Savo santykiuose su ES Danija gynybos srityje naudojasi vadinamąja atsisakymo išlyga – tai reiškia, kad šalis nedalyvauja bloko kariniuose reikaluose. Danijos vyriausybė ir dauguma įstatymų leidėjų nori kad tokių apribojimų būtų atsisakyta, tačiau nesiryžta šaukti referendumo, nes per ankstesnius du balsavimus panašūs siūlymai buvo atmesti.

„Manau, kad Danija yra pernelyg kukli kalbant apie jos įsipareigojimus Europai. Manau, kad Danija galėtų atlikti Europoje net didesnį vaidmenį“, – spaudos konferencijoje, surengtoje po derybų su Danijos premjeru Larsu Loekke Rasmussenu, kalbėjo Prancūzijos lyderis.

„Raginu rengti ne referendumą, o pradėti diskusijas, kurios neturi būti vien juodos ar baltos“, – savo ruožtu nurodė Danijos vyriausybės vadovas.

E. Macrono vizitas prasidėjo tą pačią dieną, kai populiarusis Prancūzijos aplinkos ministras Nicolas Hulot netikėtai paskelbė apie savo atsistatydinimą per nacionalinį radiją, tokiu būdu suduodamas smūgį prezidento drąsioms ambicijoms aplinkosaugos srityje.

„Europa daro nepakankamai. Pasaulis daro nepakankamai. Planeta virsta orkaite, mūsų gamtiniai ištekliai išsenka, biologinė įvairovė tirpsta tarsi sniegas po saule, ir visa tai toli gražu ne visada laikoma prioritetiniu klausimu“, – piktinosi N. Hulot.

E. Macronas atsisakė komentuoti ministro atsistatydinimą ir pavadino šį reikalą jo „asmeniniu sprendimu“. Prezidentas pridūrė, kad Prancūzija „tęs savo darbą“ kovoje su klimato kaita.

Danijos karalienės Margrethe Kopenhagos oro uoste pasitiktas E. Macronas prieš derybas su Danijos premjeru padėjo vainiką prie monumento, skirto žuvusiems danų kariams. Vėliau jis prisijungė prie diskusijos su studentais.

Eliziejaus rūmų šeimininkas taip pat ruošėsi apsilankyti vietoje, kur 2015-ųjų vasario 14-ąją Kopenhagoje įvyko teroro išpuolis, per kurį žuvo du žmonės, o dar penki buvo sužeisti.

Tuomet per vieną žodžio laisvei skirtą renginį, kuriame dalyvavo kadenciją baigiantis Prancūzijos ambasadorius Danijoje Francois Zimeray, pradėjo šaudyti Omaras Abdel Hamidas el Husseinas. Per išpuolį žuvo vienas praeivis, o pats F. Zimeray nenukentėjo.

O. A. H. el Husseinas vėliau surengė antrą ataką prie Kopenhagos pagrindinės sinagogos. Tąsyk žuvo vienas apsaugos darbuotojas, o praėjus kelioms valandos buvo nušautas ir užpuolikas.

Trečiadienį E. Macronas trečiadienį išvyks dviejų dienų vizito į Helsinkį, kur susitiks su prezidentu Sauli Niinsto (Sauliu Nyniste) ir premjeru Juha Sipila.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)