Rugsėjo 8 d. Kauno Nemuno saloje vyks pirmasis Lietuvos giminių festivalis, kuriame susiburs šeimos iš visos Lietuvos. Kartu prieš šį nemokamą renginį portale DELFI renkama šauniausia giminė. Tarp pretendentų – ir „Jaunoji Burgiukų karta“.

Registruotis šiuose rinkimuose arba palaikyti jums patinkančią giminę galite ČIA.

Kaip pasakojo E. Vžesniauskienė, Burgių jaunoji karta nuo pat vaikystės buvo artima ir daug bendravo. Iš viso – 8 pusbroliai ir puseserės. Sukūrus šeimas ir susilaukus vaikų ryšys tarp jaunųjų giminaičių šiek tiek atitolo, tačiau visiems vėl susibūrus į močiutės laidotuves, pašnekovė pasiūlė organizuoti pusbrolių ir pusseresių bei jų šeimų susitikimus kasmet.

„Kol buvome jauni, vieni pas kitus važinėdavome, nes esame išsibarstę po Žemaitiją, Panevėžį, Vilnių. Kai buvome jaunesni, susitikdavome dažnai. Kai atsirado antros pusės ir vaikai, susitikdavome po kelis, bet rečiau“, – prisiminė pašnekovė.

Giminaičiai mielai priėmė panevėžietės pasiūlymą dėl kasmetinio jaunosios kartos giminės susitikimo. Dabar jų susirenka jau 27 ir skaičius nežada sustoti augti: kiekvienais metais kai kuri giminaitė laukiasi arba jau atvažiuoja su mažyliu. Šiemet jaunieji Burgiai susitiks jau septintą kartą.

Šakutė be vieno dantelio

E. Vžesniauskienė džiaugiasi, kad jaunųjų Burgių nėra palietusi emigracija, ir kol kas nė vienas pusbrolis ar pusseserė nėra praleidę giminės suvažiavimo.

„Kiekvienais metais važiuojame į sodybą ar pas kurį giminaitį, bet esame ir prie jūros, ežero buvę. Visada organizuojame ne vienai dienai, o net kelioms“, – pasakojo pašnekovė.

Septynerius metus jau susitikinėjanti giminė turi ir tradicijų. Pavyzdžiui, specialioje dėžutėje yra laikomos vienkartinės šakutės. Viena – be vieno dantelio. Kiekvieno susitikimo metu pusbroliai ir pusseserės traukia šakutes ir tas, kuris ištraukia sulaužytą šakutę, kitais metais organizuoja susitikimą. Tos pačios šakutės naudojamos nuo pat pirmojo susitikimo.

„Toje dėžutėje yra ir gausybės ragas, į kurį pilame skanų gėrimą ir siunčiame ratu. Taip pat visada susitikimo organizatoriui ir jo antrai pusei padarome marškinėlius su užrašu „Susitikimo organizatorius“ ir skaičiumi, kuris rodo kelintas susitikimas vyksta“, – vardijo E. Vžesniauskienė.

Burgių giminės atstovė pasakojo, kad susitikimai vyksta tik tarp jaunosios kartos, tačiau kartais į suvažiavimą pakviečiami ir jų tėvai.

„Tėvai daug bendrauja atskirai. Mes jiems sakėme, kad pakviesime, bet ne kiekvieną kartą. Kartu važiavome į susitikimą prie jūros. Dabar jie vėl laukia, kad juos pakviestume prisijungti“, – kalbėjo panevėžietė. Moteris teigė, kad tėvai labai džiaugiasi tokiu aktyvių savo vaikų giminės ryšių palaikymu.

Turime būti vieningi

Paklausus, E. Vžesniauskienės, ką jai asmeniškai reiškia giminė, moteris teigė, kad ją labai džiugina šilti santykiai. Dėl kasmetinio susitikimo į giminę artimai įsitraukia ir antrosios pusės.

„Susitikimui reikia mažiausiai dviejų dienų, nes kitaip pakankamai su visais nepavyktų pabendrauti“, – šypsojosi ji.

Moteris giminės svarbą bando diegti ir savo vaikams, kartu ji tikisi, kad antros eilės pusbroliai ir pusseserės aktyviai bendraus ir suaugę.

„Nežinau, kodėl mūsų ryšiai tokie artimi. Manau, viskas išėjo natūraliai. Mano mama iš Žemaitijos atitekėjo į Panevėžį, bet jos broliai liko Žemaitijoje. Aš pati vasaromis norėdavau ten važiuoti, nes juk ten buvo daug pusseserių ir pusbrolių. Ten visas vasaras ir leisdavau“, – prisiminė pašnekovė.

Paklausus, ar, pašnekovės nuomone, Lietuvoje žmonės vis dar palaiko pakankamai stiprius ryšius tarp giminių, E. Vžesniauskienė teigė, kad emigracija labai stipriai tuos ryšius nutraukinėja. Be to, pasak jos, palaikyti artimesnius ryšius trukdo tai, kad mažai kas ryžtasi būti giminių susitikimo organizatoriais.

„Ir taip turime mažai Lietuvos, todėl turime būti kartu, vieningi. Man tai labai svarbu ir norėčiau, kad būtų svarbu visiems“, – atviravo moteris.

Lietuvos giminių festivalis kviečia susitikti artimuosius, seniai matytus giminaičius rugsėjo 8 d. Kaune, Nemuno saloje. Visą dieną koncertai ir pramogos šeimoms ir vaikams – nemokamai. Rezervuoti stalą giminei ir dalyvauti Šauniausios giminės rinkimuose, susipažinti su renginio programa galite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)