- Jums pavyko rasti kažką genialaus ten, kur viskas iš pirmo žvilgsnio atrodo labai paprasta. Ar tai buvo impulsyvi mintis, ar ilgo planavimo rezultatas?

- Iš tiesų, komikso idėja buvo tokia paprasta, kad net aš pats nelabai supratau jos reikšmės bendrame komikso kontekste. Pirmiausia buvo tik Larsas (sniego žmogus), o vėliau, kad būtų linksmiau, komiksuose įvedžiau Smegenis ir mano skaitytojams tai labai patiko.

Širdis, kaip savarankiškas veikėjas, pasirodė vėliausiai ir tada supratau, kad tai ne tik puikus personažų dinamikos derinys, bet ir geras formatas man kaip komiksų autoriui. Po to sekė vis daugiau komiksų su Širdimi ir Smegenimis.

- Kaip kilo mintis sukurti būtent tokius komikso veikėjus?

- Larsas kilo kaip mano paties parodija: turintis sunkumų bendraujant su kitais žmonėmis ir vargstantis dėl nuolatinio nerimo. Smegenys buvo tarsi racionalus nerimo balsas Larso galvoje. Širdis buvo Larso dalis, kuri vis prašosi būti išleista į laisvę, kad galėtų mėgautis gyvenimo džiaugsmais ir visiems parodyti, kas yra Larso viduje – ne atsitiktinumas, kad tai sutampa su tuo, ką jam sunkiausiai sekasi išreikšti.

Galima sakyti, kad įkvėpimas tokiems bruožams kilo iš Zigmundo Froido „id“, „ego“ ir „superego“ asmenybės dalių teorijos, nors ilgainiui komikso veikėjai susiformavo, kaip turintys savo unikalius charakterius.

- „Comic Con Baltics“ bendruomenę sudaro daug kūrybingų ir kuriančių žmonių. Manau, kad daugelis jų norėtų išgirti jūsų paslaptis, kaip lavinti savo piešimo įgūdžius skaitmeninėje erdvėje. Ar turite kokių nors patarimų?

- Daug, daug praktikos! Kelerius metus buvau grafikos dizainieris, per tą laiką ir išmokau, kaip naudotis grafine planšete ir kaip dirbti įvairiomis programomis. Be to, žiūrėjau ir įvairius pradžiamokslius internete, tai man labai padėjo mokantis naujų įgūdžių.

- Kaip kyla idėjos naujiems komiksams? Kuriate po vieną ir tik tada imatės kito, ar kuriate kelis vienu metu ir tik tada paviešinate atsitiktine tvarka?

- Kai rašau, stengiuosi sugalvoti kaip galima daugiau idėjų, o nupiešiu tik tuos variantus, kurie man pačiam labiausiai patinka. Juos paviešinu beveik iš karto, kai nupiešiu, todėl jie pasirodo nereguliariai.

- Jūs daug keliaujate ir turite fanų skirtingose šalyse. Ar pastebėjote tarp jų kokų nors bendrų savybių?

- Pastebėjau, kad daugelis mano fanų visame pasaulyje turi tam tikros patirties medicinoje, jiems artimi organai-veikėjai. Taip pat pastebiu panašumų porose, kurios komiksuose mato savo santykių modelį – vienas jų dažniausiai būna daugiau Smegenys, kitas Širdis. Smagu matyti, kad nesvarbu, kur bebūčiau, žmonių reakcijos būna panašios.

- Pasvarstykime apie utopinius scenarijus, jei nebūtų „Facebook“ ar kitų socialinių tinklų, kuriuose galėtumėte publikuotis, ar vis tiek kurtumėte komiksus?

- Taip. Manau, kad viskas vyktų visiškai kitaip, bet vis tiek juos kurčiau. Universitete paišydavau komiksus apie tam tikras psichologines sąvokas savo konspektuose ir niekas jų išskyrus mane nematydavo. Dar prieš tai, kai paišiau komiksus visą darbo dieną, juos paišydavau ir apie mūsų klientus, ar įmones su kuriomis dirbome. Jais kartais pasidalindavau ir su bendradarbiais. Tad esu tikras, kad komiksus paišyčiau, net ir be socialinės medijos.

- Ar jaučiate spaudimą komiksus kurti dažniau? Ar tai kenkia jūsų kūrybingumui?

- Tikrai taip. Visada stengiuosi komiksus viešinti nuolatos, tačiau, tai ne visada įmanoma. Kartais pasitaiko, kai sukuriu komiksą, nes jaučiu, kad iš manęs to tikimasi. Tačiau dažniausiai jais labai patenkintas nesu.

- Kokių gudrybių imatės kurdami įvairius siužetus komiksams?

- Man labiausiai patinka prisiminti kokį nors savo paties priimtą sprendimą ir iš savęs pasijuokti. Pavyzdžiui, kurį laiką nustojau sportuoti, tada pasišaipiau iš savęs, kokios kančios manęs laukė, vėl pradėjus daryti mankštą. Arba jei išleidžiu daugiau pinigų, nei planavau, parašau komiksą apie tai, kokia Širdis nevaldoma ir neklauso Smegenų logikos.

- Kaip atrodo įprasta internetinio komikso autoriaus diena?

- Didžiąją dienos dalį užima kavos gėrimas, bet tarpuose tarp jų bandau padirbėti keliuose skirtinguose projektuose, be to, pasilieku laiko rašymui. Dar bandau pardavinėti prekes su savo veikėjais, kad galėčiau ir toliau būti komiksų kūrėjas.

- Koks jausmas turėti milijonus fanų visame pasaulyje? Kas jūsų komiksuose slypi tokio, kad galėtų patikti tokiam žmonių kiekiui?

- Apie tikslius fanų skaičius daug nemąstau, bet atrodo, kad komiksai pasižymi tam tikru universaliu patrauklumu. Greičiausiai taip yra dėl to, kad visi mano skaitytojai turi organų. Dauguma žmonių kiekvieną dieną turi rasti pusiausvyrą tarp emocijų ir logikos: pradedant nuo to, ką valgyti ir baigiant tuo, ar verta sportuoti.

- Ar jūs pirmą kartą lankysitės Lietuvoje? Ko tikitės iš „Comic Con Baltics“?

- Taip! Mano proseneliai kilę iš Lietuvos, netoli Vilniaus, todėl aš labai nekantrauju atvykti. Negaliu sulaukti ir susitikimų su gerbėjais renginio metu, aš tikras, kad bus linksma!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)