„J. McCainas, kurio netekome – itin didelė Jungtinių Amerikos Valstijų ir tarptautinė politikos asmenybė. Jis buvo ir lieka pavyzdys, kad demokratija privalo būti tvirta savo principingumu. Ir turėti stuburą, nebūti veikiama jokių konjunktūrinių pragmatinių svyravimų“, – sakė Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas prof. Vytautas Landsbergis.

Pasak V. Landsbergio, J. McCainas buvo principų žmogus ir nesvyruojantis nuoseklios linijos politikas, jam imponavo Lietuvos nepriklausomybė, nuoseklumas, ir jis buvo tikras Lietuvos draugas.

„Atlantinė vienybė jam buvo vertybė, nekelianti abejonių. Dėl savo patirties, politikos išmanymo ir būdo savybių J. McCainas būtų buvęs puikus Amerikos prezidentas. Globali varžovė Rusija, veikiau Kremlius, tikrai turėtų nenorėti, galbūt dar iškils faktų ne tik apie Maskvos kišimąsi į pastaruosius JAV prezidento rinkimus, o ir anksčiau, nenustebčiau.

Apie vizitą į Lietuvą, ypač pastarąjį turėtume surinkti visą stenografuotą medžiagą – visus jo pasisakymus ir atsakymus viešuose susitikimuose. Dalyvaudamas ir kalbėdamas Maldos pusryčiuose jis itin pabrėžė Lietuvos atgimimą. Manau, Užsienio reikalų ministerija gali tai padaryti ir padarys, išleis leidinuką.

J. McCainas savo pavyzdžiu liudija JAV politinę jėgą. Ten tebeegzistuoja moralinis dėmuo ir demokratinis spektras. Ne visa lemiantis vienintelis šalies vadovas, kad ir kokių galių turintis, bet dar visuomet plejada svarbių ir savarankiškų asmenybių, ir jų tarpe kai kurios būna išsiskiriančios. Tokia išsiskirianti atlantinės JAV politikos asmenybė buvo J. McCainas. Jo netektis – nuostolis ir Lietuvai, ir pasauliui“, – kalbėjo V. Landsbergis.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad Lietuva ir visas demokratiškas pasaulis neteko didžio žmogaus: „Tokius žmones paprastai vadiname savo laikmečio sąžine – be jokių abejonių galima taip teigti. Ir mums ypatingai svarbu, kad jis buvo labai jautrus mūsų regionui, mūsų problemoms iššūkiams ir rizikomis, kurių tikrai pakanka“.

Pasak ministro, visada, kai kažkas įvykdavo, J. McCaino balsas buvo labai stiprus.

„Niekada žodžių nevyniojo į vatą, niekada nesistengė paslėpti po kažkokiomis gražiomis frazėmis. Tai be, jokios abejonės – žmogus, kuris yra gavęs parako. Ir tiesiogine prasme, ir netiesiogine. Kuris buvo nelaisvėje ir žino, kas yra laisvė, kas yra ta kaina, o gal dar ir todėl visada pozicija buvo principinga“, – sakė L. Linkevičius.

Ministro teigimu, J. McCaino palikimas neišblės.

„Ne tiktai kaip atmintis, bet ir tiesiog jo buvimas tebelieka svarbus“, – kalbėjo L. Linkevičius.