Įdarbino garbanotąsias „tvarkytojas“

Kaip skelbiama pranešime spaudai, tokios garbanotosios aplinkos „tvarkytojos“ už maistą ir nakvynę jau kelis mėnesius dirba Utenos rajone, Mockėnų kaime įsikūrusiame 160 kilovatų galios saulės elektrinių parke. Pusantro hektaro teritorijoje ganosi ūkininkui Dainiui Petkevičiui priklausanti 6 avių banda.

Pasak „Green Genius“ saulės energijos verslo vystymo skyriaus vadovės Brigitos Mačiulytės, vasarą vienas svarbiausių darbų antžeminėse saulės elektrinėse – laiku nupjauti žolę, kad ši nemestų šešėlio ant saulės modulių.

„Saulės elektrinę sudaro daug fotovoltinių modulių, sujungtų į vieną grandinę. Fizika taip surėdyta, kad jei ant vieno jų krenta šešėlis, visas saulės modulių blokas pradeda gaminti mažiau elektros energijos. Todėl saulės energetikos pagrindiniai priešai – aukšta žolė vasarą ir sniegas žiemą. Kol kas, tai pirmasis mūsų saulės jėgainių parkas, kuriame apsigyveno avys, tačiau jau dabar galime sakyti, kad idėja pasiteisino“, – sako B. Mačiulytė.

Avys tinka idealiai

Avys šiam darbui tinka tobulai. Pirmiausiai, skirtingai nei karvės, garbanotosios „šienpjovės“ lengvai palenda po saulės moduliais, todėl gali nugraužti žolę galvijams sunkiau prieinamose vietose. Dar daugiau, išgąsdintų ir į paniką puolusių karvių banda gali visiškai suniokoti saulės elektrinę.

Avys iš prigimties švariau nuėda augaliją, mat jos žolę graužia dantimis. Tuo tarpu karvės ją nutraukia liežuviu, todėl jos daug išrankesnės ir vengia ėsti šiurkščius ar dygius augalus.

Be to, avys taip pat yra patenkintos, besiganydamos saulės elektrinės teritorijoje – saulės moduliai joms suteikia prieglobstį nuo šią vasarą ypač kaitrios saulės. Tad vidudienį auksavilnės sau ramiai gulinėja saulės elektrinių metamame šešėlyje.

Be to, pasak B. Mačiulytės, aptvertoje teritorijoje avims saugu rupšnoti žolę, nes visa saulės jėgainės infrastruktūra yra maksimaliai izoliuota nuo galimų išorinių pažeidimų.

Populiaru visame pasaulyje

Šis sinergijos tarp energetikos ir žemės ūkio modelis populiarėja visame pasaulyje – vis daugiau saulės elektrinių bendradarbiauja su šalia gyvenančiais ir dirbančiais ūkininkais. Juolab, kad avių ganymas saulės elektrinės teritorijoje ne tik taupo pinigus, nes nereikia samdyti žmonių žolei pjauti, bet ir tausoja gamtą.

Pasak B. Mačiulytės, alternatyvos – žoliapjovės arba herbicidai tiesiog panaikintų saulės elektrinės atsinaujinančios energetikos naudą. Deginant benziną, į atmosferą būtų išmetamos šiltnamio efektą sukeliančios dujos, o nuodingos medžiagos tiesiog užterštų dirvožemį.

Auksavilnės energetikų pagalbininkės čia darbuosis visą saulės sezoną – iki pat lapkričio mėnesio, kuomet sugrįš pas ūkininką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)