Aplinkos ministerija artėjančiai Seimo sesijai siūlys keisti Žemės gelmių įstatymą.

„(Siekiama - ELTA) užtikrinti efektyvų ir skaidrų teisės naudotis žemės gelmių ištekliais, kurie išimtine nuosavybės teise priklauso valstybei, suteikimą ir įtvirtinti konkurencingas sąlygas žemės gelmių išteklių ir ertmių naudojimo sektoriuje“, - teigiama Vyriausybės nutarimo priede.

Taip pat Aplinkos ministerija siūlo keisti Vandens įstatymą ir nustatyti, kad visi ežerai, upės ir jose įrengti tvenkiniai, taip pat rekreacijai (poilsiui ar turizmui) ir sportui svarbūs ir saugomose teritorijose valstybinėje žemėje esantys dirbtiniai vandens telkiniai priskiriami valstybinės reikšmės paviršiniams vandens telkiniams.

Susisiekimo ministerija ir toliau siūlys įvesti vadinamuosius „alkoblokus“.

„Siūloma įteisinti antialkoholinio variklio užrakto naudojimo tvarką asmenims, kurie vairavo transporto priemonę būdami neblaivūs, arba už tai, kad vartojo alkoholį po eismo įvykio iki jo aplinkybių nustatymo arba vengė blaivumo patikrinimo“, - rašoma dokumente.

Siekiama nustatyti, kad gali būti taikomas ne tik teisės vairuoti atėmimas bet ir draudimas vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai. Tokiu atveju teisės atėmimo terminas būtų trumpesnis, tačiau atsirastų draudimas nustatytą laikotarpį vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai.

Susisiekimo ministerija taip pat siūlo atsisakyti Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) funkcijų, „kuriančių administracinę naštą“.

Kalbama ir apie norą supaprastinti vidaus vandenų uostų ir prieplaukų steigimą, atsisakant jų registracijos, daugiau dėmesio skiriant jų priežiūrai ir nustatytų techninių reikalavimų kontrolei.

Finansų ministerija siūlys Loterijų įstatymo pakeitimus, kuriais būtų stiprinama loterijų žaidėjų apsauga ir užtikrinama skaidri loterijų veikla reglamentuojant loterijų reklamą. Būtų nustatomas ir loterijų žaidėjų amžiaus apribojimas, reikalavimai loterijų bilietams ir pan.

Viliaus Šapokos vadovaujama ministerija taip pat siūlys keisti valstybės nekilnojamojo turto neatlygintino naudojimo teisinį reguliavimą: mažinti neatlygintinai naudojamo turto apimtis, panaudos subjektų ratą. Bus siekiama nustatyti naujus valstybės nekilnojamojo turto centralizuoto įsigijimo būdus ir administracinės paskirties valstybės nekilnojamojo turto nuomą.

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys siūlys Veterinarijos įstatymo pakeitimus, kurie suteiktų ministrui leidimą skirti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovą. Šiuo metu tai daro Vyriausybė.

Ūkio ministerija gruodį siūlys apibrėžti startuolio sąvoką, įmonės įtraukimo į Startuolio sąrašą ir išbraukimo iš jo sąlygas. Norima nustatyti, kad sąraše esantys startuoliai, atitinkantys tam tikrus kriterijus, galėtų naudotis valstybinio socialinio draudimo lengvata, dalį įmokos draudžiant valstybės lėšomis.

Ministerija siūlys keisti ir Investicijų įstatymą.

„(Norima - ELTA“) nustatyti specialų reguliavimą stambiems didelės pridėtinės vertės gamybos investicijų projektams pritraukti, siekiant mažinti jiems tenkančią administracinę naštą, būtinų procesų skaičių ir trukmę, sudaryti palankias sąlygas pradėti ir plėtoti veiklą“, - teigiama dokumente.

Ūkio ministras Virginijus Sinkevičius sieks, kad ministerija būtų pervadinta į Ekonomikos ir inovacijų ministeriją. Motyvuojama, kad taip bus siekiama tikslesnės atitikties ministerijos vykdomų funkcijų turiniui, bus pabrėžiamas šiuolaikiškas požiūris į ekonominių procesų reguliavimą.

Energetikos ministerijos, kaip nurodė energetikos ministro patarėja Aurelija Vernickaitė, prioritetiniai projektai yra susiję su atsinaujinančios energetikos plėtra, sinchronizacijos projekto įgyvendinimu, savarankiškai elektros energiją pasigaminančių vartotojų skatinimu, energetikos reguliavimo ir priežiūros sistemos pertvarka.

„Bus teikiamos Suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo įstatymo pataisos dėl ilgalaikio SGD importo teikimo sprendimo Lietuvai užtikrinimo. Šie pakeitimai sudarys sąlygas mažinti SGD terminalo išlaikymo mokestį vartotojams nuo 2019 metų bei įtvirtins strateginį pasirinkimą dėl terminalo įsigijimo po 2024 metų“, - atsakymuose Eltai sako A. Vernickaitė.

Anot jos, siekiama gerinti sąlygas gyventojams, kurie siekia patys gaminti elektros energiją savo poreikiams.

„Bus teikiami įstatymų projektai, kurie leis dar labiau supaprastinti administracines procedūras gaminančių vartotojų elektrinėms iki 30 kilovatų (kW) galios. Numatyta sudaryti sąlygas elektros energijos vartotojams daugiabučiuose namuose tapti gaminančiais vartotojais“, - sako ji.

Energetikos ministerija taip pat siūlys Seimui sujungti Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos ir Valstybinės energetikos inspekcijos prie Energetikos ministerijos funkcijas ir įsteigti vieną instituciją - Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą, nurodė energetikos ministro patarėja.

Seimo rudens sesija prasideda rugsėjo 10 dieną.