Feisbuko paskyroje R. Masiulis rašo, kad trečiadienį Seime, po Ekonomikos komiteto posėdžio, kuriame buvo aptariama Lietuvos kelių kokybės problemos ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) veikla, esą vienas įtakingas Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) atstovas per ministro patarėją perdavė grasinimus ministerijos vindikacijos pareigūnui. „Jei patarėjas nesiliaus daręs to, ką daro, LVK atstovas asmeniškai „užtampys jį per spaudą“, – rašo susisiekimo ministras.

„Priimu šį įtakingo žmogaus grasinimą kaip grasinimą visai Susisiekimo ministerijos vykdomai antikorupcijos politikai. Laikau tai absoliučiai netoleruotina, todėl kalbu apie tai viešai. Jokie grasinimai ar „įspėjimai“ nesustabdys ir nepakeis mūsų komandos požiūrio į blogybes susisiekimo sektoriuje“, rašo R. Masiulis.

Tiesa, ministras nenurodo „įtakingo“ asmens, kuris perdavė grasinimus, tačiau perspėja, kad jeigu grasinimai ir toliau tęsis, bus informuota teisėsauga.

„Toks elgesys yra nepriimtinas, noriu užbrėžti raudoną liniją, kurios neleisiu peržengti. Gal ir būtų galima nekreipti dėmesio jeigu tai būtų kas kitas, bet antikorupcijos sritis yra itin svarbi ir reikšminga. Aš tai priimu, kaip įspėjimą ministerijai, bet tai mūsų krypties nesustabdys“, – DELFI sakė R. Masiulis.

V. Sutkus: nežinau apie jokius grasinimus

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus, dalyvavęs komiteto posėdyje trečiadienį, DELFI paklaustas, ar išties buvo grasinimų, tiesiogiai neatsakė: „Sudėtinga komentuoti, kontekstas kažkoks supainiotas, kažką tuo norima pasakyti. Mes su ministru esame vieši žmonės ir bendraujame įvairiomis progomis, ir jeigu žmogus nori kažką pasakyti, aš visą laiką atsiliepiu telefonu ir mielai atvykstu pasikalbėti.

Visą laiką siekiame diskusijos ir bendradarbiavimo su visomis valstybės institucijomis. Jeigu yra kažkokių neaiškių klausimų, tiesiog juos reikia užduoti ir bus atsakymai.“

Dar kartą pasitikslinus, ar buvo ministro minimų grasinimų, jis teigė apie juos nežinantis.

„Aš nežinau apie jokius grasinimus. O ką reiškia, kaip jūs suprantate, tą užtampyti per spaudą? Paviešinti? Jeigu yra kažkoks kartotinis veiksmas spaudoje tai reiškia viešinimą. Tai gal jeigu yra ką viešinti, tai tegul tada viešina tą, aš nežinau“, – sakė jis.

Taip pat pridūrė: „O šiaip esmė ne tame, kad mums iš tikrųjų nėra labai įdomu, nei kokie ten patarėjai, nei kaip ir ką jie patarinėja, čia iš tikrųjų jau ministro reikalas, jis tuos reikalus ir tvarkosi taip, kaip jam yra geriau.

O mūsų rūpestis, kaip organizacijos, yra tas, kad, kaip minėta, tame komitete per pastaruosius dvejus metus yra atleista trečdalis darbuotojų iš kelininkų įmonių, kurie yra mūsų konfederacijos nariai. Tuo susirūpinusios ir profesinės sąjungos, ir darbdaviai.

Visos kelininkų įmonės 2017 metus baigė nuostolingai, tai čia ir yra problema, apie tai mes ir kalbame, kad iš tikrųjų planai yra gerai ir sveikiname ministeriją, kad ji turi perspektyvinių planų, tačiau realybė yra tokia, kad tie planai yra sunkiai realizuojami praktikoje, čia yra pagrindinis dalykas, dėl kurio reikėtų padirbėti.“
Valdas Sutkus

V. Sutkus teigė, kad apskritai posėdyje dalyvavo ir daugiau žmonių iš Lietuvos verslo konfederacijos: „Tai buvo ten įvairių žmonių, buvo ir iš universitetų, buvo ir iš asociacijos. Tie žmonės yra nariai konfederacijos. Taip, narių buvo daugiau.“

Paklaustas, kaip vertina ministro žodžius apie grasinimus, V. Sutkus sakė, kad tai yra parašymas ant feisbuko sienos, todėl to nesureikšminantis: „Žmogiškai suprantu situaciją, iš tikrųjų buvo nelengva diena, bet aš nei sureikšminu to, nei ką. Tai yra ministro siena, šiandien feisbuko erdvėje visi reiškiasi laisvai, tų minčių yra išsakoma, tai ką aš čia galiu pakomentuoti.

Man tai nėra įdomu, man įdomiau, kaip bus įgyvendinami planai.“

V. Sutkus R. Masiulio žodžius, nuskambėjusius per posėdį, kad kelininkų skundai nepagrįsti, nes kai kuriuose konkursuose nedalyvauja nė vienas rangovas, vertino, kaip pats išsireiškė, dvejopai.

„Mes matome, kad iš tikrųjų kai kuriems darbuotojams kompetencijos stinga. Kompetencijos stygius kartais bandomas pademonstruoti tokiais būdais, pavyzdžiui, pareikšti, kad visi yra vagys. Aš neironizuoju, labai normaliai sakau, mums tai įdomu, tai mūsų nariai yra kelininkai, todėl ir sakome – duokite mums susipažinti, kas čia tie vagys, jeigu jie vagys – tada mes žinosime, kaip su jais bendrauti.

Kelių direkcija mus ignoruoja, prašėme ne kartą, kad leistų susipažinti su medžiaga, nes tuos skambius žodžius reikia pagrįsti. Negalima viso verslo apkaltinti kolektyvine kalte“, – sakė jis.

Dainius Kreivys ragina ministrą atskleisti LVK atstovą

Penktadienio popietę seimo narys Dainius Kreivys išsiuntė kreipimąsi susisiekimo ministrui R. Masiuliui, ragindamas jį atskleisti, koks Lietuvos verslo konfederacijos atstovas perdavė grasinimus. Taip pat jis siūlė ministrui kreiptis į teisėsaugos institucijas.

„Kreipiuosi į Jus su prašymu paaiškinti, kodėl po paskutinio viešo Lietuvos Respublikos Jūsų pranešimo dėl Lietuvos verslo konfederacijos atstovų veiklos metodų vengiama iš karto kreiptis į teisėsaugos institucijas, siekiant kuo nuodugniau ištirti šį galimai neteisėtą atvejį.

Jūsų pranešime teigiama, jog praėjusią savaitę, trečiadienį, pasibaigus Seimo Ekonomikos komiteto posėdžiui „vienas įtakingas LVK atstovas“ perdavė grasinimus Susisiekimo ministerijos pareigūnui. Turint omenyje šiandieninį politinį kontekstą, Jūsų, kaip LR Susisiekimo ministro sprendimas informuoti teisėsaugą tik tuo atveju, jeigu panašūs grasinimai toliau tęsis, t.y. laukti tokios situacijos pasikartojimo, yra nesuprantamas. Kartu prašau Jūsų įvardinti konkretų asmenį, bandžiusį daryti įtaką LR Susisiekimo ministerijos pareigūnui.

Raginu Jus nedelsiant kreiptis į atitinkamas teisėsaugos institucijos, siekiant užkardyti tokių atvejų pasikartojimą“, – kreipimesi rašė seimo narys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (893)