Eksparlamentaras teigė iš verslo koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio nesulaukęs jokių neteisėtų prašymų.

„Kaltu neprisipažįstu“, – sakė E. Masiulis Vilniaus apygardos teismui.

Prokurorai teigia, kad R. Kurlianskis davė 106 tūkst. kyšį E. Masiuliui už koncernui naudingų sprendimų priėmimą Seime.

Abu kaltinamieji tikina, kad pas E. Masiulį rasti pinigai – 90 tūkst. eurų – buvo R. Kurlianskio paskola.

„Aš, kaip politikais, privalėjau bendrauti su įvairiomis grupėmis, todėl ir bendravau su R. Kurlianskiu, jis jokių neteisėtų prašymų nėra pateikęs“, – teismui pareiškė E. Masiulis.

Buvęs Seimo narys pareiškė, kad kaltinimai, susiję su dalyvavimu televizijos laidoje, yra žodžio laisvės pažeidimas.

„Esu kaltinamas, kad dalyvavau laidoje. Esu pirmas, kuris teisiamas už dalyvavimą laidoje, esu persekiojamas už žodžio laisvę, esu įsitikinęs, kad šis kaltinimas yra antikonstitucinis“, – sakė E. Masiulis.

Kaltinimuose nurodoma, kad R. Kurlianskis organizavo E. Masiulio pasisakymus koncernui priklausančių televizijų laidose.

Generalinė prokuratūra skelbė, kad E. Masiuliui kyšis buvo perduotas už sprendimus svarstant Vartojimo kredito ir Atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimo įstatymų projektus, Seimo nutarimą dėl kelio Vilnius Utena.

E. Masiulis tikina, kad jam projektas dėl kelio tiesiog atrodęs kaip per didelis finansinis įsipareigojimas valstybei, siūlymas dėl atsiskaitymo grynaisiais ribojimo liberalams nebuvo priimtinas, nes liberalai iš principo pasisako prieš bet kokius ribojimus ir jų nepalaiko.

„(Tai buvo) nuoseklios elgsenos motyvai, o ne kažkoks apskaičiavimas“, – tikino E. Masiulis.

Teisėsauga įtaria, kad kyšis buvo duotas ir už tai, kad iš Vilniaus savivaldybės tarybos darbotvarkės būtų išbrauktas svarstymas dėl paminklo Jonui Basanavičiui.

E. Masiulis šį kaltinimą taip pat atmeta. Jis sakė manęs, kad reikia laiko platesnei visuomenės diskusijai.

„Neturiu kompetencijos siūlyti, kurioje vietoje turi būti statomas paminklas J. Basanavičiui, aš nieko neįtakojai, nesiekiau paveikti Vilniaus miesto mero Remigijaus Šimašiaus, man nebuvo siūlomas joks atlygis“, – teisme sakė E. Masiulis.

Pareigūnai įtaria, kad kyšis E. Masiuliui buvo duotas ir tam, kad, pasinaudodamas savo įtaka, paveiktų ir kitus Liberalų sąjūdžio frakcijos 2012–2016 metų kadencijos Seime narius priimti sprendimus koncerno naudai.

Tuo metu E. Masiulis teisme kelis kartus pakartojo nesiekęs paveikti frakcijos narių.