtakams pritrūkdavo politinės valios imtis rimtų strateginių pokyčių, siekiant pertvarkyti sistemą taip, kad ji veiktų efektyviai, o pacientai gautų saugias ir kokybiškas paslaugas visoje šalyje.

Pastarųjų dienų atvejai, plačiai aptarinėjami viešojoje erdvėje, tik dar ir dar kartą įrodo, kad pokyčiai yra būtini, neišvengiami ir neatidėliotini. Nepaisant to, kad jie politiškai labai nepopuliarūs.

ELTA primena, kad liepą prezidentė D. Grybauskaitė grąžino Seimui pakartotinai svarstyti 7 įstatymus, susijusius su gydymo įstaigų pertvarka.

D. Grybauskaitė iš esmės pritarė reformai ir vadino ją gyvybiškai būtina, nes dabartinė sveikatos priežiūros sistema yra neefektyvi, brangi ir negarantuoja gydymo kokybės. Lietuvos gyventojų gyvenimo trukmė Europoje trumpiausia, o mirtingumas - vienas didžiausių.

Valstybė vis dar išlaiko 130 ligoninių, iš kurių net trečdalis yra nuostolingos. Šiandien gydymo įstaigose turime net 35 proc. daugiau lovų nei ES vidurkis, tačiau kas trečia jų rajonuose tuščia.

Prezidentė taip pat siūlė įstatymuose aiškiai apibrėžti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų panaudojimo ir sutarčių su gydymo įstaigomis sudarymo tvarką. Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad biudžeto lėšomis gali būti finansuojama tik gyvybiškai būtina medicinos pagalba, o PSDF įmokos, kurias kiekvienas žmogus moka pats, turi garantuoti paciento teisę ir laisvę pasirinkti norimą sveikatos priežiūros įstaigą. Tai reiškia, kad žmogaus pasirinktai ligoninei turi būti užtikrintas atsiskaitymas už suteiktas paslaugas iš PSDF.

Kasmet sveikatos apsaugai skiriama 1,6 mlrd. eurų PSDF lėšų.