Besiruošdami 27-osioms nepriklausomos Ukrainos paskelbimo metinėms ukrainiečiai paminėjo Vėliavos dieną. Ta proga buvo pademonstruota rekordinė 2,7 km ilgio Ukrainos vėliava. Kiekvienas šimtas metrų simbolizuoja iš sovietinės priespaudos išsivadavusios nepriklausomos Ukrainos gyvavimo metus.

Per iškilmes Dnipro mieste taip pat buvo iškelta įspūdingo dydžio vėliava ant daugiau kaip 70 metrų aukščio stiebo. Pati vėliava yra 18 metrų ilgio ir 12 metrų pločio. Šiose iškilmėse dalyvavęs Ukrainos prezidentas su kartėliu prisiminė prieš daugiau kaip ketverius metus išsakytus pažadus, kad prorusiški separatistai Donecke ir Luhanske bus nedelsiant nugalėti. Tada jis pažadėjo, kad tai net gi ne dienų, o valandų klausimas.

„Gailiuosi, kad sužadinau per didelius lūkesčius. Nuoširdžiai atsiprašau, kad suteikiau viltį, kuri neišsipildė. Gaila, kad pažadėjau tai, ko neįvykdžiau. Prašau už tai atleisti. Man tai labai rimta pamoka atsakingiau elgtis su žodžiais ir pažadais“, – apgailestavo Ukrainos prezidentas P. Porošenka.

Penktadienį visas šias problemas bei artėjančius rinkimus Ukrainoje P. Porošenka aptars su JAV nacionalinio saugumo patarėju J. Boltonu. Vizito išvakarėse Ženevoje susitikęs su Rusijos saugumo tarybos direktoriumi Nikolajumi Patruševu J. Boltonas itin griežtai pasisakė apie Kremliaus kišimąsi į Amerikos ir kitų šalių rinkimus, ir būtent todėl nebuvo bendro su N. Patruševu pareiškimo ir bendros spaudos konferencijos.

„Pabrėžiau, kad kišimosi netoleruosime ir esame pasiruošę imtis būtinų žingsnių, siekdami užkirsti tam kelią“, – užtikrino JAV prezidento saugumo patarėjas J. Boltonas.

Savo ruožtu Kremliaus režimas ir toliau tvirtina, kad nebandė paveikti jokių rinkimų ir kritikuoja amerikiečių sankcijas.

„Visiškai aišku, kad sankcijos Rusijai įvestos ne dėl Sirijos, ne dėl Ukrainos, ne dėl Krymo, ne dėl kokių nors kitų priežasčių, o tik tam, kad nesąžiningos konkurencijos priemonėmis būtų vykdoma jokių perspektyvų neturinti Rusijos sulaikymo politika“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Naujos amerikiečių sankcijos vėl nusmukdė rublio kursą ir sukėlė abejonių Rusijos rinka besidomintiems tarptautiniams investuotojams, ypač turint omenyje, kad po vidurio kadencijos rinkimų Amerikoje, Vašingtono kursas Rusijos atžvilgiu gali smarkiai pasikeisti tiek į vieną, tiek į kitą pusę.

Sankcijos lieka

Jungtinių Valstijų sankcijos Rusijai liks galioti, kol Maskva pademonstruos keičianti savo elgesį, penktadienį pareiškė JAV prezidento nacionalinio saugumo patarėjas J. Boltonas.

„Kalbant apie JAV sankcijas Rusijai – sankcijos lieka galioti ir galios, kol įvyks tam tiktų Rusijos elgesio pokyčių“, – J. Boltonas sakė per spaudos konferenciją Kijeve.

JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjas taip pat atkreipė dėmesį, kad pastarosiomis savaitėmis buvo paskelbta papildomų sankcijų, tarp jų - dėl neteisėtos prekybos su Šiaurės Korėja. Be to, jis sakė, kad sankcijos taikomos kai kuriems Rusijos piliečiams, siejamiems su neteisėtu cheminio ginklo panaudojimu Didžiojoje Britanijoje.

„Dabar turime per 90 dienų iš naujo apsvarstyti... ar Rusija baigė cheminių ginklų programą ir ar patenkino tarptautinių inspektorių reikalavimus... Aiškinamės, ką reikia padaryti, kokie mūsų įsipareigojimai“, – pažymėjo J. Boltonas.