„Tesla“ tinklaraštyje E. Muskas parašė, jog ketvirtadienį susitiko su įmonės valdyba ir „jai pareiškė manąs, jog „Tesla“ būtų geriau likti biržoje. Valdyba pažymėjo, jog su tuo sutinka.“

Rugpjūčio 7 dieną E. Muskas nustebino rinkas, socialiniame tinkle „Twitter“ parašęs, jog nori išpirkti biržoje parduodamas „Tesla“ akcijas po 420 JAV dolerių už vienetą. Tačiau nuo to laiko įmonės akcijų kursas krito daugiau kaip 20 procentų.

Po šio pranešimo prieštaringai vertinamas verslininkas sulaukė JAV reguliuotojų dėmesio. Be kita ko, institucijas sudomino jo įrašai „Twitter“ tinkle, susiję su akcijų išpirkimo planais, o visų pirma jo pareiškimas apie tai, kad „Tesla“ yra „užsitikrinusi“ finansavimą tokiam žingsniui.

„Tesla“ akcijų kursas krito pasklidus pranešimams apie tai, kad JAV vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC) iškvietė E. Muską, kad galėtų aptarti jo įrašus „Twitter“ tinkle.

Paprastai apie tokius planus – išpirkti milžiniškos įmonės akcijas – reguliavimo institucijoms išsamiai pranešama iš anksto.

Penktadienį E. Muskas pareiškė, kad iš jo derybų su akcininkais ir iš vertinimo, kurį atliko finansų patarėjai „Silver Lake“, „Goldman Sachs“ ir „Morgan Stanley“, „matyti, kad dauguma esamų „Tesla“ akcininkų mano, jog įmonei yra geriau likti biržoje“.

Nors dauguma akcininkų „pareiškė, jog liks su „Tesla“, jeigu tapsime privačia bendrove, bendrą jų nuotaiką iš esmės būtų galima apibūdinti žodžiais „prašome to nedaryti“, parašė verslininkas.

„Žinojau, kad procesas, kuriame įmonė iš viešosios taptų privačia, būtų sudėtingas, tačiau dabar aišku, kad jis pareikalautų dar daugiau laiko ir blaškytų dar labiau, negu manyta anksčiau“, – pažymėjo „Tesla“ vadovas.

E. Muskas parašė, kad įmonė „privalo ir toliau sutelkti dėmesį į „Model 3“ automobilių gamybos didinimą ir stengtis pradėti dirbti pelningai...“.

„Model 3“ yra 35 tūkst. JAV dolerių kainuojantis vidutinio dydžio elektrinis sedanas, kuris, kaip tikisi metinio pelno dar niekada neuždirbusi įmonė, pelnys didelį populiarumą.

„Tesla“ valdyba buvo suformavusi specialųjį komitetą, kuriam buvo pavesta įvertinti galimybes įmonę iš viešosios paversti privačia. Dabar šis specialusis komitetas bus paleistas.

„Sudėtingi ir skausmingi“ metai

Po rinkas sukrėtusio rugpjūčio 7 dienos įrašo „Twitter“ tinkle E. Muiskas pripažino, jog dėl persidirbimo jaučiasi išsekęs.

„Šie pastarieji metai buvo sunkiausi ir skausmingiausi per visą mano karjerą“, – pareiškė E. Muskas rugpjūčio 16 dienos interviu leidiniui „The New York Times“.

Dienraščio straipsnyje rašoma, kad „Tesla“ vadovas, kalbėdamas apie nesibaigiančias darbo valandas ir pastangas laikytis gamybos terminų, apie tai, kad savo 47-ąjį gimtadienį – kiekvieną jo valandą – birželį praleido darbe ir kad vos spėjo atvykti į brolio vestuves, ne kartą turėjo atsikosėti.

Dėl darbo krūvio poveikio gyvenimas „pastaruoju metu nebuvo puikus. Kai kurie mano draugai yra iš tiesų susirūpinę“, pasakė jis leidiniui.

Liūdnai pagarsėjusį įrašą „Twitter“ tinkle apie „Tesla“ privatizavimą, įskaitant patikinimą, kad finansavimas šiam žingsniui yra užtikrintas, E. Muskas pavadino mėginimu būti skaidriam.

Tačiau šis įrašas šokiravo investuotojus, rinkos analitikus ir net „Tesla“ valdybos narius.

Savo ruožtu įmonės tinklaraštyje E. Muskas paaiškino, kad jo pareiškimai apie finansavimą, kurie sulaukė kruopščių vertinimų, buvo pagrįsti jo pokalbiais su Saudo Arabijos valstybės turto fondu ir kitais investuotojais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)